Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto TVEAT virallistaa osaamisesi turvallisuusalan esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä sekä antaa pätevyyden toimia turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan vastaavana hoitajana. Koulutukseen sisältyvä teoriaopetus suoritetaan kokonaan verkossa, jolloin osallistuminen on mahdollista mistä päin Suomea tahansa.
Kenelle tutkinto sopii?
Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon suoritettuasi voit hakea hyväksyntää turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan vastaavaksi hoitajaksi. 1.1.2017 voimaan astuneen yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain (1085/2015) mukaan myös järjestyksenvalvontatoimintaa sekä turvasuojaustoimintaa harjoittavan yrityksen tulee olla hakenut turvallisuusalan elinkeinolupaa poliisihallitukselta viimeistään 31.12.2018. Tällöin yrityksellä tulee olla palveluksessaan (työsuhteessa) vähintään yksi vastaava hoitaja.
Koulutus soveltuu kaikille toimijoille, joilta edellytetään turvallisuusalan elinkeinolupaa.
- vartioimisliikkeet
- järjestyksenvalvontatoiminta
- turvasuojaustoiminta
- lukitusalan yritykset
- teknistä turvallisuutta suunnittelevat ja asentavat yritykset
- kiinteistöhuoltoliikkeet, jotka tekevät mm. avainpesän, lukkorungon ja helojen vaihtamista sekä asiakkaiden tallentavien kameravalvontajärjestelmien tallenteiden selaamista
Tutkinto soveltuu myös henkilöille, joiden työtehtäviin kuuluu turvallisuussuunnittelu ja turvallisuuden kehittäminen tai esihenkilötyöskentely.
Tutkinnon rakenne
Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto (180 osaamispistettä) muodostuu pakollisista tutkinnon osista (60 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (120 osaamispistettä).
Pakolliset tutkinnon osat
- Turvallisuuslainsäädäntö (30 osp)
- Turvallisuussuunnittelu (30 osp)
Valinnaiset osat
- Turvallisuusalan elinkeinon harjoittaminen (80 osp)
- Turvallisuusjohtaminen (40 osp)
- Palveluliiketoiminta turvallisuusalalla (40 osp)
- Turvallisuustekninen suunnittelu ja projektinhallinta (80 osp)
- Henkilöstöjohtaminen turvallisuusalalla (40 osp)
- Turvallisuusauditointi ja sisäinen valvonta (40 osp)
Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnossa opiskelija osoittaa osaamisensa näytöillä alan käytännön työtehtävissä.
Tutkintokoulutuksen toteutus
Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoon valmistava koulutus toteutetaan verkko-opintoina, joita tuetaan erillisillä opetuspäivillä. Jotta voit osallistua koulutukseen etänä, tarvitset Teams-sovelluksen. Linkin koulutukseen ja tarkemmat ohjeet saat vastuukouluttajalta ennen koulutuspäivää. Taitotalo tarjoaa opiskelijoille Office 365-paketin koulutuksen ajaksi käyttöön.
Tutkintokoulutuksen kestoon vaikuttavat opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen, työkokemus ja koulutus.
Tutkintokoulutuksen kesto on 6–18 kk.
Tutkintoon sisältyy opetuspäiviä seuraavasti:
- Turvallisuuslainsäädäntö - 4 opetuspäivää
- Turvallisuussuunnittelu - 3 opetuspäivää
- Turvallisuusalan elinkeinon harjoittaminen - 2 opetuspäivää
- Turvallisuusjohtaminen - 2 opetuspäivää
- Palveluliiketoiminta turvallisuusalalla - 2 opetuspäivää
- Turvallisuustekninen suunnittelu ja projektinhallinta - 2 opetuspäivää
- Henkilöstöjohtaminen turvallisuusalalla - 2 opetuspäivää
- Turvallisuusauditointi ja sisäinen valvonta - 2 opetuspäivää
Verkko-opintoihin osallistuminen mahdollistaa tehokkaan opiskelun, jossa hyödynnetään nykyaikaista verkko-oppimisympäristöä. Opiskelijan sekä yrityksen arvokasta työaikaa säästyy, kun ylimääräinen matkustaminen jää pois.
Tutkintokoulutuksen aikana opiskelijat voivat esittää kysymyksiä kouluttajalle ja halutessaan jakaa omia kokemuksiaan toisten kanssa. Kouluttajina toimivat kokeneet turvallisuusalan kouluttajat.
Opiskelijalle tarjotaan opintojen ajaksi etäopiskelua ja harjoitustehtäviä varten verkko-oppimisympäristö.
Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutukseen on jatkuva haku ja opinnot voi aloittaa läpi vuoden. Jokaiselle opiskelijalle luodaan oma, henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOKS) sekä nimetään ohjaava opettaja, joka tukee ja ohjaa opiskelijaa koko hänen opiskelujensa ajan
Tutkinnon suorittaminen kestää yleensä noin 1–1,5 vuotta.
Koulutukseen sisältyvä teoriaopetus suoritetaan kokonaan verkossa, jolloin osallistuminen on mahdollista mistä päin Suomea tahansa.
Lisätietoja saat yhteyshenkilöiltä stefan.smeds@taitotalo.fi tai annika.ljungberg@taitotalo.fi
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.