8.1.2025
Suomalainen seisoo rivissä hiljaa, katsoo alas ja toteaa: "Ei tässä mitään, ihan hyvinhän tässä menee.” Tämä voi olla myös hurmaava piirre, mutta miten tämä yhdistyy visioomme tulevaisuuden "rohkeista osaajista"?
Rohkea osaaja kuulostaa siltä, että hän astuu rohkeasti kansainvälisille markkinoille, pitchaa ideansa Steve Jobsin itsevarmuudella ja kävelee kokouksiin ilman esitysmateriaaleja, koska "tässä luotetaan improvisaatioon". Se on enemmänkin turhien riskien ottamista. Jos toki onnistuessaan aika vakuuttavaa. Epäonnistuessaan sitten ei niinkään.
Mitä rohkeus oikeasti on?
Rohkeus ei tarkoita sitä, että pitää olla äänekäs, riskien ottaja, esillä oleva tai dominoiva. Se tarkoittaa, että osaa kysyä oikeita kysymyksiä, haastaa totuttuja ajattelumalleja ja uskaltaa astua epämukavuusalueelle – eikä pelkästään oman, vaan myös muiden. Ammatillisessa koulutuksessa tämä tarkoittaa sitä, että oppilaat eivät enää opettele oikeita vastauksia, vaan väärätkin vastaukset ovat osa oppimista. Kyseenalaistaminen on jo viisautta.
Me emme muutu, me täydennymme
Meidän täytyy hyväksyä, että rohkean osaajan kasvattaminen ei tarkoita suomalaisen ydintunnuspiirteiden unohtamista, vaan niiden täydentämistä. Vaatimattomuus ja rohkeus voivat kulkea käsi kädessä, kunhan rohkeus ymmärretään oikein: ei itsevarmana huuteluna, vaan kykynä nähdä mahdollisuuksia siellä, missä muut näkevät esteitä.
Meidän täytyy vain varmistaa, että jokainen oppilas uskaltaa nostaa katseensa varpaistaan, ja rohkeasti kysyä: "Entä jos tehtäisiin tämä eri tavalla?". Olemme silloin jo ottaneet kukon askeleen matkalla rohkeaa osaajaa.
Takarivin huudosta eturivin oivallukseen
Kun kuulen takarivistä huutelua, en suhtaudu siihen vain häiriönä. Mietin ensin, että onko siinä alku idealle, joka mullistaa käsityksemme opetuksen aiheesta. Ja kun katson eturivin hiljaista, mietin mitä sieltäkin voisin saada kuoriutumaan, kun kannustan heitäkin vuorollaan huutamaan. Kyllä tänne maailmaan huutoa mahtuu. Ja rohkeita tulevaisuuden osaajia.
Kirjoittaja Olli Niiranen on kiinteistöpalveluiden kouluttaja, joka tuli Taitotaloon jakamaan oppia ja oppimaan myös itse lisää. Hän on teknofriikki ja pitää työstään nostalgisella tavalla.