Talotekniikan perustutkinnon suorittanut kylmäasentaja (PT) työskentelee pääasiassa yli 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden asennus, tarkastus- ja huoltotöissä. Kylmäasentajan työtehtävät ovat monipuolisia. Tutkinto antaa valmiudet etsiä ja hallita vikoja kylmälaitteista. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Muutokset f-kaasuasetuksessa
- Uusi F-kaasuasetus on astunut voimaan 2024.
- Talotekniikan perustutkinto uudistuu 1.8.2025.
- Ennen 1.8.2025 suoritetut tutkinnot on päivitettävä 12.3.2029 mennessä.
Kenelle tutkinto sopii?
Talotekniikan perustutkinto, kylmäasennuksen osaamisala on tarkoitettu kylmäalasta kiinnostuneille.
Tutkinnon rakenne
Talotekniikan perustutkinto, kylmäasennuksen osaamisala, kylmäasentaja, 180 osp
Pakolliset tutkinnon osat, 115 osp
- Kylmäkomponenttien ja -putkiston asentaminen, 40 osp
- Kylmälaitoksen käyttöönottaminen, 30 osp
- Kylmälaitteiden huoltaminen, 15 osp
- Taloteknisten komponenttien sähköistys, 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 30 osp
Soveltuvat tutkinnon osat valitaan työharjoittelupaikan edellytysten mukaisesti esimerkiksi seuraavista tutkinnon osista koottuna
- Maalämpölaitteistojen asentaminen, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
- Tukirakenteiden hitsaus, 15 osp
- Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutkinnon suorittaminen
1 - 2 vuotta
Tutkintokoulutuksessa lähipäiviä täydentävät etäopiskelu ja työssä oppiminen. Oma osaamisesi ja kiinnostuksesi vaikuttavat keskeisesti, millaisiksi opintosi käytännössä muodostuvat.
Kylmäasentaja huoltaa ja asentaa eri tyyppisiä ja kokoisia kylmälaitteita. Koulutuksen suorittanut voi hakea Tukesilta asentajan pätevyystodistusta (y3a) yli 3 kg kylmäainetta sisältäviin laitteisiin.
Talotekniikan perustutkinnossa opiskelu tapahtuu suomen kielellä, joten koulutukseen osallistuminen edellyttää riittävää suomen kielen taitoa.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa omaehtoisena koulutuksena.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Koulutusta on tarjolla myös oppisopimuksella, jossa lähiopetuspäiviä on huomattavasti vähemmän. Oppisopimuskoulutus edellyttää opiskelijalta alan työpaikkaa. Lue lisää oppisopimuksesta. Oppisopimuskoulutuksessa voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden.