Oletko kiinnostunut vaihtelevista työpäivistä ja liikkuvasta toimistosta? Viihdytkö kuorma-auton ratissa? Pidätkö sekä itsenäisestä työstä että asiakkaiden kanssa toimimisesta? Jos vastasit kyllä, voi kuorma-autonkuljettajan työ olla tuleva ammattisi!
Opiskele kuorma-autonkuljettajaksi oppisopimuksella
Kuorma-autonkuljettajat kuljettavat tavaraa monenlaisella kalustolla, pienistä jakeluautoista vaativiin maasiirtokuljetuksiin. Ajamisen lisäksi työhön kuuluu kuorman käsittelyä, rahtikirjojen toimittamista sekä auton kunnossapitoa.
Kuljettajia työllistävät pääasiassa kuljetusyritykset. Kuljettajan ammatti edellyttää itsenäistä työskentelyotetta, vastuullisuutta, huolellisuutta, täsmällisyyttä ja palvelualttiutta. Työturvallisuusvaatimusten noudattaminen ja erilaisten yleisten sekä yritysten omien ohjeistuksien tunteminen on tärkeä osa työtä.
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus sopii sinulle, jolla on:
- B-luokan ajokortti
- Vähintään B1.1.-tasoinen suomen kielen taito
- Kuljetusalan työpaikka valmiina tai tiedossa
Tutkinnon rakenne
Logistiikan perustutkinto, kuljetuspalvelujen osaamisala muodostuu kolmesta kaikille pakollisesta tutkinnon osasta ja valinnaisista tutkinnon osista. Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä, joista 145 osaamispistettä muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja 35 osaamispistettä yhteisistä tutkinnon osista.
Koko tutkinnon suorittamiseksi on valittava pakolliset osat (3) ja 3–5 valinnaista tutkinnon osaa. Lisäksi suoritetaan yhteisiä tutkinnon osia (YTO) 3.
Yhteisillä tutkinnon osilla (YTO) varmistetaan, että ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on
- työelämässä tarvittavat perustaidot
- yhtäläiset valmiudet jatko-opintoihin ja elinikäiseen oppimiseen.
Jos olet jo suorittanut toisen ammatillisen perustutkinnon, lukion tai korkeakoulututkinnon, yhteiset tutkinnon osat korvautuvat osin aiemmin hankitulla osaamisella.
Yhteisiin tutkinnon osiin sisältyy sekä pakollisia että valinnaisia osa-alueita. Yhteisten tutkinnon osien vähimmäislaajuus on 35 osaamispistettä (osp), joista pakollisia 26 osp ja valinnaisia 9 osp.
Tutkinto suoritetaan pääsääntöisesti todellisissa, aidoissa työtehtävissä, joissa ammattitaito osoitetaan näytöillä. Näytöt sisältävät myös kirjallisia selvityksiä käsitteistä ja oman työpaikan toimintatavoista. Niillä varmistetaan käytännön ammattitaito logistiikan työtehtävissä.
Tutkinnon osat
Pakolliset tutkinnon osat, 60 osp
- Logistiikka-alan työympäristössä toimiminen 15 osp
- Kuorma-autonkuljettajana työskentely 35 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Valinnaiset tutkinnon osat, 85 osp
- Kappaletavaran kuljettaminen 35 osp
- Lämpösäädeltyjen elintarvikkeiden kuljettaminen 35 osp
- Maasiirtokuljetuksen suorittaminen 35 osp
- Tavarankäsittelylaitteiden käyttö ja trukinkuljettajana työskentely 25 osp
- Yhdyskuntajätteiden kuljettaminen 25 osp
Koulutuksen aikana suoritetaan
- Hygieniapassikoulutus
- Työturvallisuuskoulutus
- Ensiavun peruskurssi
- ADR-ajolupa
Tutkinnon suorittaminen
Pääsääntöisesti oppisopimuksen kesto on 1,5–2 vuotta.
Koulutukseen sisältyy ohjattua työpaikalla tapahtuvaa oppimista koko oppisopimuksen ajan ja etäopiskelua sekä noin 20 lähikoulutuspäivää.
Pääsyvaatimukset koulutukseen
- B-luokan ajokortti
- Vähintään B1.1.-tasoinen suomen kielen taito
- Kuljetusalan työpaikka valmiina tai tiedossa
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.