Työskenteletkö teollisuudessa prosessin työntekijänä? Suorita ammattitutkinto työn ohessa! Syvennät osaamistasi käyttäjäkunnossapidossa ja prosessinohjauksessa samalla kun erikoistut johonkin tuotannon osa-alueeseen. Oppisopimuksella opiskelet työn ohessa ja suoritat tutkinnon työpaikalla tehtävillä näytöillä.
Ammattitutkinto on tarkoitettu sekä niille, joilla on alan perustutkinto pohjakoulutuksena, että niille, jotka ovat hankkineet ammattitaitonsa työelämässä. Kemianteollisuuden osaamisala soveltuu perinteisen kemianteollisuuden lisäksi laajasti myös prosessiteollisuuden muilla aloilla työskenteleville.
Kun lähdet suorittamaan prosessiteollisuuden ammattitutkintoa, opiskelu ja tutkinnon suorittaminen suunnitellaan kanssasi henkilökohtaisesti niin, että opiskeluissasi otetaan huomioon sekä se, mitä jo osaat, että se, mitä uusia tietoja ja taitoja tarvitset työssäsi. Pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla työn ohessa ja lomassa, koulupäivät ja etä- ja verkko-opiskelut keskittyvät niihin asioihin, mitä työpaikalla ei pääse oppimaan.
Prosessiteollisuuden ammattitutkinnon pakollisten osien opinnoissa syvennät ja näytöissä osoitat kokonaisvaltaisesti työpaikkasi, sen tuotteiden ja valmistusprosessin tuntemuksen sekä prosessin ohjaamisen ja valvonnan osaamisesi. Tähän sisältyy mm. prosessin automaatiojärjestelmien tuntemus ja käyttö, prosessilaitteiden kunnonvalvonta, häiriöiden tunnistaminen ja ratkaiseminen, raaka-aineiden ja materiaalien tuntemus ja käsittely sekä turvallinen työskentely laitteiden ja kemikaalien kanssa.
Tutkinnon valinnainen tutkinnon osa antaa mahdollisuuden erikoistua esimerkiksi tuotannon kehittämiseen, prosessilaitteiden ja -menetelmien validointiin, työnopastukseen ja perehdyttämiseen tai näytteenottoon ja materiaalien hallintaan. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi prosessilaitteiden mekaaninen kunnossapito tai sähkö- ja automaatiokunnossapito. Valinnaisten tutkinnon osien koko luettelo löytyy alempaa tältä sivulta.
Kenelle tutkinto sopii?
Tämä koulutus sopii sinulle, jos työskentelet esimerkiksi:
- kemianteollisuudessa
- muoviteollisuudessa
- elintarviketeollisuudessa
- lääketeollisuudessa
- uusien tuotteiden kehityksessä koetehtaan prosessissa
- kemiaa hyödyntävässä teknologiateollisuus (esimerkiksi puolijohde- tai akkuteollisuus)
- kierrätysteollisuuden, vesi- tai jätehuollon prosessien ohjauksen tehtävissä
ja haluat kehittyä alan ammattilaisena. Ammattitutkinto näyttää aina hyvältä ansioluettelossa: jos sinulla ei ole alan peruskoulutusta, ammattitutkinto on virallinen todistus ammattitaidosta. Jos olet suorittanut aikoinasi alan perustutkinnon, ammattitutkinnon suorittaminen on vankka osoitus halusta ja kyvystä kehittyä edelleen ammattilaisena!
Tutkinnon rakenne
Prosessiteollisuuden ammattitutkinto (150 osaamispistettä) muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä) ja kahdesta osaamisalan valinnaisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä).
Pakolliset tutkinnonosat ovat Turvallinen työskentely ja toimiminen prosessiteollisuudessa, ja Käynnissäpito prosessiteollisuudessa. Näistä suoritetaan kumpikin.
Valinnaisista tutkinnonosista valitaan suoritettavaksi kaksi, yksi Valinnaisista tutkinnonosista I ja yksi Valinnaisista tutkinnonosista II.
- Valinnaiset tutkinnonosat I
- Kemianteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus
- Lääke- ja bioteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus
- Valinnaiset tutkinnonosat II
- Perehdyttäminen ja työnopastus prosessiteollisuuden tehtäviin
- Bio- ja kiertotaloustuotteiden valmistaminen
- Prosessiteollisuuden energiantuotantotehtävissä toimiminen
- Prosessiteollisuuden vesienkäsittely
- Näytteenotto ja materiaalien hallinta prosessiteollisuudessa
- Kehitystoiminta prosessiteollisuudessa
- Validointi prosessiteollisuudessa
- Prosessiteollisuuden erityisvaativissa olosuhteissa työskentely
- Varastointi ja lähetys prosessiteollisuudessa
- Pakkaus- ja lastaustoiminnot prosessiteollisuudessa
- Prosessilaitteiden mekaaninen kunnossapito
- Prosessilaitteiden sähkö- ja automaatiokunnossapito
- Selluteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus
- Paperi- ja kartonkiteollisuuden prosessien ohjaus ja hallinta
- Metallien jalostusprosessien hallinta ja ohjaus
- Metallien muokkausprosessien hallinta ja ohjaus
- Tuotannon hallinta kestomuoteilla
- Tuotannon hallinta kertamuoteilla
- Tutkinnon osa osaamisalan valinnaisten ryhmästä I
- Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutustu tutkinnon perusteisiin.
Tutkinnon suorittaminen
Tutkinnon suorittaminen kestää tavallisesti noin 1,5 - 2 vuotta.
Tutkintoon valmistavaan koulutukseen sisältyy verkossa itsenäisesti tehtäviä oppimistehtäviä, joita voit tehdä silloin kun se sinulle sopii. Osa koulutuspäivistä järjestetään etäopetuksena (Teams-webinaarit), jolloin voit osallistua koulutukseen verkossa. Käytännön työskentelyä sisältävät koulutuspäivät järjestetään lähiopetuksena Valimotien kampuksella Helsingin Pitäjänmäellä.
Koulutusmuoto
Koulutus suoritetaan oppisopimuskoulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.