23.11.2022
Sairauksien tyypillisimmät oireet ovat ripuli, tihentynyt ulostamisen tarve, kuumeilu ja laihtuminen. Syitä sairauksien puhkeamiselle ei vielä täysin tiedetä. On arveltu, että perimä, suolistobakteerit ja/tai ympäristö- ja ravintotekijät yhdessä tai erikseen voivat aiheuttaa sairastumisen. Hoitona on lääkehoito ja harvoissa tapauksissa leikkaushoito.
Ensiksi haluan esittää erittäin suuret kiitokset esihenkilöilleni koulutuspäällikkö Harriet Sandforsille ja Reetta Eskolalle mahdollisuudesta työskennellä sairauden akuuttivaiheen aikana. Harriet ja Heli ovat muokanneet työnkuvaani, jotta työskentely oireet huomioiden onnistuu. Heidän tukensa on ollut mielettömän arvokasta ja tärkeää.
Sairaudesta ei parane, mutta sen kanssa oppii elämään
Sairaudessa puhutaan akuuttivaiheista (oireinen aika) ja remissiovaiheista (oireeton aika). Nykytietämyksen mukaan sairaudesta ei parannuta, mutta akuuttivaihe ja remissiovaihe vuorottelevat ihmiskohtaisesti. Jollakin on yksi akuuttivaihe elämänsä aikana ja joillakin useita, ja ne voivat olla pitkiäkin. Itselläni oireinen aika on nyt kestänyt reilun vuoden verran, ensimmäisessä akuuttivaiheessa oireiden kesto oli pari viikkoa.
Eri lääkityksiä on kokeiltu useita vuosien varrella. Mitä sitten oireet minun kohdallani ovat? Vessan täytyy olla suht lähellä koko ajan. Liikkumista kodin ulkopuolelle voi suunnitella siten, että lopettaa syönnin noin 12 tuntia ennen kotoa poistumista. Oireisena aikana uni on katkonaista, ja tietenkin tulehdus elimistössä väsyttää muutenkin. Ensihoidossa työskennellessäni kysyin eräältä potilaalta, miten hän kuvaa oireita. ”Olet varmasti sairastanut ruokamyrkytyksen. Ajattele, että se on krooninen.” Mielestäni tuo on oikein oiva kuvaus akuuttivaiheesta.
Työ luo sisältöä ja onnistumisen tunteita arkeen
Taitotalo on tukenut työssäjaksamistani aivan upealla tavalla. Ensiksi minut on ohjattu työterveyshuoltoon. Olinkin useita kuukausia sairauslomalla, kun oireet olivat pahimmillaan ja yötkin menivät valvoessa. Kun olin saanut kerättyä voimia, sovimme, että työskentelen osasairausloman suomin edellytyksin. Tuona aikana saimme kokemuksia työskentelystä sairauden kanssa ja muokkasimme työnkuvaani yhteistyössä työterveyden kanssa.
Vaikka elän tällä hetkellä oireista aikaa, en koe tarvitsevani sairauslomaa. Olen pyytänyt, että saisin tehdä hallinnollisia töitä joustavasti oman vointini mukaisesti, ja pätkiä työpäivän muutamaan eri osaan. Usein aamut ja aamupäivä ovat oireilleni haastavimmat, näin ollen koulutuksien pitäminen ei onnistu ja tapaamisetkin sovin mieluusti iltapäivään, jolloin oireet ovat helpottamaan päin. Hallinnollisia töitä teen aamupäivästä, iltapäivästä ja alkuillasta. Joskus oireet herättävät aikaisin aamusta ja on pakko ottaa torkut aamupäivän aikana.
Edellä mainituin järjestelyin olen pystynyt työskentelemään täysillä viikkotunneilla etätyössä. Työ on todella mielekästä ja tuo sisältöä sekä onnistumisen tunteita arkeen. Mitä terveisiä haluaisin kollegoilleni sanoa? Ei sairautta tarvitse erityisesti työarjessamme huomioida. Älkää ihmetelkö, jos minä, tai samaa sairautta poteva kollegamme tai yhteistyökumppani, katoaa tapaamisesta tai Teams-kokouksesta äkisti.
Työnantajan tuki ja jousto on auttanut jaksamaan töissä
Taitotalo on mielestäni todella hyvä ja työntekijöistä huolta pitävä työnantaja. Isossa organisaatiossa jokainen meistä löytää itselleen sopivan ja kiinnostavan työtehtävän. Mielestäni työskentelykulttuuri Taitotalossa on työntekijöiden tarpeet ja toiveet huomioonottava. Erilaisia mahtavia urapolkuja olen päässyt kuulemaan nyt parin vuoden aikana täällä työskennellessäni. On upeaa saada olla osa ammattitaitoista ja osaavaa Taitotalon tiimiä! Erityiskiitokset haluan vielä esittää talomme ja tiimimme koulutussuunnittelijoille. He ovat perehdyttäneet minua uusiin työtehtäviini todella ihanasti, vaikka se on heille lisätyötä tuonut.
Kirjoittaja työskentelee Taitotalossa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla koulutusasiantuntijana. Hän on aiemmin työskennellyt erityisnuorisotyössä, ensihoidossa ja kriisityössä. Taitotaloon hän tuli syksyllä 2020 kehittämään Taitotalon ensiapukoulutuksia, ja urakehitys on vienyt hänet kouluttajan työtehtävien kautta koulutusasiantuntijaksi.