Kylmäasentaja, talotekniikan perustutkinto Perustutkinto

Hyväksy markkinoinnilliset evästeet katsoaksesi tämän videon.

Talotekniikan perustutkinnon suorittanut kylmäasentaja (PT) työskentelee pääasiassa yli 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden asennus, tarkastus- ja huoltotöissä. Kylmäasentajan työtehtävät ovat monipuolisia. Tutkinto antaa valmiudet etsiä ja hallita vikoja kylmälaitteista. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.

Muutokset f-kaasuasetuksessa

  • Uusi F-kaasuasetus on astunut voimaan 2024.
  • Talotekniikan perustutkinto uudistuu 1.8.2025.
  • Ennen 1.8.2025 suoritetut tutkinnot on päivitettävä 12.3.2029 mennessä.

Kenelle tutkinto sopii?

Talotekniikan perustutkinto, kylmäasennuksen osaamisala on tarkoitettu kylmäalasta kiinnostuneille. 

Tutkinnon suorittaminen

Taitotalossa sinua kannustetaan ja ohjataan myös kohti korkeakouluopintoja

Ammatillisen tutkinnon suorittaminen antaa yleisen hakukelpoisuuden korkeakouluihin. Samalla saat hyvän ammatillisen osaamisen pohjan, jonka kehittämistä voit jatkaa korkeakouluissa.

Sinua tuetaan valmistautumisessa korkeakoulujen yhteishaun todistusvalintaan ja valintakokeisiin. Tapaat opinto-ohjaajan säännöllisesti ohjauksen merkeissä ja saat lisää korkeakouluvalmiuksia erillisten YTO-valinnaisten kurssien avulla.

Jos olet motivoitunut aloittamaan korkeakouluopintoja jo ammatillisten opintojesi aikana, Taitotalolla on useita yhteistyösopimuksia ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa ympäri Suomea. Tämä mahdollistaa korkeakouluopintojen aloittamisen jo ammatillisten tutkintojen aikana ns. väyläopintojen avulla.

Taitotalolla on useita yhteistyösopimuksia ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa ympäri Suomea. Tämä mahdollistaa korkeakouluopintojen aloittamisen jo ammatillisten tutkintojen aikana ns. väyläopintojen avulla. 

Kerro kiinnostuksestasi korkeakouluopintoihin jo heti hakeutumisvaiheessa. Opintojesi alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) myös mahdollisista korkeakouluopintoista.

Katso lisää inspiraatiota Taitotalosta korkeakouluun -sivustolta. 

Koulutusmuoto

Koulutus on mahdollista suorittaa omaehtoisena koulutuksena.

Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.

Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.

Koulutusta on tarjolla myös oppisopimuksella, jossa lähiopetuspäiviä on huomattavasti vähemmän. Oppisopimuskoulutus edellyttää opiskelijalta alan työpaikkaa. Lue lisää oppisopimuksesta. Oppisopimuskoulutuksessa voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden.