Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen, mittaukset ja verkkoon liittäminen Kurssi

Strömberginkujan aurinkopaneelit

Aurinkosähköjärjestelmän asentajana osaat tehdä aurinkosähköjärjestelmän asennukset ja verkkoon liittämisen huomioiden järjestelmän sopivan asennuspaikan, jännitetyövaaran ja pienentää tulipaloriskiä laadukkaalla asennustavalla. 

Opit tekemään aurinkosähköjärjestelmiin liittyvän käyttöönottotarkastuksen ja siihen kuuluvat dokumentit sekä mittaukset.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa opit aurinkosähköjärjestelmiin liittyvät periaatteet, piirrosmerkit, standardinmukaisen aurinkopaneelin asennusten tekemisen, turvallisen työtavan.  Yritys saa tekijälleen lisää tietoa ja käytännön osaamista. Koulutuksessa opit kuinka tehdä järjestelmälle standardinmukaisen käyttöönottotarkastuksen ja kerätä sekä laatia dokumenttipaketin standardin, energiateollisuus ry:n ja Motivan suosituksien mukaisesti. Osaat myös huoltaa ja tarkastaa jo asennetun laitteiston. 

Ohjelmassa

  • aurinkosähkön toimintaperiaate
  • piirrosmerkit, termit ja määritelmät
  • järjestelmän yleisrakenne
  • asennustelineet ja paneelien kiinnitys
  • johdotus ja potentiaalitasaus
  • käyttöönottotarkastus
  • merkinnät ja dokumentit
  • asennusharjoitukset


Aurinkosähköjärjestelmät ovat vielä melko uusia järjestelmiä ja täten asennustapoja on kentällä monia. Sähköalalla on havahduttu siihen, että järjestelmiä sekä myydään, että asennetaan väärin tiedoin ja taidoin. Tästä syystä yhä useampi tilaaja vaatii urakoitsijalta asennussertifikaattia, jolla pyritään varmistamaan asennuksen oikeanmukaisuus ja käyttökelvollisuus koko elinkaaren ajan. 

Asennukset on tehtävä noudattaen kiinteistöjen ja aurinkosähköjärjestelmien sähköasennuksia koskevia vaatimuksia. 

Aurinkosähköjärjestelmälle, aivan kuten muillekin sähköasennuksille on järjestelmän asentajan tehtävä sähköturvallisuuslain vaatima käyttöönottotarkastus. Aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottotarkastukselle siihen liittyvine mittauksineen ja testauksineen on asetettu joitakin vaatimuksia, jotka poikkeavat hieman perinteisestä sähköasennuksen käyttöönottotarkastuksesta. Tarkastuspöytäkirja on luovutettava asennuksen haltijalle. Käyttöönottotarkastuspöytäkirja on urakoitsijan kirjallinen vakuutus siitä, että järjestelmä ei aiheuta sen käyttäjille vaaraa ja on määräysten mukaisesti oikein asennettu. 

Kenelle koulutus sopii?

  • aurinkosähköjärjestelmiä asentaville tai asentajiksi aikoville
  • suunnittelijoille, jotka haluavat oppia perusteet aurinkosähköjärjestelmien asennuksesta, huollosta, käyttöönotosta
  • kiinteistöjen omistajille ja tilaajille, jotka tilaavat tai suunnittelevat tilaavansa aurinkosähköjärjestelmän

Asiantuntijat

Aki Junnnila

Aki Junnila

Sähkötöiden johtaja
Hyvinkään Sähkö Oy

Muuta tärkeää tietoa

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa noudatetaan Sähköasennusstandardin SFS 6000 osan 7-712 erikoistilojen ja -asennusten vaatimukset. Aurinkosähköjärjestelmät vaatimuksia. Standardin osan 5-55 kohta 551 ”Pienjännitteiset generaattorilaitteistot” koskee myös aurinkosähköjärjestelmiä ja sen vaatimukset on otettava asennuksissa huomioon. Lisävaatimuksia koskien mm. järjestelmien käyttöönottotarkastusta on esitetty standardissa 
SFS-EN 62446-1 Aurinkosähköjärjestelmät.

Lue lisää aurinkosähköjärjestelmän asennuksesta ja vaatimuksista Tukesin sivuilta.

Inspiroidu

Opiskelijatarina
Laurila aloitti opinnot vuonna 2019 Taitotalossa sähkö- ja automaatioalan perustutkintoryhmässä. Opinnot Laurila suoritti oppisopimuksella ja ne kestivät pari vuotta. Opiskeluaikana hän työskenteli yrityksessä, jossa tehtiin kiinteistösähköasennuksia, esimerkiksi huoltotöitä ja pieniä saneerauksia. 
Blogi
Sähköautojen latauspaikkojen sijoittelua ja tehoja mietitään taloyhtiöissä ja kiinteistöissä, mutta hyvä on miettiä myös sijoittelun paloturvallisuutta. Akuista johtuvat palot ovat todella harvinaisia, mutta litiumioniakkuihin liittyy ikävä ominaisuus: ne sisältävät palamiseen tarvittavan palavan aineen sekä hapen.
Blogi Kari Kaihonen
Lue lisää artikkeleita