Konepajamittaaja, laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinto, konepajatuotteiden tarkastuksen osaamisala Ammattitutkinto

tarkastusta

Luotettavasti suoritetut mittaukset antavat asiakkaalle laadukkaan kuvan konepajassa suoritetuista mittauksista.

Tuotteiden mittaajana huolehdit juuri siitä, että mittaukset ovat laadukkaita ja luotettavia. Tämä tutkinto antaa valmiudet suorittaa mittaukset yleisimmillä käsimittavälineillä ja suoriutua vaativimmistakin mittaustöistä valitsemalla valinnaisissa tutkinnonosassa olevan  3D-mittaamisen tutkinnonosan.

Tässä tutkinnossa kiinnitetään huomio myös mittausten epävarmuuteen sekä epävarmuuden syntymekanismiin epävarmuuslaskelmien ja RR-testin kautta. Tällöin mietimme ne tekijät, jotka vaikuttavat mittauksen laadukkuuteen ja luotettavuuteen. Näin saamme myös työkaluja omaan käyttöön, kun haluamme pienentää mittausepävarmuutta ja siten parantaa laatua tuotteiden mittauksissa. 

Ammattitaitoisesti suoritetulla mittauksilla on siis pienentävä vaikutus mittausten epävarmuuteen.

Tutkinto myös laajentaa katsomusta teollisuuden prosessien ymmärtämiseen ja mittausten parissa suoritettavan työn suorittamiseen, koska opiskelemme mittaussuunnitelmien laatimista, LEAN työkaluja kuten 5S, SMED, kalanruoto ja 5x miksi menetelmien käyttöä sekä SPC (tilastollinen laadunhallinta) tuottavuustyökalun käyttöä.

 

 

Tämän tutkinnon suorittaminen antaa sinulle varmuuden suorittaa laadukkaasti käsimittavälineillä tehtäviä mittauksia ja niihin liittyviä asioita kuten:

  • laatia mittaussuunnitelma eri mittauslaitteilla suoritettaviin mittauksiin ja mittavälineiden oikean käsittelyn
  • mitata käsimittavälineillä käyttäen sisämikrometriä, ulkomikrometriä, työntömittaa, nauhamittaa ja mittakelloa sekä vähintään neljää muuta tässä tutkinnon osassa määriteltyä mittauslaitetta
  • määrittää mittausepävarmuuden käsimittausvälineillä tehtäviin mittauksiin
  • Tehdä, ohjelmoida ja mitata sekä analysoida 3D-mittakoneilla tehtäviä mittauksia
  • metrologian ja tulosten tilastollisen käsittelyn peruskäsitteet ja -periaatteet ja ymmärrät niiden merkityksen omassa työssäsi sekä soveltaa niitä käytännössä omassa työskentelyssäsi
  • ottaa huomioon kuinka eri tekijät vaikuttavat mittaustuloksiin

Kenelle tutkinto sopii?

Tutkinto soveltuu sinulle, joka mittaat konepajatuotteita käsimittausvälineillä, teet 3D-mittauksia tai tuotteen laadullisia tarkastuksia esimerkiksi mittauslaboratoriossa tai muussa tuotannollisessa ympäristössä.

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.

Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta. 

Tutustu mittaus- ja kalibrointialan osaajia opiskelijatarinaan.

Asiantuntijat

Pauli Joronen

Pauli Joronen

kouluttaja: Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinto / mittaus ja kalibrointi, muoviputkistojen hitsauspätevyys

Inspiroidu

Opiskelijatarina
Taitotalo on ainoa oppilaitos, jossa voi opiskella laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinnon konepajatuotteiden tarkastuksen osaamisalaa ja konepajamittauslaitteiden kalibroinnin osaamisalaa. Konepajatuotteiden tarkastuksen osaamisalalta valmistuu konepajamittaajaksi ja konepajamittauslaitteiden kalibroinnin osaamisalalta konepajamittauslaitteiden kalibroijaksi.
Kalibrointialan mittauslaite
Lue lisää artikkeleita