Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija hankkii sellaiset ammatilliset valmiudet, joiden avulla hän pystyy työllistymään tai siirtymään oppisopimuskoulutukseen alan yrityksissä oman suuntautumisensa mukaan. Koulutuksessa suoritat taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani) osan tai osia.
Koulutuksen käytyäsi voit toimia sisustusalalla tuotteiden suunnittelu- ja valmistustehtävissä, tilojen suunnittelu- ja rakentamistehtävissä, palvelujen suunnittelu- ja toteuttamistehtävissä, ohjaustoiminnassa, teollisessa tuotannossa, asiakaspalvelussa ja myyntityössä sekä korjaus-, rakentamis- ja huoltotehtävissä. Sisustusalan ammattilainen toimii yhteistyössä eri rakennus- ja suunnittelualan ammattilaisten kanssa itsenäisenä toimijana.
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus on tarkoitettu sisustusrakentamisesta ja -pintakäsittelystä kiinnostuneille 20 vuotta täyttäneille ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille. Koulutus sopii erityisesti myynti- ja asiakaspalveluhenkisille sekä itsenäisestä työskentelystä kiinnostuneille henkilöille. Pintakäsittely- tai rakennusalan työkokemus on eduksi, mutta koulutus sopii myös ammatinvaihtajille, joilla on soveltuva aikaisempi työkokemus ja/tai alaan liittyvää harrastuneisuutta. Alalla toimiminen edellyttää kohtuullisen hyvää terveyttä ja suomen kielen taitoa.
Valintaperusteet
- vahva motivaatio ja halu työskennellä artesaanin ammatissa
- hyvä fyysinen kunto
- riittävä terveys; hakijalla ei saa olla esim. artesaanin ammatissa työskentelyn estäviä allergioita/korkeanpaikan kammoa (korkea huonekorkeus minimivaatimus)
- aiempi osaaminen tai kiinnostus sisustusrakentamiseen tai -pintakäsittelyyn; riittävät kädentaidot ja käsitys/kokemus perustyökalujen käytöstä
- hyvät verkko-opiskeluvalmiudet sekä riittävät atk-taidot (perusosaaminen; office-ohjelmat)
- suomen kielen taidon tulee olla vähintään tasolla B1.1.*
- hyvät työelämävalmiudet; kyky työskennellä niin itsenäisesti kuin osana työryhmää
*Keskitaso alkaa B1.1 - Kohtalainen kielitaito tavallisissa työn ja vapaa-ajan tilanteissa
Koulutuksen sisältö muodostuu taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani) vaatimuksista, joita sovelletaan sinulle laadittavan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
Koulutuksen sisältö esimerkiksi
- Työnhaku- ja opiskeluvalmennus
- Yrityksiin yhteyden oton tukeminen
- Sisustusrakentaminen teoria ja käytännön harjoitteet
- Sisustuspintakäsittely teoria ja käytännön harjoitteet
- Rakennuspiirustukset ja laskenta
- Työturvallisuuskorttikoulutus
- Oman työn suunnittelu ja kannattavuuslaskenta
- Yrittäjyyden perusteet
- Asiakaspalvelu ja markkinointi
- Tietotekniikan perusteet; excel, word, powerpoint
- Winner Flex 3d- sisustusohjelman teoria sekä hyödyntäminen suunnittelussa
- Yritysesittelyt ja yritysvierailut alan yrityksiin
Taideteollisuusalan perustutkinto on mahdollista suorittaa kokonaisuudessaan tämän koulutuksen jälkeen oppisopimuksena työllistävässä yrityksessä.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutus on osa Taideteollisuusalan perustutkintoa ja se kestää noin 7 kuukautta. Ammatilliseen koulutukseen valituille osallistujille laaditaan henkilökohtainen suunnitelma koulutuksen suorittamiseksi. Opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisesti opintojen henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Koulutukseen sisältyy lähiopetusta, ohjattua etäopiskelua sekä työssäoppimista. Lähiopetus toteutetaan arkipäivisin (klo 7.30–14.00).
Työelämässä tapahtuva työssäoppimisjakso suoritetaan eri sisustus-, rakennus- ja pintakäsittelyalan yrityksissä. Yrityksissä ja työmailla noudatetaan työharjoittelupaikan työaikoja. Työssäoppimisjakso edellyttää liikkumista pääkaupunkiseudulla.
Haku koulutukseen päättyy 1.10.2024. Koulutuksen numero on 720880.
Koulutus on suunnattu TE-toimiston tai kuntakokeilun työttömille, työttömyysuhan alaisille tai toistaiseksi lomautetuille asiakkaille. Työnhaun tulee olla voimassa.
Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen koulutushakemus: www.työmarkkinatori.fi > Haussa oleva työvoimakoulutus > Kirjoita sanahaku kohtaan koulutuksen nimi tai numero 720880. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, on sinun vahvistettava hakemuksesi TE-toimistossa/Kuntakokeilun toimipisteessä ennen hakuajan päättymistä 1.10.2024. Vaihtoehtoisesti voit jättää paperihakemuksen TE-toimistoon tai Kuntakokeilun toimipisteeseen.
Koulutuksen esivalinnat tehdään 3.10.2024. Hakemusten perusteella valitaan osa hakijoista haastatteluun, jotka pidetään 10-11.10.2024 osoitteessa Uudenmaan Te-toimisto, Antinkatu 1, 00100 Helsinki. OLE HYVÄ JA PERUSTELE KOULUTUSHAKEMUKSESSA HUOLELLISESTI, MIKSI JUURI SINUT PITÄISI VALITA KOULUTUKSEEN.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Valintojen seuraaminen
Valintojen etenemistä voit seurata koulutusvalintojen jälkeen sähköisen asioinnin kautta (www.te-palvelut.fi -> sähköinen asiointi -> työvoimakoulutus -> koulutushakemusteni tilanne).
Tutustu myös muihin Taitotalon työvoimakoulutuksiin.
Koulutusmuoto
Työhallinnon valtionosuusrahoitteinen koulutus on opiskelijalle maksutonta.
Koulutuksen aikaiset etuudet:
Tietoa työvoimakoulutuksesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saa puhelimitse p. 0295 020 702 ma-pe klo 9-16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta tai nettisivuilta https://www.te-palvelut.fi/nain-asioit-kanssamme/te-palvelut/puhelinpalvelut/puhelin-koulutusneuvonta, jossa chat-palvelu ma-pe 9-16.