Ammatillisen kielen oppimisen tukeminen työyhteisössä - valmennus työyhteisölle Yrityskohtainen

Valmennuksen tavoitteena on tutustua erilaisiin tapoihin edistää vieraskielisten työntekijöiden ammattikielen oppimista työyhteisössä sekä valita niistä omalle työyhteisölle soveltuvia konkreettisia tukimuotoja ja oppijoiden kannustamisen keinoja. 

Valmennus auttaa lähiesihenkilöitä, työpaikkaohjaajia ja nimettyjä kielitukihenkilöitä rakentamaan kielitietoisia käytäntöjä osaksi työyhteisön prosesseja ja viestintää.  

Valmennus toteutetaan kahtena puolen päivän työpajana. Valmennus auttaa lähiesihenkilöitä, työpaikkaohjaajia ja nimettyjä kielitukihenkilöitä rakentamaan kielitietoisia käytäntöjä osaksi työyhteisön prosesseja ja viestintää.   

Kenelle koulutus sopii?

Valmennuksen kohderyhmänä ovat mm. työyhteisöjen lähiesihenkilöt, työpaikkaohjaajat, kielitukihenkilöt jne. 

Koulutuksen sisältö

  • Oman työyhteisön lähtötilanteen arviointi, tavoitteiden asettelu ja omalle työyhteisölle sopivista toimintatavoista keskustelu 
  • Miten sitouttaa ja motivoida työyhteisöä uuteen kielitietoiseen, jatkuvaan toimintatapaan 
  • Prosessin jalkautumisen seuranta ja tarvittaessa lisätuesta sopiminen 
  • Kielitietoisen työyhteisön piirteet 
  • Tutustutaan seuraaviin toimintatapoihin ja niiden vaatimaan osaamiseen: 
  • Kielimentorointi ja kielitietoinen ohjaus 
  • Kielitietoinen viestintä ja selkokielisyys 
  • Monikielisyys työyhteisössä 

Asiantuntijat

Ota yhteyttä

Roskapostitarkistus

Tea Berndtson

Koulutuspäällikkö, Oppisen tuki ja YTO -ryhmä

Inspiroidu

Uutinen
VO-collegen lisäksi taitotalolaiset tutustuivat Hallstahammarin vanhainkodin sekä Pohjoismaiden suurimpiin hoitoalan yrityksiin kuuluvaan Ambean Språkombud-kokemuksiin. Vierailulla perehdyttiin myös Tukholman aluehallinnon Språkombud-toiminnan koordinointiin sekä Kunnallisten työntekijöiden liiton Kommunalin rooliin Språkombud-toiminnan tukemisessa ja arvioinnissa.
Katja Kontos kättelee ruotsissa tapaamiaan ihmisiä
Taitocase
Kielipolku-mallissa koko työyhteisö perehdytetään kielitietoisuuteen ja selkokieleen. Vieraskieliset työntekijät puolestaan saavat koulutusta, ja he miettivät kollegojensa kanssa muun muassa, millaisia kielenkäyttötilanteita juuri heidän olisi hyödyllistä harjoitella.
Sirpa Mikkola
Lue lisää artikkeleita