13.9.2023
Luokassa oli menossa erään RekryKoulutuksen päätöstilaisuus. Kuulin, että kaikki RekryKoulutukseen valitut ja koulutuksen hyväksytysti suorittaneet opiskelijat olivat työllistymässä yritykseen, joten ei ihme, että tunnelma oli katossa. Minulle tuli hyvä mieli sekä opiskelijoiden että yrityksen puolesta. RekryKoulutus mahdollisti uutta työvoimaa yrityksen tarpeisiin räätälöidyllä parin kuukauden mittaisella koulutuksella, ja kymmenkunta työnhakijaa sai ilmeisen mieluisan työpaikan.
Työvoima ja työpaikat eivät aina kohtaa
Usealla toimialalla työvoimaa kysytään nyt enemmän kuin sitä on tarjolla. Toisaalta on myös toimialoja, joilla on sekä työpaikkoja että työvoimaa tarjolla, mutta työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät syystä taikka toisesta kohtaa. Tällöin kyseessä on kohtaanto-ongelma, jonka taustalla on monenlaisia syitä.
Työnantajien näkökulmasta työnhakijoiden osaamisessa voi olla puutteita, esim. digitaitojen tai kielitaidon osalta, tai teknologisen kehityksen myötä työnhakijoiden osaaminen on vanhentunutta ja taidot eivät ylipäätään vastaa yritysten tämän päivän vaatimuksia.
Kohtaanto-ongelman taklaamiseksi ei ole olemassa vain yhtä ratkaisua, mutta yksi joustava ja pienellä byrokratialla toteutettava keino on RekryKoulutus. RekryKoulutuksella on toteutettu eri toimialoille jo vuosia useita onnistuneita, sekä työnantajia että työnhakijoita palvelevia koulutuksia eri puolella Suomea.
Mitä on RekryKoulutus?
RekryKoulutus on työvoimakoulutusta, jonka avulla yritys voi saada tarvitsemaansa työvoimaa, jos sitä ei avoimilta työmarkkinoilta ole muuten saatavissa. RekryKoulutus suunnitellaan yrityksen tarpeiden pohjalta siten, että koulutus sisältää sekä tietopuolista opetusta että ohjattua työssäoppimista rekrytoivassa yrityksessä.
Koulutuksen pituus on tavallisimmin 2–6 kuukautta, riippuen toimialasta ja työtehtävien vaativuudesta. Opiskelijalle RekryKoulutus antaa mahdollisuuden työllistyä tehtäviin, jotka eivät ehkä muuten olisi saavutettavissa. RekryKoulutuksen opiskelijat ovat työttömiä tai työttömyysuhanalaisia työnhakijoita.
RekryKoulutus on työelämälähtöistä
RekryKoulutuksen vahvuus on yritysyhteistyössä ja työelämälähtöisyydessä. Työvoimaa hakeva yritys on tiiviisti mukana koulutuspalvelun tarjoajan kanssa koulutuksen suunnittelussa, mutta myös opiskelijavalinnassa ja koulutuksen toteutuksessa. Tavoitteena on valita koulutukseen motivoituneimmat työnhakijat, joista koulutuksen jälkeen yritys saa tarvitsemaansa uutta, osaavaa työvoimaa.
RekryKoulutuksen kustannuksista vastaavat valtio (ELY-keskus tai TE-toimisto) ja yritys yhdessä; ELY-keskuksen maksuosuus on 70 % koulutuksen kokonaiskustannuksista, yrityksen maksuosuus on 30 %. Opiskelijalle RekryKoulutus on maksutonta. Opiskeluaikaisen toimeentulon takaa opiskelijan saama koulutustuki.
Taitotalon vahvuudet RekryKoulutuksen toteuttajana
Suomen suurimpana ammatillisena aikuiskouluttajana Taitotalolla on hyvät mahdollisuudet olla mukana kouluttamassa osaavaa työvoimaa yrityksille. Taitotalossa löytyy monenlaista osaamista, sillä koulutamme ammattilaisia yli 30 toimialalle. Taitotalolla on myös vuosien kokemus ammatillisen työvoimakoulutuksen toteuttajana, joten meidän on helppo lähteä mukaan suunnittelemaan RekryKoulutusta yhteistyössä yritysten, ELY-keskuksen ja TE-palvelujen kanssa.
Millaista uutta osaamista sinun yrityksesi tarvitsee menestyäkseen – voimmeko olla apuna?
Valtakunnallista työvoimakoulutusviikkoa vietetään 11.–15.9.2023. Viikon aikana eri medioissa tullaan esittelemään työvoimakoulutuksen tarjonnan monipuolisuutta ja työvoimakoulutuksen tarjoamia mahdollisuuksia työllistyä yrityksiin.
Minna Karhama toimii Taitotalossa työvoimakoulutusten asiakkuuspäällikkönä. Hän aloitti työt Taitotalossa toukokuussa, ja toimi sitä ennen Uudenmaan ELY-keskuksessa työvoimakoulutuksen koulutussuunnittelijana.
Lue lisää