Kun kohtalo päätti, että lentokapteenista tulisi kylmäasentaja Opiskelijatarina

Olen 52-vuotias liikennelentäjä. Keväällä 2020 lentoliikenne supistui rajusti maailmalla myllänneen koronapandemian vuoksi. Jouduin monien kollegojen tavoin lomautetuksi varsinaisesta ammatistani.

17.5.2022

Finnairin kone sinisellä taivaalla

Olimme aloittaneet kesämökin rakentamisen vuotta aiemmin ja siinä riitti mielekästä työtä. Onneksi materiaaliakin oli jo valmiiksi hankittuna. Oli mieltä piristävää nähdä saavansa jotakin konkreettista aikaan, vaikka normaali töissä käymisen rutiini olikin kadonnut arkielämästä.

 

Kesämökille teetätetyt ilma- ja maalämpöasennukset johtivat koulutukseen ilmoittautumiseen

Loppukesällä seurasin vierestä mökin ilmalämpöpumpun ja maalämmön asentamista. Erehdyin kommentoimaan vaimolleni, kuinka tuonkin olisi voinut itse tehdä ja säästää sievoisen summan rahaa.

Samana päivänä vaimoni laittoi nimissäni hakemuksen Taitotalon kylmäasentajan koulutusohjelmaan. Olin siis puulla päähän lyöty, kun koulutusasiantuntija Tapani Miikkulainen soitti minulle. Miikkulainen totesi heti kärkeen minun olevan kiinnostunut kylmätekniikasta ja termodynamiikasta. Vaimo nyökytteli tyytyväisenä vieressä ja muistutti sanomisistani. Niinpä kuulin omasta suusta vastauksen, että olen valmis tulemaan valintakokeeseen.

Opiskeluajoista silloisesta Otaniemen teknillisestä korkeakoulusta oli vierähtänyt kolmisenkymmentä vuotta, joten en ollut aivan omassa elementissäni valintakokeen ja haastattelun pyörteissä. Vaikka olinkin varmaan porukan vanhin, sain kuin sainkin mahdollisuuden opiskeluun.

 

lentokapteenista tuli kylmäasentaja
Viki Vihmaa ja hänen vaimonsa.

 

Koulutus alkoi etäopetuksena

Marraskuussa opiskelu alkoi ja tuntui piristävältä oppia aivan uusia asioita. Korona aiheutti sen, että opinnot jouduttiin aloittamaan etäopiskeluna. Teams-palaverit tulivat tutuiksi vaikkei viisikymppinen niitä ollut aiemmin mihinkään tarvinnut.

Aika ajoin pääsin myös tekemään omaa työtäni lentäjänä. Lomautusten tilalle saattoi tulla pätkätöitä lyhyelläkin varoitusajalla, silloin etäopetus oli kullan arvoista. Aasian kohteissa hotellihuonekaranteenissa oli aikaa keskittyä luentoihin ja se oli mielekästä puuhaa verrattuna pelkkään ajan tappamiseen.

Oli oikeastaan kivaa rakentaa hotellihuoneen pöydälle työpiste kirjoineen ja näyttöineen, vaikka toisinaan pätkivät yhteydet aiheuttivat harmaita hiuksia. Esimerkiksi Afganistanin yläpuolella lepovuorolla etäopetukseen osallistuessani sain luennosta selvää ehkä joka kolmannesta sanasta, jolloin Martti Komulaisen muutoin ansiokkaasta luennosta tuli lähes koominen.

 

Lähiopetus ja pätkätyöt olivat haaste, mutta onneksi joustoa löytyi

Kevät koitti, opiskelut edistyivät ja pääsimme lähiopetukseen pienryhmissä. Vaikka Teams-palaverit olivatkin hyviä, ei lähiopetuksen merkitystä voi edes verrata siihen. Tällä alalla teoria on ymmärrettävä, mutta käsillä tekemisen taitoa ei kirjoista lukemalla voi korvata.

Olin aluksi hyvin epäileväinen, kuinka saisin opiskeluni Taitotalossa hoidettua, sillä lentotyötä tuli edelleen epäsäännöllisen säännöllisesti. Sain sovittua, että hoidan työt ensisijaisesti ja paikkaan opiskelut heti kuin mahdollista. Tämä toimi minulle erinomaisesti ja Taitotalon joustaminen oli erittäin hyvä juttu. Tämän lisäksi työharjoittelun järjestyminen talon sisällä oli kannaltani loistava ratkaisu.

 

Tutkinto ja pätevyys asentaa 3 kg kylmäainetta sisältäviä laitteita

Nyt minulla on talotekniikan perustutkinto suoritettuna ja y3a:n paperit hallussa. Uusia asioita voi oppia vielä varttuneemmallakin iällä. Mieli pysyy virkeänä ja uudet mahdollisuudet tuovat positiivista energiaa. Vaimo oli jälleen kerran oikeassa.

 

Tekstin on kirjoittanut Viki Vihmaa, lentokapteeni ja kylmäasentaja.

 

Huomionuoli

Lisätietoa
kylmäasentajan koulutuksesta

Tutustu laajemmin Taitotalon
LVI- ja kylmäalan koulutuksiin