Tutkinnon suoritettuasi osaat tehdä prosessisuureiden mittauslaitteistoille kalibrointisuunnitelmat ja kalibroida laitteet luotettavasti ja jäljitettävästi.
Tutkinnon suoritettuasi osaat tehdä prosessisuureiden mittauslaitteistoille kalibrointisuunnitelmat ja kalibroida laitteet luotettavasti ja jäljitettävästi. Työnantajalle suoritetut tutkinnot ovat pitävästi todennettua osaamista prosessimittausten laadussa pidosta.
Kenelle tutkinto sopii?
Tutkinto soveltuu työssään prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibrointeja tekeville automaatioasentajille, kunnossapitäjille, prosessinhoitajille ja laboratorioalan ammattilaisille.
Prosessisuureiden luotettava mittaus on teollisen valmistusprosessin laadun ja turvallisuuden kivijalka. Mittauksen luotettavuus vuorostaan nojaa yksittäisten mittalaitteiden säännölliseen kalibrointiin asianmukaisen kalibrointisuunnitelman mukaisesti.
Prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnista vastaavat tavallisimmin sähkö- ja automaatiokunnossapitohenkilöt, joskus myös prosessinhoitajat tai laboratoriohenkilöstö. Tästä seuraa, että itse kalibrointiprosessia lähestytään yleensä suorittajan taustan mukaan joko sähköautomaation ja instrumentaation, tuotantoprosessin hallinnan tai fysikaalisten ja kemiallisten ilmiöiden mittaamisen näkökulmasta.
Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinnon prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnin osaamisala lähestyy kalibrointia nimenomaan kalibroinnin näkökulmasta ja luo siten yhtenäisen pohjan prosessimittausten laadussapitoon. Tutkinnon suoritettuasi olet perehtynyt laadunhallinnan standardeihin ja menetelmiin sekä laatutoiminnan jatkuvan parantamisen menetelmiin. Hallitset metrologian termit ja käsitteet, tunnet mitattavat suureet ja niihin liittyvät lainalaisuudet sekä ymmärrät suureiden mittaukseen käytettyjen laitteistojen toimintaperiaatteet.
Tutkinnon osissa perehdytään laadunhallinnan standardeihin ja menetelmiin, prosessisuureiden mittaukseen ja mittauslaitteiden toimintaan sekä syvennytään erilaisten prosessisuureiden mittauslaitteistojen kalibrointiin käytännössä. Voit suorittaa tutkinnon osan myös perehdytyksestä ja työnopastuksesta ja/tai toiminnan jatkuvasta parantamisesta. Lisäksi tutkintoon voi kuulua yksi tutkinnon osa saman tutkinnon muusta osaamisalasta tai kokonaan toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.
Tutkinnon suoritettuasi osaat
- oman työsi kannalta keskeisten laadun ja turvallisuuden hallinnan standardien ja säädösten periaatteet ja niiden toteuttamisen omassa työtehtävässäsi
- metrologian ja tulosten tilastollisen käsittelyn perusperiaatteet ja niiden soveltamisen käytännössä omassa työskentelyssäsi
- laatuongelmien systemaattisen ongelmanratkaisun ja jatkuvan parantamisen periaatteet ja keskeisten työkalujen käytön sekä osallistua laadun jatkuvaan parantamiseen työpaikkasi toimintatapojen mukaisesti
- käsitellä, analysoida ja raportoida mittaustuloksia tietotekniikan avulla
- työskennellä prosessiteollisuuden toimintatapoja noudattaen, toimia vuorovaikutteisesti sekä tehdä arviointeja ja laatia raportteja
- mitata yleisiä prosessisuureita ja tunnet suureet ja niiden mittaamisen periaatteet sekä mittaamiseen liittyvät anturi- ja vahvistintekniikat
- tarkoituksenmukaiset olosuhdevaatimukset mittauslaitteiden kalibroinnissa
- mittausepävarmuuden merkityksen kalibroinnissa ja mittauksissa
- tehdä työpaikkasi mittauslaitteiden kalibrointisuunnitelmat
- tehdä mittauslaitteistojen päivittäistarkastukset, kalibroida mittauslaitteistot ja laatia niistä kalibrointitodistukset
Tutkinnon rakenne
Tutkinto koostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (75 osaamispistettä). Valinnaisiin tutkinnon osiin on sisällytettävä vähintään 30 osaamispistettä osaamisalakohtaisista tutkinnon osista (valinnaiset tutkinnon osat 1). Valinnaisiin tutkinnon osiin voi lisäksi sisällyttää tutkinnon osan saman tutkinnon toisesta osaamisalasta (esimerkiksi laboratoriotyön osaamisala) tai kokonaan toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta (valinnaiset tutkinnon osat 2).
Pakolliset tutkinnon osat (75 osp)
- Laadunhallinnan standardit ja menetelmät, 40 osp
- Suureiden mittaaminen prosessissa, 35 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 1 (30-75 osp)
- Paineen mittauslaitteiston kalibrointi, 30 osp
- Lämpötilan mittauslaitteiston kalibrointi, 30 osp
- Ei-automaattisten vaakojen kalibrointi, 15 osp
- pH:n mittauslaitteiston kalibrointi, 15 osp
- Muun mittauslaitteiston kalibrointi, 15 osp (esimerkiksi virtauksen mittauslaite)
- Perehdytys ja työnopastus laboratorio- ja mittausalalla, 30 osp
- Toiminnan jatkuva parantaminen laboratorio- ja mittausalalla, 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 2 (0-45 osp)
- Tutkinnon osa laboratorio- ja mittausalan AT:n toisesta osaamisalasta, 15-45 osp
- Tutkinnon osa toisesta ammatti-tai erikoisammattitutkinnosta, 15-30 osp
Tutustu tutkinnon perusteisiin.
Tutkinnon suorittaminen
Tutkinnon suorittaminen kestää yleensä noin 1–1,5 vuotta.
Lue lisää ammatillisista tutkinnoista täältä.
Suurin osa opiskelusta toteutetaan työpaikalla työssäoppien.
Lähiopiskelupäiviä tutkintoon sisältyy n. 10-15 lähipäivää.
Opiskeluun liittyvät materiaalit ja oppimistehtävät sisältyvät koulutuksen hintaan. Sen sijaan ruokailukustannukset ja vapaaehtoiset opintoihin liittyvät kirjahankinnat maksaa opiskelija itse.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.