Artesaanin koulutuksessa saat valmiudet työskennellä alan töissä itsenäisesti tai työryhmän jäsenenä ja asiakaslähtöisesti, taideteollisuusalan monipuolisissa erilaisissa asiakaskohteissa ja työtehtävissä. Kykenet itsenäisesti valitsemaan oikeat materiaalit, työvälineet ja työtavat. Ymmärrät työturvallisuuden, taloudellisuuden, asiakaspalvelun ja yrittäjyyden merkityksen.
Koulutuksen tavoitteena on, että saat sellaiset ammatilliset valmiudet, joilla pystyt suorittamaan taideteollisuusalan perustutkinnon näyttötutkintona ja toimimaan artesaani, sisustaja työtehtävissä.
Kenelle tutkinto sopii?
Tutkinto on tarkoitettu hyvän fyysisen kunnon omaaville, jotka työskentelevät tai aikovat työskennellä sisustusalan eri työtehtävissä. Opiskelijalla tulee olla hyvä fyysinen kunto, ei allergioita, ei korkeanpaikan kammoa.
Suomen kielen taidon tulee olla tasoa B1.1. Opiskelijalla tulee olla työelämävalmiudet ja kyky työskennellä niin itsenäisesti kuin osana työryhmää.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Suoritettavat tutkinnon osat riippuvat kunkin opiskelijan taustasta ja osaamisesta sekä työtehtävistä työpaikalla.
Tutkintotodistuksen saaminen edellyttää, että tutkinnon suorittaja osoittaa hallitsevansa tutkinnon perusteiden mukaisen ammattitaidon sitä vastaavissa työtehtävissä. Ammatillisen osaamisen arviointiin osallistuvat työelämän ja oppilaitoksen edustajat sekä tutkinnon suorittaja itse.
Tutkinnon rakenne
Taideteollisuusalan perustutkinto, Artesaani (180 osp)
Pakollinen tutkinnon osa:
- Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen, 10 osp
Sisustusalan osaamisala, Artesaani (145 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (135 osp):
- Asiakaspalvelun ja myyntityön toteuttaminen, 15 osp
- Asiakastyön suunnittelu ja toteuttaminen, 15 osp
- Erikoistuminen taideteollisuusalalla, 15 osp
- Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp
- Korjaaminen taideteollisuusalalla, 15 osp
- Myyntitapahtuman toteuttaminen, 15 osp
- Palvelun suunnittelu ja toteuttaminen, 15 osp
- Sisustusprojektin toteuttaminen, 15 osp
- Sisällön tuottaminen digitaaliseen ympäristöön, 15 osp
- Tilan stailaaminen, 15 osp
- Tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelu ja valmistaminen, 45 osp
- Verhoilu, 45 osp
- Verkkokauppaympäristössä toimiminen, 15 osp
- Visuaalinen myyntityö, 15 osp
- Yrityksessä toimiminen, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
- Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta | 5-15 osp
Yhteiset tutkinnon osat | 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, 6 osp
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, 9 osp
Tutkinnon suorittaminen
Koulutuksen kesto määräytyy koulutuksen alussa laaditun henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan. Suunnitelmassa otetaan huomioon aikaisemmin hankittu osaaminen ja työkokemuksen pituus.
Hakeutumisvaiheessa hakijan ammattitaito arvioidaan yksilöllisesti ja arvioinnin pohjalta laaditaan yhdessä hakijan ja työnantajan kanssa suunnitelmat tarvittavan ammattitaidon hankkimiseksi ja tutkinnon suorittamiseksi.
Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu ohjatusti työpaikalla työtehtäviä tekemällä ja niitä täydennetään muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella (lähiopetuspäivillä ja verkko-opinnoissa). Koulutuksesi muodostuu monipuolisesti eri opetus- ja oppimismuodoista, joita aktiivisesti yhdistät työhösi. Itsenäisen opiskelun osuus on merkittävä. Tietopuolisen koulutuksen opetuspäiviä on 30 (max), joista osa etäopetusta. Lähiopetuspäivät arkipäivisin (ma-pe).
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna sisustusalan työpaikka, jossa oppisopimuskoulutus on mahdollista suorittaa. Työsuhteen tulee olla voimassa koko koulutuksen ajan.
Koulutusmuoto
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.