Laboratoriomenetelmät päällystyskoneen ajettavuusongelmien ratkaisuvälineenä Kurssi

Viskomittarit

Miten päällystyskoneen pastojen ajettavuutta voidaan tutkia eri laboratoriomenetelmiä käyttäen?

Päällystyskoneen konekierron ajettavuusikkunan hallinta vaatii sen, että pastan sisältämien komponenttien vuorovaikutukset eri lämpötiloissa ja pitoisuuksissa ovat tunnettuja. Tässä syventävässä koulutuksessa paneudutaan siihen mitkä asiat vaikuttavat pastojen ominaisuuksiin ja ajettavuuteen, päällysteen rakenteen muodostukseen, ja kuinka pastan toimivuutta voidaan seurata mittaamalla konekierron tai pastakeittiön laboratorionäytteistä.  

Kurssin sisältyy käytännön harjoitustyö, jossa valmistamme esimerkkipastoja jotka analysoidaan ajanmukaista laboratoriolaitteistoa käyttäen. 

Koulutuksen sisältö

Miten päällystyspastojen komponentit ja niiden lisäysmäärät vaikuttavat päällystävän koneen ajettavuuteen ja tuotetun päällysteen laatuun? 


Millä tavoin laboratoriomenetelmät voivat auttaa vian etsinnässä, kun koneella ilmenee ajettavuus- tai laatuongelmia? Miksi painovärin asettuminen on liian nopeaa tai hidasta? Mihin painettu kiilto katosi? Onko vika pastakomponenteissa, pohjakartongissa vai päällystyskoneessa?

Hyvän laadun aikaansaaminen vaatii, että reseptit pysyvät ajettavuusikkunoissa. Laboratoriomenetelmät tarjoavat oivia mahdollisuuksia prosessin ilmiöiden, varsinkin ongelmatilanteiden monitorointiin.

Tällä kaksipäiväisellä kurssilla käymme läpi raaka-aineryhmien käsittelyn ja lisäysmäärien vaikutuksia koneen tuottamaan laatuun ja konekierron vakauteen. Myös eri aineiden ja ainemäärien vaikutusta valmiin päällysten rakenteen muodostuksessa käydään läpi. 

Kurssin ensimmäinen päivä on varattu eri ilmiöiden läpikäyntiin teorioihin pohjautuen. 

Toisena päivänä tutustumme alan ajanmukaiseen laboratoriolaitteistoon. Teemme myös käytännön harjoitustyön jossa valmistamme pastoja eri koostumuksilla, ja testaamme niiden ominaisuuksia laitteistoa käyttäen.  

 

Käydään läpi ja keskustellaan pastojen ajettavuuden hallintaparametreista;

  • pigmenttityypit, pigmenttiseokset, varastointiolosuhteet 
  • lateksiominaisuudet ja annostelumäärät
  • tärkkelykset, CMC
  • pH
  • kuiva-ainepitoisuus
  • lämpötila
  • viskositeetit 
  • vesiretention muutokset konekierrossa
  • mikrobiologian vaikutus - hygienia ja biosidit 
  • muu pasta-analytiikka

Kenelle koulutus sopii?

Koulutuksen kohderyhmä

Kurssi soveltuu päällystäjille, pastakeittiön hoitajille, laboranteille, tutkimuksen- ja kehityksen kanssa työskentelevälle henkilöstölle, alan opiskelijoille, sekä päällystyskemikaalien raaka-ainetoimittajille.