Hiilijalanjälkilaskimet, elämäntapalaskurit, tai mitä niitä onkaan Blogi

Mikä on ollut parasta elämässä huhtikuun aikana, tähän mennessä? Vastauksena tuli seuraavaa: linnunlaulu, sade, luonnossa uuden kesän merkit. Ihania asioita.

30.5.2023

blogi liisa pajari

Näin aloitettiin PSLifeStyle-elämäntapalaskurin  työpajan ensimmäinen tapaaminen 25.4.2023 Herttoniemen kirjastossa tilassa Olotila. PS tarkoittaa Positive and Sustainable, siis positiivista, hyvää ja kestävää elämäntapaa haetaan.

Tein kandidaattitutkielmani hiilijalanjälkilaskimista Helsingin yliopistolle maaliskuussa. Pian sen jälkeen sain yliopiston sähköpostiin  viestin Sitran uuden elämäntapalaskurin työpajasta ja mahdollisuudesta osallistua työkalun testaukseen ja sitä kautta kehittämiseen. Olin tosi innoissani.

Työpaja oli kaksiosainen. Ensimmäisessä työpajassa saimme kattavan esittelyn työkalusta ja sen ominaisuuksista. Pääsimme kokeilemaan sen käyttöä. Sovellus  ladataan puhelimeen, joten se on aina mukana. Työkalussa on neljä pääkategoriaa, joiden avulla elämäntapaa ja sen kestävyyttä mitataan ja arvioidaan. Ne ovat asuminen, liikkuminen, ruoka sekä tavarat ja palvelut.

Testasin työkalua noin kaksi viikkoa. Ensin siinä kysytään asumismuotoa ja perheen kokoa . Tämän jälkeen saa vinkkejä ja ehdotuksia, kuinka  voisi pienentää hiilijalanjälkeään, joka muodostuu asumisesta. Itse valitsin muun muassa, että otan lyhyempiä suihkuja ja perustan hyötypuutarhan. Sitten kahden viikon ajan pidin kirjaa ja seurasin, kuinka asiassa onnistuin.

Liikkuminen olikin sitten haastavampaa, sillä asun haja-asutusalueella. Onneksi tässä kuitenkin pystyi jotain tekemään, kuten suosimaan lähipalveluita ja lisäämään arkiliikuntaa . Näiden seuraaminen omassa arjessa oli yllättävää. Kun olin asettanut nämä tavoitteeksi, seurasin todella paljon tarkemmin, mistä  voisin hankkia palveluita ja suosin lähipalveluita.
Ruokakategoriassa valitsin muun muassa, että valitsen lähiruokaa ja vietän kolme kasvisruokapäivää. Vaikka olenkin tehnyt ja osaan tehdä kasvisruokia, tietoinen valinta pitää kolme kasvisruokapäivää vaatikin jo enemmän suunnittelua ja panostusta, mutta  olikin sitten todella palkitsevaa.

Vinkkejä on paljon ja siitä listalta voi valita itselle sopivimmat, ja  toisaalta voi myös haastaa itseään valitsemalla jonkin vaativamman toimenpiteen ja seurata omaa kehitystään . Miten onnistuinkaan  tavoitteen saavuttamisessa? Teot ovat toki eritasoisia sen suhteen, kuinka paljon ne pienentävät hiilijalanjälkeä. Vinkit kuitenkin opettavat kuinka suurista teoista kulloinkin on kyse ja samalla näkee, että pienistä puroista syntyy valtameriä. Näin voit rakentaa itsellesi sopivasti räätälöidyn kestävän arjen.

Hiilijalanjälkilaskurit ovat saaneet aiemmin kritiikkiä muun muassa siitä, että niissä ei ole ollut tarjolla neuvoja ja vinkkejä, kuinka voisin toimia paremmin ja kestävällä tavalla. Nyt tässä PSLifestyle -laskurissa löytyy, mikä on todella positiivista.

Palautekeskustelu työpajan toisessa tapaamisessa oli hyvää ja rakentavaa. PSLifestyle on käyttökelpoinen laskuri, ja mikä  parasta, sitä tullaan vielä jatkokehittämään  näiden palautteiden myötä. PSLifestyle-työkalu auttaa meitä eurooppalaisia löytämään oman tapamme hyvästä ja kestävästä elämäntavasta.

PSLifestyle julkistetaan kesäkuussa ja se on Sitran kehittämä.

Nyt onkin sopivaa kysyä: Mikä sinun elämässäsi on ollut parasta tänä keväänä?

Liisa Pajari toimii Taitotalossa ympäristövastaavana ja palveluasiantuntijana.