Tutkinnon suoritettuasi voit toimia esimerkiksi prosessinhoitajana, koneenkäyttäjänä tai operaattorina. Osaat valvoa, ohjata ja säätää työalueesi prosesseja. Osaat tehdä kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriöttömän toiminnan. Tunnet yrityksesi prosessin raaka-aineista lopputuotteeksi ja ymmärrät yksittäisten prosessivaiheiden merkityksen.
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus sopii esimerkiksi prosessinhoitajille, koneenkäyttäjille ja operaattoreille paperi- kartonki- ja sellutehtaissa.
Tutkinnon rakenne
Prosessiteollisuuden ammattitutkinto (150 osaamispistettä) muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä) ja kahdesta osaamisalan valinnaisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä).
Pakolliset tutkinnon osat
- Turvallinen työskentely ja toimiminen prosessiteollisuudessa 45 osp
- Käynnissäpito prosessiteollisuudessa 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat paperi- ja selluteollisuudessa
Valinnaiset tutkinnon osat I
- Selluteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus 45 osp
- Paperi- ja kartonkiteollisuuden prosessien ohjaus ja hallinta 45 osp
Valinnaiset tutkinnon osat II
- Perehdyttäminen ja työnopastus prosessiteollisuuden tehtäviin 30 osp
- Bio- ja kiertotaloustuotteiden valmistaminen 30 osp
- Prosessiteollisuuden energiantuotantotehtävissä toimiminen 30 osp
- Prosessiteollisuuden vesienkäsittely 30 osp
- Näytteenotto ja materiaalien hallinta prosessiteollisuudessa 30 osp
- Kehitystoiminta prosessiteollisuudessa 30 osp
- Prosessiteollisuuden erityisvaativissa olosuhteissa työskentely 30 osp
- Validointi prosessiteollisuudessa 30 osp
- Varastointi ja lähetys prosessiteollisuudessa 30 osp
- Pakkaus- ja lastaustoiminnot prosessiteollisuudessa 30 osp
- Prosessilaitteiden mekaaninen kunnossapito 30 osp
- Prosessilaitteiden sähkö- ja automaatiokunnossapito 30 osp
- Kemianteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus 45 osp
- Lääke- ja bioteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus 45 osp
- Selluteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus 45 osp
- Paperi- ja kartonkiteollisuuden prosessien ohjaus ja hallinta 45 osp
- Metallien jalostusprosessien hallinta ja ohjaus 45 osp
- Metallien muokkausprosessien hallinta ja ohjaus 45 osp
- Tuotannon hallinta kestomuoteilla 45 osp
- Tuotannon hallinta kertamuoteilla 45 osp
- Tuotannon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 30 osp
Tutkintoon voi valita tutkinnon osan tai osia toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta vähintään 30 osaamispisteen laajuisesti.
Tutustu tutkinnon perusteisiin sekä ammatilliseen tutkintoon.
Tutkinnon suorittaminen
Tutkinto suoritetaan usein 1,5 - 2 vuodessa.
Teoriakoulutus suoritetaan pääsääntöisesti lähitoteutuksena, käytännön koulutus tapahtuu alan työpaikallasi.
Koulutusmuoto
Opiskelijaksi soveltuminen
Sinulla tulee opiskelujen aloittamishetkellä olla vakituinen alan työpaikka tai vähintään opiskelujen ajan kestävä määräaikainen työsopimus alan työhön, sekä mielellään ainakin 1-2 vuotta alan työkokemusta. Lisäksi tarvitset työnantajan puollon ja sitoutumisen opiskelun ohjaukseen ja mahdollistamiseen, koska opiskelut suoritetaan oppisopimuksella.
Taitotalossa järjestetään prosessiteollisuuden ammattitutkinnon koulutusta oppisopimuksella itse oppisopimuspaikan alan töissä hankkineille. Tutkinnon suoritettuasi tunnet paperi- ja selluteollisuuden osaamisalan prosessit raaka-aineista lopputuotteeksi ja sekä ymmärrät yksittäiset prosessivaiheet ja niissä tapahtuvat kemialliset reaktiot ja fysikaaliset vaikutukset. Lisäksi osaat huolehtia laadunvalvonnasta ja turvallisuus- ja ympäristöasioista sekä ymmärrät yritystalouteen, toimintaympäristöön ja asiakkuuksiin kytkeytyvät asiat ja vaikutukset.
Tutkinnon suoritettuasi hallitset kokonaisvaltaisesti työtehtävät omilla prosessin vastuualueillasi. Osaat käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueesi prosesseja. Osaat suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet. Osaat tehdä prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huolto- ja kunnossapitotehtäviä.
Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä prosessiteollisuuden tuotantoprosessien tehtävissä, muun muassa metsä-, sellu-, paperi- ja rakennustuoteteollisuudessa sekä vesi- ja voimalaitoksilla. Voit työskennellä ammattilaisena myös työnopastajan, pakkaus- ja varastoprosessien, laadunvalvonnan tai tuote- tai tuotannonkehityksen tehtävissä.
Opiskelijamaksu
1.1.2024 alkaen tehdyissä oppi- ja koulutussopimuksissa Prosessiteollisuuden ammattitutkinnon koko tutkinnon suorittamisen opiskelijamaksu on 200 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa.
Voit valmistuttuasi hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä Lue lisää (www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi).
Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”
Osatutkinnon suorittaminen on maksutonta.
Opiskelun muut kulut
Opiskeluun liittyvät materiaalit ja oppimistehtävät sisältyvät koulutuksen hintaan. Sen sijaan ruokailukustannukset ja vapaaehtoiset opintoihin liittyvät kirjahankinnat maksaa opiskelija itse.