Kasvatus- ja ohjausalan opinnot ovat investointi omiin taitoihin ja yhteiskunnan hyvinvointiin Opiskelijatarina

Kati Lehtinen-Bennett opiskeli työn ohessa oppisopimuksella Taitotalossa kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon. Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja. Opiskelu auttoi Katia saamaan vakituisen ohjaajan työn Ammattiopisto Livestä.

6.10.2023

Kati Lehtinen-Bennett  seisoo metsämiljöön edessä.

Alanvaihtaja Kati valmistui koulunkäynninohjaajaksi huhtikuussa 2023. Kati työskentelee Ammattiopisto Livessä ohjaajana. Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos. Se tarjoaa vuosittain yli tuhannelle henkilölle opetusta, yksilöllistä ohjausta, tukea opintoihin ja työllistymiseen. Kati aloitti työt Livessä henkilökohtaisena avustajana, jonka jälkeen hän työllistyi nykytyöhönsä ohjaajaksi TELMA-koulutukseen. TELMA on työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus, joka on tarkoitettu hyvin laajaa ja vaativaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Koulutuksessa opiskellaan kotona ja työelämässä tarvittavia jokapäiväisiä arjen taitoja sekä opitaan toimimaan yhteiskunnassa.

Aiemmin Kati työskenteli 11 vuotta Veripalvelussa koneellisessa ja teknisessä työssä. Sitä ennen hän asui kymmenen vuotta Englannissa ja opiskeli siellä lääkealan tutkinnon. Englannissa Kati työskenteli sairaaloissa ja apteekeissa.

– Suomessa apteekkialalla on erilainen hierarkia kuin Englannissa, joten opiskelemallani tutkinnolla ei voinut työllistyä vastaaviin tehtäviin Suomessa, Kati sanoo.

Veripalvelussa työskennellessään Kati kaipasi työskentelyä ihmisten parissa. Hän ajatteli monesti, että kasvatus- ja ohjausala kiinnostaisi häntä. 

– Kun elämäntilanteeni oli sopiva, hain kasvatus- ja ohjausalan töitä.

Työllistyttyään Kati halusi opiskella alan tutkinnon.

Taitotalossa kouluttajat ovat ammattitaitoisia ja opinnoissa hyödynnetään digitaalisuutta

Taitotalo valikoitui opiskelupaikaksi sopivan sijaintinsa ansiosta, ja siksi, että siellä koulunkäynninohjaajaopintojen kestoaika oli sopiva. Opinnot kestivät vuoden, ja lähipäivät olivat täynnä asiaa. Katin mukaan aikuisena työn ohessa opiskelu vaatii itseohjautuvuutta, ja pitää olla hyvä itsekuri. Taitotalon kouluttajat olivat ammattitaitoisia. Aluksi Katia mietitytti opintojen digitaalisuus.

– Kaikki oli digitaalista, eikä minulla ollut entuudestaan kokemusta toimistotyöstä tai Office-ohjelmien käytöstä. Kun opiskelin edellisen kerran, silloin käytettiin kynää ja paperia. Alkujärkytyksestä toivuttuaan Kati pääsi opintoihin hyvin mukaan.

– Ajattelin, että haluan vaihtaa alaa ennen kuin olen 50-vuotias. Lähes viisikymppisenä opintojen, työn ja perheen ja koiran hoidon yhdistäminen ei ollutkaan ihan helppoa.

Ohjaaja erityisnuorten tukena

Kati halusi töihin nimenomaan erityisnuorten pariin. Hänen lapsellaan on erityistarpeita. Kati on kokemusasiantuntijana seurannut lapsensa koulupolkua vierestä. Hän on nähnyt, miten tärkeää koulunkäynninohjaajan työ on. Ohjaaja tukee, pitää kädestä kiinni ja etsii yksilöllisiä ratkaisuja oppimiseen.

Vaikka Katin koulutus ja työkokemus olivat eri aloilta, kokemusasiantuntijana monet ohjaajan työssä käytettävät menetelmät olivat hänelle tuttuja, kuten tukiviittomat, erilaiset kommunikointimenetelmät ja kuvalliset ohjeet.

– Omakohtaisesta kokemuksesta oli hyötyä töissä ja opinnoissa.

Kati Lehtinen-Bennett  seisoo metsämiljöön edessä.
Kati Lehtinen-Bennett työskentelee Ammattiopisto Livessä ohjaajana.

”Olen onnellinen, että sain mahdollisuuden alan vaihtoon”

Työnantajana Live on koulutusmyönteinen. Kati sai opiskella työajalla, ja esimerkiksi opintoihin liittyvät lähipäivät olivat palkallisia.

– Olen onnellinen, että sain mahdollisuuden alan vaihtoon ja että esihenkilöni uskoi kykyihini. Sain heti 1,5 vuoden työsopimuksen ja myöhemmin vakituisen ohjaajan paikan.

Live on joustava työnantaja, joka ymmärtää, että ihmisillä on elämää ja että kaikenlaista voi sattua ja tapahtua. Henkilöstölle on tarjolla paljon kouluttautumismahdollisuuksia, ja työnantaja on kiinnostunut työntekijöidensä hyvinvoinnista.

– Olen ollut monessa työpaikassa, eikä minulla ole ollut koskaan näin hyvää esihenkilöä, Kati sanoo.

Opintojen edetessä Kati sai lisävastuualueita työhönsä. Katilla oli esimerkiksi perehdyttämisestä paljon kokemusta aiemmista työpaikoistaan, ja nyt hän on päässyt kehittämään tiiminsä perehdytysprosessia.

Keskeneräisyyteen pitäisi suhtautua vahvuutena – Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto avaa ovia merkitykselliseen työhön

Kati nauttii ohjaajan työstään. Työ sopii sosiaalisille ihmisille, jotka tykkäävät heittäytyä ja tehdä merkityksellistä työtä.

– Työ on antoisaa. Olen aina ihan poikki, kun lähden töistä. On ihanaa, kun työpaikalla on porukkaa ympärillä. Saa heittäytyä, pelleillä ja keksiä luovia keinoja opettaa ja ohjata.

Ohjaajan työssä ja kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto-opinnoissa Kati kertoo oppineensa, että kaikesta jää aina jotakin taskuun. Nuoruudessaan Kati opiskeli vähän aikaa sairaanhoitajaksi, mutta ala ei tuntunut oikealta. Kun hän muutti Englantiin, opinnot jäivät kesken. Kati ehti opiskella kuitenkin perushoitoon liittyvän opintokokonaisuuden. Kun hänelle tuli ohjaajan työssä hoidollisia ja avustavia työtehtäviä vastaan, hän huomasikin muistavansa ja hyödyntävänsä oppimiaan taitoja sairaanhoitajaopinnoista.

– Suhtaudumme usein kesken jääneisiin opintoihin epäonnistumisena, vaikka pitäisi keskittyä siihen, mitä ehdimme oppia.

Katin mukaan kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto avaa ovia merkitykselliseen työhön ja antaa valmiudet vaikuttaa positiivisesti yksilöiden elämään. Opinnot syventävät ymmärrystä ihmisten tarpeista ja tarjoavat mahdollisuuden ohjata heitä kohti parempaa tulevaisuutta.

– Koulutus on investointi omiin taitoihin ja yhteiskunnan hyvinvointiin, Kati sanoo.


Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Kati Lehtinen-Bennett