Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon koulutus antaa hyvät valmiudet työllistyä alan työtehtäviin kiinteistösähköurakoitsijoiden tai teollisuuden sähkö- ja automaatiohuollon ja -korjaustehtävien parissa. Tutkinnon suorittanut osaa tehdä turvallisesti kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottotöitä. Osaamisen kartuttua sinulla on mahdollisuus jatkaa opintojasi sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon parissa. Lisäksi sinulle avautuu erilaisia polkuja korkeakouluun.
Tutkintoon sisältyy kaksi pakollista tutkinnon osaa, valinnaisia tutkinnon osia ja yhteiset tutkinnon osat. Koulutuksen laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä.
Hanki käytännönläheinen sähköasentajan perustutkinto ja aloita uusi ura!
Useimmat sähköalan työt vaativat tarkkuutta, ettei vahinkoja synny. Tärkeää on huolehtia myös omasta ja muiden työturvallisuudesta. Sähköasentajan perustutkinnon aikana suoritat SFS6002-, työturvallisuuskortti- ja ensiapukoulutukset.
Mikäli olet kiinnostunut opintojen jatkamisesta korkeakoulussa, tarjoaa ammatillinen tutkinto sille hyvän pohjan. Yksi erityinen mahdollisuus on kokeilla korkeakouluopintoja Taitotalon yhteistyöoppilaitosten sopimusten puitteissa ja sisällyttää suoritettuja opintoja ammatilliseen tutkintoosi ja nopeuttaa sen avulla Taitotalon opintojesi etenemistä. Korkeakouluissa suoritetut opinnot odottavat sinua valmiina, kun hakeudut ja pääset sisään korkeakouluun. Taitotalosta saat yksilöllistä ohjausta juuri sinun tilanteeseesi, kun olet aloittanut meillä opinnot.
Kenelle tutkinto sopii?
Sinulle, joka olet suorittanut peruskoulun tai vastaavan oppimäärän, ja omaat kiinnostuksen ja soveltuvuuden alalle sekä motivaatiota kouluttautumiseen.
Alalla toimiminen edellyttää hyvää terveyttä, riittävää suomen kielen taitoa (B 2.2) ja valmiuksia sitoutua koulutukseen.
Tekninen osaaminen, kädentaidot, tarkkuus ja ongelmanratkaisukyky ovat eduksi sähköasentajan ammatissa.
Hakijoilta ei vaadita aikaisempaa alan kokemusta.
Valintamenettely:
Hakemuksen taustatietojen lisäksi hakijan soveltuvuutta ammattiin kartoitetaan ennakkotehtävän avulla. Edeltävien pohjalta soveltuvimmiksi arvioidut hakijat saavat kutsun haastatteluun.
Koulutukseen valituille opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) koulutuksen suorittamiseksi.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Koulutukseen sisältyy:
Kaksi pakollista tutkinnon osaa (75 osp):
Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen (30 osp) ja
Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset (45 osp)
Valinnaisia tutkinnon osia (70 osp):
Rakennusautomaatioasennukset (45 osp) ja
Sähkökäyttöjen asennukset (25 osp)
Kaikille perustutkintoa suorittaville yhteiset tutkinnon osat
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp), matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp), yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp), yhteisten tutkinnon osien valinnaiset (9 osp)
Koulutuksen sisältöjä ovat mm. tasa- ja vaihtosähkötekniikka, työ- ja sähkötyöturvallisuus, sähköpiirustukset, sähköasennusmateriaalit, sähköasennustekniikka, sähkömoottoreiden ohjaus- ja päävirtakytkennät, pienjänniteverkoston asennustyöt, sähkölämmitys, valaistustekniikka sekä kunnossapito ja huolto.
Voit lukea lisää tutkinnosta ja sen rakentumisesta e-perusteista. Huomaathan, että tarkastelet sähköasentaja -tutkintonimikkeen sisältöjä.
Tutkinnon suorittaminen
n. 18 kk
Suurin osa opiskelusta on lähiopetusta Taitotalossa, johon opiskelijan tulee sitoutua. Päivien kesto on noin klo 8.00-15.00.
Keskimäärin koulutuksessa on 3-4 lähipäivää/viikko ja 1-2 päivää/viikko itsenäistä opiskelua, jota on mahdollista toteuttaa etänä.
Lisäksi opintoihin sisältyy työssäoppimista.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa omaehtoisena koulutuksena.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Tässä toteutuksessa lähiopetusta on keskimäärin 3-4 päivää / viikko, itsenäistä opiskelua 1-2 päivää viikko.