9.3.2022
Olemassa olevan LVI-järjestelmän huolto tai uuden energiatehokkaamman LVI-järjestelmän suunnittelu on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää rakennusten energiakustannuksia ja hiilijalanjälkeä. Energiajärjestelmät ovat periaatteessa yksinkertaisia, mutta nykyaikainen automaatio on tehnyt niistä varsin monimutkaisia. Tämä on tärkein peruste sille, että järjestelmän suunnittelussa on hyvä käyttää asiantuntijoita.
Asunto-osakeyhtiössä sinäkin olet yksi päätöksen tekijöistä
Kevät on asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouksen aikaa. Paras energian säästökeino on esittää hallitukselle energiatehokkuuskartoituksen tekemistä. Juuri nyt on siis oikea aika energiatehokkuuden esiin nostamiselle.
Energiainvestoinnit kannattaa keskittää uusiutuvaa energiaa käyttäviin järjestelmiin
Tuomo Niemelä väitteli 2018 LVI-tekniikan tohtoriksi aiheenaan ”Asuin-, opetus- ja toimistorakennusten kustannusoptimaalinen peruskorjaamien Suomen ilmastossa kohti lähes nollaenergiarakennuksia”. Artikkeliväitöskirjan yksiselitteisiä johtopäätöksiä on se, että investoinnit kannattaa keskittää uusiutuviin energiantuotantojärjestelmiin sekä rakennusten taloteknisiin järjestelmiin.
”Erityisesti nykyaikaisilla lämpöpumppujärjestelmillä saavutetaan merkittäviä parannuksia sekä rakennusten energiatehokkuudessa että peruskorjausten kustannustehokkuudessa”.
Venäjän aggressiivinen hyökkäyssota Ukrainaan nopeuttaa länsimaiden siirtymää kohti fossiilitonta energiaa. Tämä puolestaan heijastuu välttämättä investointien kautta myös energian hintaan.
Kerrostaloasukkaan kolme parasta energiansäästövinkkiä
Myös yksittäinen kerrostaloasukas voi tehdä oman energiatehokkuutensa lisäämiseksi. Oheen olen liittänyt kolmen kohdan listan omista valinnoistani.
1. Laske huoneistosi lämpötilaa. Talviaikaan villapaita sisätiloissa ei ole huono asuste. Tämä on ehkä kaikista energiatehokkuustoimenpiteistä tehokkain.
2. Tee ehdotus yhtiökokoukselle energiatehokkuuskartoituksesta.
3. Tarkista pesutilojen lattialämmityksen energiantuotto. Jos lattiat lämpiävät sähköllä, todennäköisesti myös maksat itse osan huoneistosi lämmityskuluista. Palaa kohtaan yksi, mutta älä anna asian häiritä tyytyväisyyttäsi sisäilman laatuun tai pesutilan lattian tuntumaan.
Lopuksi: muista suunnittelu
Aloitin tämän tekstini suunnittelun korostamisella ja haluan myös lopettaa sen samaan asiaan. Hyvään suunnitteluun energiatehokkuusasioissa kannattaa varmasti sijoittaa. Investoinnit energiatehokkuuteen maksavat itsensä takaisin yleensä alle kymmenessä vuodessa.
Harri Fränti toimii kouluttajana talotekniikan alalla sekä isännöinnissä. Fräntin mielestään energiatehokkuus on tärkeintä, kaikki muu on pähkinöitä. Lisäksi hänen sydäntään ovat lähellä Lean-asiat.