Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut kylmäasentaja (AT) on oman alansa kokenut kylmäasennuksen ja huollon ammattilainen. Hän pystyy asentamaan ja huoltamaan kaikki oman alansa kylmälaitteet ja -laitokset koosta ja kylmäaineesta riippumatta. Hänellä on edellytykset pitää ammattitaitoaan korkeana seuraamalla kylmäalalla tapahtuvaa kehitystä.
Muutokset f-kaasuasetuksessa
- uusi F-kaasuasetus on astunut voimaan 2024
- Talotekniikan ammattitutkinto uudistuu 1.8.2025
- ennen 1.8.2025 suoritetut tutkinnot on päivitettävä 12.3.2029 mennessä
Kenelle tutkinto sopii?
Talotekniikan ammattitutkinto, kylmäasennuksen osaamisala on tarkoitettu
- kylmäalan asentajille
- sähköasentajille
- lämpöpumppuasentajille
- insinööreille, teknikoille ja työteknikoille, jotka haluavat syventää ja laajentaa osaamistaan.
Talotekniikan ammattitutkinto, kylmäasennuksen osaamisala, kylmäasentaja (AT)
Katso tutkinnon perusteet tästä
Pakolliset tutkinnon osat
- Kylmäaineiden käsitteleminen 25 osp
- Kylmälaitoksen sähkökomponenttien korjaaminen ja huoltaminen 50 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan yksi)
- Kylmätilojen jäähdytyslaitteiden asentaminen ja huoltaminen 75 osp
- Ilmastoinnin jäähdytyslaitteiden asentaminen ja huoltaminen 75 osp
- Liikkuvan kaluston kylmälaitteiden asentaminen ja huoltaminen 75 osp
- Teollisten ammoniakkikylmälaitteiden asentaminen ja huoltaminen 75 osp
- Hiilidioksidikylmälaitteiden asentaminen ja huoltaminen 75 osp
- Suurten ilmalämpöpumppujen asentaminen ja huoltaminen, 75 osp
Tutkintoon ja siihen johtavaan tutkintokoulutukseen on jatkuva haku. Tutkintoa ja tutkintokoulutusta järjestetään Helsingissä ja Oulussa. Koulutuksen hyväksytysti suorittanut voi hakea Tukesin pätevyyttä voidakseen toimia ilma- ja maalämpöpumppuja asentavien yritysten asennus- ja vastuuhenkilönä (y3a/y3). Mikäli sinulle riittää pätevyys (e3/e3a) enintään 3 kilon kylmäainetta sisältäviin laitteisiin, niin tutustu toiseen koulutukseen tästä.
Lisätietoja Helsingin toteutuksista
Jesse Laatikainen, koulutusasiantuntija, 044 4309 998, jesse.laatikainen@taitotalo.fi
Lisätietoja Oulun toteutuksista
Hanna Ollila, koulutusasiantuntija, 044 7224 766, hanna.ollila@taitotalo.fi
Tutkinnon suorittaminen
Tutkintokoulutuksen kesto määräytyy sinun henkilökohtaisten osaamistarpeittesi mukaisesti. Siihen vaikuttavat nykyisen ammattitaitosi, valmiutesi ja mahdollisuutesi osaamisen kehittämiseen sekä tutkinnon suorittamiseen tarvittava osaaminen. Myös yksittäisen tutkinnonosan suorittaminen on mahdollista.
Tutkintokoulutus on monimuoto-opiskelua, jossa lähipäiviä täydentävät etäopiskelu ja työpaikalla tapahtuva oppiminen. Millainen koulutuksen järjestämisen muoto sopii sinulle ja työnantajallesi, vaikuttaa keskeisesti siihen, millaisiksi opintosi käytännössä muodostuvat.
Koulutuksessa oppiminen tapahtuu ohjatusti työpaikalla työtehtäviä tekemällä ja niitä täydennetään muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella (lähiopetuspäivillä ja verkko-opinnoissa).
Jos haluat opiskella työn ohessa, koulutuksesi muodostuu monipuolisesti eri opetus- ja oppimismuodoista, joita aktiivisesti yhdistät työhösi. Itsenäisen opiskelun osuus on merkittävä.
Koulutusmuoto
Tutkinnon ja tutkintokoulutuksen hintaan vaikuttavat mm. tavoitteena oleva tutkinto, henkilökohtaistamisen tuloksena sovittu koulutuksen järjestämismuoto, koulutuksen sisältö ja kesto.
Valtion tukema ammatillinen koulutus
Valtio tukee ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ja tutkintokoulutusta. Koulutus on tarkoitettu ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneille hakijoille tai yrityksille, jotka haluavat kehittää henkilöstönsä osaamista.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Kun hakeudut opiskelijaksi yksityishenkilönä valtionosuusrahoituksella, opiskelumaksusi on 1500 euroa (alv 0%). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa.
Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”
Oppisopimus
Tutkintokoulutuksen ja tutkinnon suorittaminen on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä ovat
- alan työpaikka, jossa voit tehdä kattavasti tutkinnon mukaisia työtehtäviä ja oppia ammatin
- työpaikalla järjestettävä koulutus ja työnantajan tarjoama tuki opiskelun aikana
Oppisopimukseen kuuluu opiskelijan henkilökohtainen opiskelijamaksu. Tutkinnon yhteyshenkilöt auttavat oppisopimukseen liittyvissä asioissa.
Opiskelun muut kulut
Opiskeluun liittyvät materiaalit ja oppimistehtävät sisältyvät koulutuksen hintaan. Sen sijaan ruokailukustannukset ja vapaaehtoiset opintoihin liittyvät kirjahankinnat maksaa opiskelija itse.