15.1.2021
Päätämme lähteä kehittämään osaamista. Kaikkea osaamista ei voi kehittää, koska vaikka rahaa olisi rajattomasti, aikaa ei. Katselemme palloja ja mietimme, mihin osaamisiin kehittämispanoksemme laittaisimme.
Tunnistaminen ja priorisointi
Tunnistamme, että olemme organisaatio, joka haluaa kehittyä johonkin hienoon, tavoiteltavaan suuntaan. Hyvä ajatus on varmastikin järjestellä palloja tuo mielessä; mitkä osaamiset korostuvat tulevaisuudessa enemmän, mitkä vähemmän. Jotkut eivät ehkä ole tarpeellisia enää ollenkaan. Kankaalle ylös tärkeät, alas vähemmät tärkeät.
Seuraavaksi meidän on pohdittava sitä, mikä on pallojen sisältämien osaamisten nykyinen taso suhteessa edellä mainittuihin tulevaisuuden tarpeisiin. Järjestelemme niitä taas hieman, joitakin osaamisia kuvaamme ehkä sanoilla huipputasoa tai maailmanluokkaa, joitakin toisia sanoilla puutteellista tai meillä ei ole sitä ollenkaan. Kankaalle oikealle huippuosaamiset, vasempaan laitaan puutteet. Myös tasoltaan riittäviä palloja löytynee keskivaiheille.
Strategisen osaamisenjohtamisen keskeinen perusta ja työkalu on muodostunut kankaalle silmiemme eteen.
Toimet tavoitteisiin pääsemiseksi
Alamme johtamaan, eli tekemään päätöksiä siitä, miten siirrämme oikeita palloja oikeisiin paikkoihin. Siis mitä palloja ja mihin?
Katsellessamme edellä muodostunutta nelikenttää, vastaus on aika selvä. Ainoa perusteltu liike osaamisen lisäämisessä on siirtää palloja vasemmasta ylälaidasta oikeaan ylälaitaan. Ei siirtää palloja oikeassa yläkulmassa, missään tapauksessa ei vasemmassa alakulmassa ja erityisen ei missään tapauksessa oikeassa alakulmassa. Jos ei heti hahmotu miksi, piirtele kuvaa vaikkapa paperille, minuutin päästä asia on kristallin kirkas.
Pallojen siirto ylälaidassa vasemmalta oikealle on strategialähtöistä osaamisen lisäystä. Siirrot voivat sisältää koulutusta, valmennusta, rekrytointeja, sisäisiä urapolkuja, hiljaisen tiedon hallintaa ja aika monta muutakin hallittavissa olevaa arkiasiaa. Ja kun osaamisen lisäämisen lisäksi hallitsemme vielä osaamisen ylläpidon menettelyt, kuten esimerkiksi kehityskeskustelukäytännöt, voimme ylpeänä todeta johtavamme myös osaamista.
Osaamisen johtaminen lyhyesti
Määrittele pelikenttä, kangas, ja asemoi osaamiset. Valitse lisäämistemput oikeille priorisoiduille osaamisille, toteuta osaamisen lisäys ja ylläpidä savutettu taso. Ja tee uusiksi tarvittaessa, ainakin strategiaprosessin yhteydessä. Ei sen kummempaa.
Kirjoittaja on Taitotalon senior advisor, change management Jouni Simonen. Hän tukee asiakkaittemme muutos-, prosessi-, ja osaamisenjohtamista konsultoiden ja valmentaen johtoa sekä esimiehiä. Hänellä on kansallista tunnustustakin saanutta kokemusta yrityksissä ja julkishallinnon organisaatioissa erittäin laaja-alaisesti strategiatyöstä muutosten johtamiseen ja muutoksia tukevaan, osallistavaan fasilitointiin.