Oletko innostunut sisustussuunnittelusta ja sisustamisesta? Tule opiskelemaan sisustusalaa Taitotaloon!
Sisustaja-tutkinnossa opit ottamaan haltuun sisustusprosessin suunnittelun ja toteuttamisen. Opit kartoittamaan asiakastarpeen ja mitä vaiheita liittyy sisustussuunnitelman tekemiseen asiakkaalle. Vahvistat omaa esteettistä ja visuaalista kyvykkyyttäsi, opit hahmottamaan sisustuksellisia kokonaisuuksia, tunnistamaan tilan tunnelmaan ja käytettävyyteen liittyviä tekijöitä sekä tuntemaan teknisiä ratkaisuja.
Seuraava aloitus tammikuussa 2025!
Opiskeluiden aikana hankit monipuolisesti sisustussuunnitteluun ja sisustamiseen liittyvää osaamista ja saavutettuasi osaamisen osoitat sen aidoissa sisustusalaan liittyvissä tehtävissä.
Tule opiskelemaan alaa, joka on täynnä juuri sinun osaamisellesi ja kiinnostuksillesi rakentuvia mahdollisuuksia sisustamisen kiehtovassa maailmassa!
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus on tarkoitettu sisustussuunnittelusta ja sisustamisesta kiinnostuneille, jotka haluavat kehittää osaamistaan sisätilojen suunnittelussa ja sisustuksen toteuttamisessa.
Koulutus soveltuu sinulle, jos voit toteuttaa työssäsi erilaisia sisustussuunnitteluun ja sisustusten toteuttamiseen liittyviä projekteja tai haluat kehittää osaamistasi aidoissa sisustamisen työtehtävissä ja toimia sisustajana.
Koulutukseen osallistuvalla tulee olla mahdollisuus työskennellä työtehtävissä, joissa hän voi toteuttaa sisustamisen suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyviä tehtäviä. Hän voi työskennellä esimerkiksi sisustusalan tuotteita tai palveluita tuottavassa yrityksessä työntekijänä, remontti- tai sisustusliikkeessä, vuokratiloja sisustavassa yrityksessä tai muulla tavoin sisustukseen liittyvää suunnittelua ja toteuttamista vaativissa tehtävissä. Opiskelija voi toimia vastaavissa tehtävissä myös yrittäjänä tai ammatinharjoittajana ja kehittää omaa sisustusalan osaamistaan oman yritystoimintansa puitteissa.
Vaihtoehtoisesti opiskelijalla voi olla aiemmin hankittua osaamista tutkinnon osaamisalan vaatimasta osaamisesta sekä mahdollisuus osoittaa osaamisensa aidoissa sisustuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyvissä työtehtävissä.
Kaikissa tapauksissa opiskelijan tulee voida hankkia puuttuvaa osaamista ja osoittaa osaamisensa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimusten ja hyväksytyn suorituksen kriteerien mukaisesti aidoissa työelämän tehtävissä.
Opiskelijalla tulee olla hyvät tietotekniset valmiudet sekä tietokone käytössään.
Koulutuksen kielitaitovaatimus on B 2.2. Opiskelijalla tulee olla hyvät kielelliset valmiudet toteuttaa asiakaslähtöistä sisustusalan palvelutyötä sekä toimia moniammatillisissa verkostoissa.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Lue opiskelijamme Kikan tarina sisustajaksi opiskelusta ja Erasmus+-vaihdosta:
Koulutuksen sisältö
- sisustuskohteen alkukartoitus
- sisustuskohteen suunnittelu
- sisustuskohteen suunnitteluasiakirjojen tulkitseminen ja tuottaminen
- sisustusalan visuaalisten suunnitelmien tuottaminen ja esittely
- asiakasyhteistyö
- sisustuskohteen toteuttaminen HOKS:n mukaan, esimerkiksi sisäpintojen käsitteleminen, julkisen tai yksityisen tilan sisustuksen toteuttaminen tai sisustusrakentaminen, sisustusalan asiakaspalvelu ja myyntityö
- sisustajan osaamista täydentäviä valinnaisia tutkinnon osia, esimerkiksi näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen, yrittäjänä toimiminen, kansainvälistyminen sisustusalalla tai verkkokauppaympäristössä toimiminen.
Koulutuksen kokonaisuus määräytyy oman osaamisen kehittämistarpeesi mukaan. Voit suorittaa koko tutkinnon, jolloin koulutus sisältää sisustuskohteen suunnittelun sekä myös sisustuksen toteutuksen valitsemiesi tutkinnon osien mukaan. Voit myös suorittaa osatutkinnon ja jatkaa opintojasi myöhemmin.
Tutkinnon rakenne
Pakolliset tutkinnon osat 40 osp
- Sisustuskohteen alkukartoitus ja työn suunnittelu 30 osp
- Moniammatillisessa työryhmässä työskentely 10 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
- Julkisen tai yksityisen tilan sisustuksen toteuttaminen 30 osp
- Sisustusrakentaminen 30 osp
- Kalusteiden asentaminen 30 osp
- Sisäpintojen käsitteleminen 30 osp
- Sisustusalan asiakaspalvelu ja myyntityö 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 50 osp
- Huippuosaajana toimiminen taideteollisuusalalla 30 osp
- Kansainvälistyminen taideteollisuusalalla 25 osp
- Ohjaustoiminnan suunnitteleminen ja toteuttaminen 25 osp
- Näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen 25 osp
- Taideteollisuusalan yrittäjänä toimiminen 30 osp
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen 25 osp
- tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 25 osp
Tutkinnon suorittaminen
Koko tutkinnon kesto henkilökohtaisen opintopolun mukaan 12-24 kk, yhden osatutkinnon 3–5 kk. Ennen koulutuksen aloittamista tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) aikatauluineen. HOKS määrittelee lopulta koulutuksen keston.
Koulutuspäivät toteutetaan pääosin lähiopetuksena. Opetuspäivien lisäksi järjestetään myös yrityskäyntejä opiskelijatarpeen mukaan.
Mahdollisuus työssäoppimisjaksoon ulkomailla
Taitotalo on mukana Erasmus+-ohjelmassa, joka antaa mahdollisuuden työssäoppimisjaksoon ulkomailla. Kiinnostuneet lähtevät yleensä 2 vk–3 kk harjoittelujaksolle ulkomaille koulutuksen loppupuolella. Erasmus+-ohjelmassa opiskelijan saama liikkuvuusapuraha määräytyy päiväkohtaisesti vaihdon keston sekä vaihtokohteen mukaan.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Yksittäisistä tutkinnon osista opiskelijamaksu suoritetaan tutkinnon osan laajuuden mukaan.