Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto innosti kehittämään koko työyhteisön osaamista Opiskelijatarina

Uusia oivalluksia ja työkaluja omaan tekemiseen ja esimiestyöhön, työntekijöiden jatkuvaa osaamisen kehittämistä, Lean-menetelmän hyödyntämistä ja TES-tuntemusta.

9.12.2019

Annika Paaret Taitostoori

Tätä kaikkea ja paljon muuta tarjosi Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto Annika Paaretille.

Helsinkiläinen Annika Paaret työskentelee palveluesimiehenä RTK-Palvelussa Helsingin bussiliikenteen kahdella eri varikoilla sekä VR:n Isossa Pajassa.

– Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto sai toimimaan uudella tavalla ja toisaalta sain vahvistusta sille, että olen tehnyt asioita oikein. Näyttösuunnitelmien myötä sain myös paremman kokemuksen omista järjestelmistämme ja niiden käytöstä. Myös TES-tuntemus lisääntyi. Se sisältää kohtia, jotka ovat esimiehille todella tärkeitä muistaa ja ymmärtää.

Lean-menetelmien käyttö oli Annikalle tuttua jo aiemmin, mutta se sai vahvistusta tutkinnon myötä.

– Käytän työohjeissa paljon kuvia, sillä se helpottaa asioiden ymmärtämistä. Esimerkiksi kuinka siivouskeskus pidetään siistinä? Jos kuvat ovat seinässä, kaikki tietävät, miltä pitää näyttää. En tajunnut, että minähän olen käyttänyt Lean-menetelmää. Se aukesi opiskelun myötä vielä paremmin.

Noin vuoden kestävä erikoisammattitutkinto sisälsi kaksi pakollista osaa: Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen suunnitteleminen ja johtaminen sekä Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen henkilöstön ja osaamisen johtaminen. Valinnaisena osana Annika valitsi Monipalvelujen johtamisen.

– Bussiliikenteen varikot ovat monipalvelukohteita. Ne sisältävät kiinteistösiivouksen lisäksi muun muassa linja-autojen vuorokausihuollon ja sisäpesun sekä tankkauksen, mikä on harvinaista kiinteistönhuollossa. VR:n Iso Paja puolestaan on kiinteistönhuollon testikohde, jossa siivoojat hoitavat myös pieniä ulkotöitä, kuten hiekotusta ja roskien keruuta.

Annikalla on kaikkiaan 34 alaista. Työpäivät pitää suunnitella todella hyvin, jotta homma pyörii jokaisessa kohteessa. Esimiehenä hänellä on tärkeä tehtävä yrityksen ja työntekijöiden välissä.

– Tutkinto on vahvistanut sitä, että toimin yrityksen edustajana kentällä. Kaikki mitä teen, kertoo myös yrityksestä.

Oman osaamisen kehittämisen myötä Annika on innostanut myös työntekijöitä opiskelemaan.

– On tärkeää, että työntekijät kehittävät osaamistaan ja koulutus on siihen yksi kanava.

Toinen tapa kehittää osaamistaan on työnkierto. Annikan mukaan on tärkeää, että kaikilla työntekijöillä olisi mahdollisimman paljon kokonaisosaamista.

– Olen kierrättänyt työntekijöitä saman kohteen eri tehtävissä. Se on vaatinut kulttuurinmuutosta ymmärtää, että tehtävät kuuluvat kaikille, mutta yritän olla itse esimerkkinä. Lopulta kaikki ovat oivaltaneet, että siitä on vain hyötyä, kun taitaa muitakin kuin omia tehtäviä.

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.