Hygieniapassikoulutus ja -testi on tarkoitettu elintarvikkeiden parissa työskenteleville, jotka käsittelevät helposti pilaantuvia, pakkaamattomia elintarvikkeita. Koulutuksen jälkeen suoritetaan Ruokaviraston hygieniapassitesti. Voit myös ilmoittautua pelkkään hygieniapassitestiin.
Koulutuksen sisältö
Hygieniaosaamiskoulutus antaa sinulle riittävät tiedot, jotta kykenet osoittamaan Elintarvikelain (23/2006) 27 §:n vaatimusten mukaisen hygieniaosaamisen. Koulutuksen jälkeen suoritetaan Ruokaviraston hygieniapassitesti. Voit suorittaa Taitotalossa myös pelkän hygieniapassitestin. Järjestämme myös yritystoteutuksia Taitotalon tai asiakkaan tiloissa.
Elintarvikehygieenisestä osaamisesta säädetään Euroopan Unionin yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EU, liite I, osan A kohdan 4 alakohta e ja kohdan 5 alakohta d sekä liitteen II luvun 12 kohta 1), kansallisessa elintarvikelaissa (23/2006 muutoksineen) sekä Ruokaviraston määräyksessä hygieniaosaamisesta (1/2009).
Koulutuksen ja testin aiheet
- Perusteet mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden saastumisesta
- Ruokamyrkytykset
- Hygieeniset työskentelytavat
- Henkilökohtainen hygienia
- Puhtaanapito
- Omavalvonta
- Lainsäädäntö, viranomaiset
Koulutus toteutetaan suomeksi yhden päivän mittaisena lähiopetuksena, jonka yhteydessä suoritetaan suomenkielinen hygieniapassitesti. Testin voi suorittaa myös ruotsin tai englannin kielellä. Ilmoita siitä etukäteen asiakaspalveluun. Koulutus ja testi perustuvat materiaaliin, joka löytyy Ruokaviraston kotisivuilta.
Otamme vastaan ilmoittautumisia myös alle 14 pv ennen koulutusta, mutta huomioithan, että lasku tulee olla maksettuna koulutukseen/testiin saapuessa.
Aikataulut:
- Koulutus+testi klo 9.00–15.30
- Pelkkä testi klo 14.15–15.30. Saavuthan paikalle vähintään 10 minuuttia ennen alkua
Uusintatesti
Jos et läpäise testiä ensimmäisellä kerralla, saat uusinnan alennettuun hintaan, 29€.
Kysy lisää uusintatestistä osoitteesta hans.tikkanen@taitotalo.fi. Yksityishenkilön tulee esittää kuitti (sähköinen käy) osallistumismaksusta saapuessaan tilaisuuteen. Lasku tulee noin kaksi viikkoa ennen tilaisuuden alkua sähköpostiin.
Taitotalon opiskelijat saavat hygieniapassin alennettuun hintaan (koulutus+testi 70€, pelkkä testi 32€, uusintatesti 18€). Kerro ilmoittautumislomakkeen "Lisätiedot"-kohdassa, että olet Taitotalon opiskelija.
Henkilöllisyyden todentaminen
Hygieniapassi myönnetään henkilötunnuksella, eli jos sinulla on suomalainen henkilötunnus niin se pitää olla esittämässäsi henkilöllisyystodistuksessa. Mikäli sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta se voidaan myöntää pelkällä syntymäajalla, joka käy ilmi henkilöllisyystodistuksestasi.
Henkilöllisyystodistukseksi hyväksytään seuraavat alkuperäiset, kuvalliset ja voimassaolevat asiakirjat:
- suomalainen henkilökortti
- suomalainen passi
- suomalainen ajokortti ja mopokortti
- suomalainen kuvallinen Kela-kortti
- ulkomaalainen henkilökortti
- ulkomaalainen passi
- muukalaispassi (hyväksytään vain, jos siinä ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- pakolaisen matkustusasiakirja (hyväksytään vain, jos siinä ei ole merkintää siitä, että asiakirjanhaltijan henkilöllisyyttä ei ole voitu luotettavasti todeta)
- poliisin/rajavartiolaitoksen antama asiakirja, jossa on kopio passista, viranomaisen leima ja maininta siitä, että passi on toistaiseksi viranomaisen hallussa. Tätä asiakirjaa voi käyttää väliaikaisesti henkilöllisyytensä todistamiseen
- maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti tai oleskelukortti
Henkilöllisyyden todistamiseen eivät kelpaa
- ulkomaalainen ajokortti ja mopokortti, kuvaton Kela-kortti, opiskelijakortti (kuvallisenakaan), bussilippu (kuvallisenakaan), kirjastokortti (kuvallisenakaan) tai muut vastaavat asiakirjat
Kenelle koulutus sopii?
Hygieniapassikoulutus edellyttää hyvää suomen kielen hallintaa.
Hygieniapassikoulutus ja -testi on tarkoitettu elintarvikkeiden parissa työskenteleville, jotka käsittelevät helposti pilaantuvia, pakkaamattomia elintarvikkeita.