Maaperä- ja jäteympäristöt kurssilla perehdytään Suomen ympäristökeskuksen sertifiointijärjestelmän mukaiseen kattavaan näytteenottoon tällä erikoistumisalalla. Kurssin päätteeksi on mahdollista suorittaa tentti, joka on sertifikaatin saamisen edellytys taitovaatimuksen ohella.
Koulutuksen sisältö
Maaperä- ja jäteympäristöt -erikoistumisala koostuu yleisosiosta ja neljästä matriisista, jotka ovat PIMA-maaperä, pohjavesi, haihtuvat yhdisteet maaperässä ja jätteissä sekä kiinteät jätteet. Koulutuspäivät ja siihen liittyvät ennakkotehtävät painottuvat yleisosion asioihin. Matriisikohtaisiin sisältöihin voi perehtyä verkkomateriaaleilla. Sertifikaatin saamisen edellytys on hyväksytty suoritus yleisosiosta ja ainakin yhdestä matriisista. Kaikkien neljän matriisin suorittaminen on myös mahdollista.
Ohjelmassa
Kurssi auttaa ymmärtämään maaperä- ja jätenäytteenoton erikoispiirteitä. Kurssilla perehdytään haitta-aineiden kulkeutumiseen maaperässä, edustavan näytteenoton periaatteisiin ja nykyisin käytettäviin näytteenottotekniikoihin. Matriisikohtaisia erikoispiirteet esitellään pääasiassa kurssiin kuuluvilla verkkoaineistoilla, mutta asioita voidaan ottaa esiin myös kurssilla osallistujien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Eri aiheita kouluttavat alansa parhaat osaajat, jotka toimivat käytännössä ympäristönäytteenoton tehtävissä. Tarkemmat pätevyysvaatimukset löytyvät Certin sivuilta.
Kurssilla käydään kaikki sertifiointikriteerien yleisosion mukaiset asiat luennoiden, demonstroiden ja keskustellen. Lisäksi kurssiin sisältyy ennakkotehtäviä ja kurssimateriaalit verkko-oppimisympäristössä, johon saat tunnukset noin kuukautta ennen lähipäiviä.
Kurssin päätteeksi järjestetään kirjallinen tentti, jonka hyväksytty suoritus on taitovaatimuksien ohella toinen sertifikaatin saamisen edellytyksistä. Tentin yleisosio suoritetaan aina ja oman valinnan mukaan 1-4 matriisia, jotka ovat
- PIMA-maaperä
- haihtuvat yhdisteet maaperässä ja jätteissä
- pohjavesi
- kiinteät jätteet.
Kenelle koulutus sopii?
Koulutuksesta hyötyvät
ympäristönäytteenottajat, jotka ottavat näytteitä
- maaperästä
- pohjavedestä
- kaatopaikoilta
- kiinteästä jätteestä.
Koulutuksesta hyötyvät myös näytteenoton suunnittelusta ja analyysitulosten raportoinnista vastaavat sekä henkilöt, jotka tarvitsevat ympäristönäytteenottajan sertifikaatin.