Koulutuksen tavoitteena on suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (180 osp), joka antaa valmiudet työskennellä lähihoitajan tehtävissä tai jatkaa alan opintoja (esim. ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa).
Lähihoitajan työ soveltuu sinulle, joka haluat tehdä ihmisläheistä ja merkityksellistä työtä asiakkaan arjessa.
Kenelle tutkinto sopii?
Kohderyhmänä ovat työttömät ja työttömyysuhanalaiset henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita sosiaali-, terveys- ja kasvatusalasta.
Soveltuvuus alalle
Koulutukseen valittavalla on oltava riittävän hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito (taso A 2.2) ja hyvät oppimisvalmiudet ja ennen kaikkea kiinnostusta alalle. Hakijan tulee hallita perustaidot niin tietotekniikassa kuin matematiikassa. Hakijalla tulee olla mahdollisuus käyttää tietokonetta ja osallistua verkko-opetukseen. Hakijalla tulee olla valmius ilta- ja viikonlopputyöhön myös koulutuksen aikana tapahtuvien työelämäjaksojen aikana.
Terveydelliset edellytykset
Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä toimintakykyä, henkistä tasapainoa ja kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Hakijan tulee olla terveydeltään alalle soveltuva ja lisäksi on oltava moitteeton rikosrekisteri.
Tutustu SORA- lainsäädäntöön https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110951.
Tutustuthan myös THL:n ohjeistukseen rokotuksista sekä tartuntataudeista tästä.
Sisältö perustuu 1.8.2024 voimaan tuleviin uusiin sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, Lähihoitajan tutkinnon perusteisiin, joista suoritetaan koko tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta seuraavat tutkinnon osat:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
- Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella 10 osp
- Yhteiset tutkinnonosat 35 osp
Lisäksi opiskelija valitsee itselleen osaamisalan opinnot 60-75 osp sekä valinnaisen tutkinnon osan 15-30 osp. Koulutus sisältää lisäksi ammatillisen suomen kielen opetusta ja uraohjausta jatko-opintojen ja työllistymisen tueksi.
Valittavat osaamisalat:
- Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
- Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
- Lasten ja nuorten osaamisala
- Vammaistyön osaamisala
- Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Tutkinnon suorittaminen
Koulutus kestää noin 2,5 vuotta. Opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opintopolku.
Koulutukseen sisältyy lähiopetusta, etäopiskelua verkossa ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Koulutuspaikka ja loma-ajat
Taitotalo, Valimotie 8 Helsinki, PL 151, 00381 Helsinki.
Loma-ajat:
23.12.2024-31.12.2024
4.7.2025-31.7.2025
24.12.2025-31.12.2025
13.7.2026-31.7.2026
24.12.2026-31.12.2026
Koulutukseen hakeutuminen
Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakemus te- toimiston sivujen kautta. Vaihtoehtoisesti voit jättää paperihakemuksen työ- ja elinkeinotoimistoon tai kuntakokeiluun. Mikäli sähköinen hakemus täytetään ilman pankkitunnuksia, hakemus on vahvistettava TE-toimistossa tai kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä. Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata www.tyomarkkinatori.fi > Oma asiointi > Työvoimakoulutus.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/Kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Valinnat
Esivalinta koulutukseen tehdään hakemusten perusteella, joten täytä hakemuksesi huolella, mm. kerro SELKEÄSTI PERUSTELUT KOULUTUKSEEN HAKEUTUMISELLE.
Soveltuvuustestiin ja valintakokeeseen osallistuminen on pakollista ja niihin tulee erillinen kutsu sähköpostitse. Lopulliset valinnat tehdään soveltuvuustestin ja haastattelujen perusteella.
Esivalinta tehdään hakemusten perusteella viikolla 32. Täytä hakemuksesi huolella, mm. kerro selkeästi perustelut koulutukseen hakeutumiselle. Hakemuksessa on tärkeää tuoda esille soveltuvuutta ja motivaatiota lähihoitajan tehtävään. Esivalinnan perusteella osa hakijoista kutsutaan soveltuvuustesteihin (suomen kielen testi ja matematiikkatesti) 19.8.2024 klo 12-16 ja soveltuvuushaastatteluun 26. -28.8.24. Lopulliset valinnat tehdään soveltuvuustestin ja haastattelun jälkeen.
Koulutuksen aikaiset etuudet
Työhallinnon valtionosuusrahoitteinen työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-toimiston ja Kuntakokeilun asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa. Koulutuksen ajalta voidaan maksaa työttömyysetuutta (mahdollisesti korotettuna) ja kulukorvausta.
Tietoa työvoimakoulutuksesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saa Koulutusneuvonnasta p. 0295020702 ma- pe klo 9.-16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta.
Koulutusmuoto
Koulutus on opiskelijalle maksuton.