Koulutuksessa saat ammatilliset valmiudet, joilla pystyt suorittamaan pintakäsittelyalan perustutkinnon näyttötutkintona ja työllistymään maalarin työtehtäviin.
Seuraava pintakäsittelyalan perustutkintoryhmä aloittaa 28.1.2025.
Koulutus antaa sinulle perusvalmiudet työskennellä alan töissä itsenäisesti tai työryhmän jäsenenä ja asiakaslähtöisesti pintakäsittelyalan monipuolisissa asiakaskohteissa ja työtehtävissä. Koulutuksen suoritettuasi osaat itsenäisesti valita oikeat materiaalit, työvälineet ja työtavat. Ymmärrät työturvallisuuden, taloudellisuuden, asiakaspalvelun ja yrittäjyyden merkityksen. Suoritettavat tutkinnon osat riippuvat omasta taustastasi ja osaamisestasi.
Kenelle tutkinto sopii?
Opiskelijalla tulee olla hyvä fyysinen kunto, ei allergioita, ei korkeanpaikan kammoa. Suomen kielen taidon tulee olla tasoa B1.1. Opiskelijalla tulee olla työelämävalmiudet ja kyky työskennellä itsenäisesti ja osana työryhmää.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Pintakäsittelyalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Pintakäsittelyalan perustutkinto koostuu kahdesta pakollisesta tutkinnonosasta ja neljästä valinnaisesta osasta, henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Valinnaisista osista yksi saa olla osa toisesta tutkinnosta.
Jokaisen tutkinnonosan koulutuksessa opiskelijalle annetaan opetusta työn suorittamiseen, työsuunnitelman laadintaan, määrälaskentaan, työturvallisuuteen ja ympäristöasioihin sekä työn laatukriteereihin.
Pakolliset tutkinnon osat
Rakennusmaalauksen osaamisala
- Pintarakennustyömaalla toimiminen 10 osp
- Rakennusmaalaustyöt 45 osp
Yhteiset tutkinnon osat
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen 11 osp
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 6 osp
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp
- Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet 9 osp
Taitotalossa opiskeltavat valinnaiset osat
- Ensimaalaustyöt 30 osp
- Korjausmaalaustyöt 30 osp
- Pientalojen ulkomaalaustyöt 15 osp
- Sisämaalaustyöt 15 osp
- Rakennuspintojen ruiskumaalaustyöt 15 osp
- Levyseinien nauhoitus-, saumaus- ja maalaustyöt 15 osp
- Puupintojen pintakäsittelyt 15 osp
- Julkisivujen maalaustyöt 15 osp
- Tapetointityöt 15 osp
- Koristemaalaus 15 osp
- Mukailumaalaus 15 osp
- Erikoismaalaus 15 osp
- Pintakäsittelyalan erikoistyöt 15 osp
- Vedeneristyksen ja laatoituksen perustyöt 15 osp
- Lattianpäällysteiden uusiminen 15 osp
Tietoa tutkinnon perusteista
Tutkinnon suorittaminen
Aiemmin hankkimasi osaaminen vaikuttaa tutkintokoulutuksen kestoon. Tutkinnon suorittamispolku ja -aika ovat yksilöllisiä – keskimääräinen kesto on noin 1,5 - 2 vuotta. Taitotalossa sinulla on mahdollisuus myös kansainväliseen vaihtoon opintojen aikana. Ammatillinen perustutkinto antaa myös jatko-opintokelpoisuuden muun muassa ammattikorkeakouluopintoihin.
Koulutus toteutetaan lähiopiskeluna sekä työssäoppimassa koulutussopimuksella.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa omaehtoisena koulutuksena.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Omaehtoinen päiväkoulutus sisältää ilmaisen aterian lähiopetuspäivinä.
Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Tutustu myös haussa olevaan Rakennusmaalarin työvoimakoulutukseen.
Asiantuntijat
Tarvitseeko yrityksesi uusia, innokkaita työntekijöitä?
Saat meiltä aikuisopiskelijoita työharjoitteluun tai töihin. Ilmoita paikasta, olemme sinuun yhteydessä!