Rakennusmaalauksen osaamisalan suorittanut maalarimestari on erikoistunut korjaus- ja uudisrakennusmaalaustöihin. Hän osaa myös tapetoinnin, tasoitetöiden ja ruiskumaalauksen perusteet siten, että kykenee johtamaan maalareiden työskentelyä.
Koulutuksen tavoitteena on, että oppisopimusopiskelija osoittaa osaavansa sellaiset ammatilliset valmiudet, joiden avulla hän pystyy suorittamaan Pintakäsittelyalan erikoisammattitutkinnon näyttötutkintona ja työllistymään maalarin työtehtäviin.
Suoritettavat tutkinnon osat riippuvat kunkin opiskelijan omasta taustasta ja osaamisesta.
Kenelle tutkinto sopii?
Alalla edellytetään hyvää fyysistä kuntoa ja vähintään 5 vuoden työkokemusta alalta.
Opiskelijalla tulee olla ammattitutkinto suoritettuna (tai vastaavat taidot ja työkokemus) sekä sovittuna pintakäsittelyalan työpaikka, jossa oppisopimuskoulutus on mahdollista suorittaa. Työsuhteen tulee olla voimassa koko koulutuksen ajan.
Opiskelijaksi valitulla tulee ei saa olla allergioita, ei korkeanpaikan kammoa. Suomen kielen taitojen tulee olla vähintään tasoa B1.1. Opiskelijalla tulee olla työelämävalmiudet ja kyky työskennellä itsenäisesti sekä osana työryhmää.
Pintakäsittelyalan erikoisammattitutkinto, rakennusmaalauksen osaamisala, maalausalan erikoistehtävissä toimiminen, suoritetaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Valinnaisista osista yksi saa olla osa toisesta tutkinnosta.
Jokaisen tutkinnonosan osalta annetaan ohjeistusta tarpeen mukaan työsuunnitelman laadintaan, määrälaskentaan, työturvallisuuteen ja ympäristöasioihin sekä työn laatukriteereihin.
Koko tutkinto 180 osp
Pakolliset tutkinnon osat
- Rakennusmaalauksen menekki- ja kustannuslaskenta 40 osp
- Maalaustyökokonaisuuden suunnittelu ja ohjeistaminen 35 osp
Valinnaiset osat
- Rakennusmaalaustöiden toteutus 35 osp
- Erikoispäällysteiden kiinnitystyöt, 35 osp
- Maalausalan työpaikkakouluttajana toimiminen, 35 osp
- Koristemaalaus, 35 osp
Tutkinnon suorittaminen
Hakeutumisvaiheessa tutkinnon suorittajan ammattitaito arvioidaan yksilöllisesti ja arvioinnin pohjalta laaditaan yhdessä hakijan ja työssä kouluttajan (yrityksessä työskentelevä oppisopimusopiskelijaa ohjaava henkilö) kanssa suunnitelmat tarvittavan ammattitaidon hankkimiseksi ja tutkinnon suorittamiseksi.
Koulutus toteutetaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti, itseopiskellen ja työssä oppien.
Taitotalon kouluttaja ohjaa opiskelijaa tutkinnon osien valinnassa ja näyttöprosesseissa e-perusteiden mukaisesti.
Opiskelijalla tulee olla ammattitutkinto suoritettuna (tai vastaavat taidot ja työkokemus) sekä sovittuna pintakäsittelyalan työpaikka, jossa oppisopimuskoulutus on mahdollista suorittaa. Työsuhteen tulee olla voimassa koko koulutuksen ajan.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Tutkinnosta on mahdollisuus suorittaa myös osatutkintoja. Osatutkinnon opiskelijamaksu on 1.1.2024 alkaen 90 euroa/40 osp tai 80 euroa/35 osp (alv 0 %). Opiskelijamaksu suoritetaan opintojen alkaessa.