Asioimistulkkauksen ammattitutkintoon johtava koulutus parantaa valmiuksia toimia asioimistulkin ammatissa ja suorittaa asioimistulkkauksen ammattitutkinto. Asioimistulkilla on oltava sujuva, aktiivinen suomen kielen ja toisen työkielen taito, hyvät viestintätaidot sekä vahva työkieltensä kulttuurien ja viranomaistoiminnan tuntemus.
Huom! Haku keväällä 2025 alkavaan koulutukseen on päättynyt.
Asioimistulkin ammattitutkinto auttaa työllistymisessä tulkin tehtäviin.
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus sopii jo monipuolista osaamista ja kokemusta asioimistulkin työstä hankkineeille, asioimistulkin työtä tekeville tulkeille. Koulutus voidaan järjestää myös oppisopimuskoulutuksena, joka edellyttää, että sinulla on voimassa oleva alan työsuhde ja että työnantaja on valmis solmimaan oppisopimuksen.
Haku keväällä 2025 alkavaan koulutukseen on päättynyt. Olemme kaikkiin hakijoihin yhteydessä marraskuun aikana.
Asioimistulkkauskoulutuksen sisältö mukautuu asioimistulkkauksen ammattitutkinnon sisällön mukaan. Asioimistulkkauksen ammattitutkinto koostuu viidestä pakollisesta ja yhdestä valinnaisesta tutkinnonosasta.
Pakolliset tutkinnonosat (135 osp)
- Ammatillinen toiminta asioimistulkkausalalla 35 osp
- Tulkkaus kasvatus- ja koulutusalan toimintaympäristöissä 25 osp
- Tulkkaus sosiaalialan toimintaympäristöissä 25 osp
- Tulkkaus terveysalan toimintaympäristöissä 25 osp
- Tulkkaus maahanmuuttoasioissa sekä poliisi- ja oikeusalan toimintaympäristöissä 25 osp
Valinnaiset tutkinnonosat (15 osp)
- Kääntäminen osana asioimistulkin työtä 15 osp
- Asioimistulkkausalan toimintaympäristöön syventyminen 15 osp
- Valinnaisena tutkinnon osana voi valita myös tutkinnon osan toisesta perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.
Tutustu Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon perusteisiin.
Suunnitelmat tutkinnon suorittamiseksi ja puuttuvan osaamisen hankkimiseksi tehdään yhteistyössä opiskelijan, kouluttajan ja työpaikan kanssa. Puuttuva osaaminen hankitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti pääasiassa omissa työtehtävissä. Opiskelijalla tulee olla työssään mahdollisuus osallistua tutkinnon perusteiden mukaisiin työtehtäviin. Suunnitelman mukaiset teoriaopinnot toteutetaan lähiopiskeluna ja monimuoto-opintoina verkkoympäristöä hyödyntäen.
Koulutus tapahtuu pääosin työssä oppien. Koulutukseen kuuluu lähiopetuspäiviä, opiskelua verkkoympäristöissä ja itsenäistä opiskelua. Lähiopetusta järjestetään noin 4 lähipäivää/kk, jolloin opiskelija osallistuu opetukseen. Lähiopetuspäivät osuvat pääsääntöisesti torstai- ja perjantai-päiville. Lähiopetus järjestetään Taitotalossa Helsingin Pitäjänmäessä. Opiskelijalla on oltava tiedossa paikka, jossa hän voi harjoitella tulkkausta ja toteuttaa näyttöjä omien työtehtävien yhteydessä aidoissa tulkkaustilanteissa.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutuksen kesto vaihtelee henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Keskimääräinen opiskeluaika on reilu vuosi (1 v 2 kk)
Koulutukseen kuuluu lähiopetuspäiviä, opiskelua verkkoympäristöissä ja itsenäistä opiskelua. Koulutusta ei ole mahdollista suorittaa kokonaan etänä.
Seuraava toteutus
Seuraava toteutus alkaa huhtikuussa 2025. Hakuaika koulutukseen on päättynyt. Kaikkiin hakemuksen jättäneisiin hakijoihin ollaan yhteydessä marraskuussa 2024. Soveltuville hakijoille lähetetään ennakkotehtävä marraskuussa 2024.
Hakeminen
Koulutukseen haetaan täyttämällä Hae koulutukseen -linkistä avautuva sähköinen hakulomake. Voit täyttää hakemuksen milloin tahansa, mutta seuraavan kerran käsittelemme hakemuksia syksyllä 2025.
HUOM! Täytä hakulomakkeen kaikki kohdat huolellisesti. Kerro tarkasti aikaisempi osaamisesi, kokemuksesi ja koulutustaustasi. Kirjoita, mikä on suomen lisäksi sinun toinen tulkkauskielesi, jota arvioidaan kartoituksessa. Teemme esikarsintaa hakemuksen perusteella. Vastaa hakemuksessasi myös seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi haluat suorittaa Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon?
- Mitä vahvuuksia sinulla omasta mielestäsi on asioimistulkkina?
- Millaista ja miten pitkää tulkkausalan työkokemusta sinulla on?
- Mikä on toinen tulkkauskielesi suomen lisäksi?
Tiedustele myös työnantajaltasi, olisiko sinulla mahdollisuus oppisopimukseen solmimiseen.
Hakuprosessi on moniosainen (ennakkotehtävä, kirjallinen kartoitus, suullinen kartoitus ja haastattelu). Kartoitukseen kutsutaan soveltuvat hakijat hakemuksen perusteella. Kartoituksissa kartoitetaan hakijan molempien työkielten riittävä taito ammattitutkinnon suorittamiseen. Opiskelijavalinnat tehdään kartoitusten ja haastattelun perusteella. Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Koulutukseen pyritään saamaan vähintään kaksi saman kielen edustajaa.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Tutkinnosta on mahdollisuus suorittaa myös osatutkintoja. Osatutkinnon opiskelijamaksu on 100 euroa (alv 0 %) /tutkinnonosa. Opiskelijamaksu suoritetaan opintojen alkaessa.