Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, kemianteollisuus Ammattitutkinto

Prosessiteollisuuden ammattitutkinto

Työskenteletkö teollisuudessa prosessin työntekijänä? Haluatko oppia uutta ja osoittaa ammattitaitosi? Suorita ammattitutkinto oppisopimuksella työn ohessa! 

 

Tutkinnon suoritettuasi hallitset kokonaisvaltaisesti työtehtävät omilla prosessin vastuualueillasi.

Osaat käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueesi prosesseja. Osaat suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet. Osaat tehdä prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huolto- ja kunnossapitotehtäviä.

Prosessiteollisuuden ammattitutkinnon kemianteollisuuden osaamisalan suorittanut erikoistuu usein esimerkiksi tuotannon kehittämiseen, prosessilaitteiden ja -menetelmien validointiin, perehdyttämiseen ja työnopastukseen tai näytteenottoon ja materiaalien hallintaan. Osaamisensa voi osoittaa myös mm. erityisvaativissa olosuhteissa tapahtuvassa tuotannossa (puhdastilat, korkean hygienian tuotantotilat tai esim. auktorisoidut tai lisensoidut tuotteet).

Tutkinnon suorittanut tuntee kemianteollisuuden osaamisalan prosessit raaka-aineista lopputuotteeksi ja sekä ymmärtää yksittäiset prosessivaiheet ja niissä tapahtuvat kemialliset reaktiot ja fysikaaliset vaikutukset. Lisäksi hän osaa huolehtia laadunvalvonnasta, turvallisuus- ja ympäristöasioista sekä ymmärtää yritystalouteen, toimintaympäristöön ja asiakkuuksiin kytkeytyvät asiat ja vaikutukset. Tutkinnon suorittanut ymmärtää käyttämiensä prosessilaitteiden ja ohjausjärjestelmien toimintaperiaatteet ja hänellä on hyvät valmiudet ylläpitää ja edistää prosessien häiriötöntä käyntiä. Hän voi myös erikoistua prosessilaitteiden mekaaniseen tai automaation käynnissäpitoon käyttäjäkunnossapitoa syvällisemmin.

Kenelle tutkinto sopii?

Tämä koulutus sopii sinulle, jos työskentelet esimerkiksi:

  • kemianteollisuudessa
  • muoviteollisuudessa
  • elintarviketeollisuudessa
  • lääketeollisuudessa 
  • uusien tuotteiden kehityksessä koetehtaan prosessissa
  • kemiaa hyödyntävässä teknologiateollisuus (esimerkiksi puolijohde- tai akkuteollisuus) 
  • kierrätysteollisuuden, vesi- tai jätehuollon prosessien ohjauksen tehtävissä

ja haluat kehittyä alan ammattilaisena. Ammattitutkinto näyttää aina hyvältä ansioluettelossa: jos sinulla ei ole alan peruskoulutusta, ammattitutkinto on virallinen todistus ammattitaidosta. Jos olet suorittanut aikoinasi alan perustutkinnon, ammattitutkinnon suorittaminen on vankka osoitus halusta ja kyvystä kehittyä edelleen ammattilaisena!

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Oppisopimus

Koulutus toteutetaan oppisopimuksena, jolloin tarvitset alan työnantajan, jonka kanssa voit solmia oppisopimuksen. 

Oppisopimus on käytännönläheinen ja tehokas tapa oppia haluamasi ammatti työn ohessa. Voit sovittaa opiskelun työaikataulusi mukaan. Pääset syventymään teoriaopintoihin, jotka tukevat käytännön työssä oppimistasi.

Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä on

  • Alan työpaikka, jossa voi tehdä tutkinnon mukaisia työtehtäviä.
  • Työnantajan on oltava valmis organisoimaan työpaikalla järjestettävää koulutusta ja tukemaan oppimista.

Katso lisää oppisopimuksesta täältä.

Opiskelijamaksu

1.1.2024 alkaen tehdyissä oppisopimuksissa (prosessiteollisuuden ammattitutkinto, kemianteollisuuden osaamisala) koko tutkinnon suorittamisen opiskelijamaksu on 200 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa. 

Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”​

Osatutkinnon suorittaminen on maksutonta.
 

Opiskelun muut kulut

Opiskeluun liittyvät materiaalit ja oppimistehtävät sisältyvät koulutuksen hintaan. Sen sijaan ruokailukustannukset ja vapaaehtoiset opintoihin liittyvät kirjahankinnat maksaa opiskelija itse.