4.9.2020
Kustaankartanon vahtimestaripalveluissa työskentelee yhteensä viisi henkilöä ja lisäksi yksi henkilö hoitaa sisäistä postia ja ruokalarakennuksen neuvontapistettä. Paananen on ollut talossa 15 vuotta, joten vahtimestarin työ on ehtinyt tulla tutuksi.
Asioilla on tarkoituksensa
Paananen on pohtinut, että hänen nykyinen työpaikkansa täytyy olla merkityksellinen, sillä se on sulkenut hänen elämässään jo kaksi ympyrää.
Ensimmäinen ympyrä kulminoituu sisäisiin postikuoriin. Kustaankartanon vahtimestarin tehtäviin kuuluu myös postikierron hoitaminen, ja se on samaa työtä, kuin hänen ensimmäinen työnsä 16-vuotiaana lähettinä Kiinteistövirastolla.
Toinen ympyrä liittyy talon asukkaisiin. Paanasen ollessa lapsi hänen mummonsa asui Kustaankartanolla. Eipä hän silloin talossa vieraillessaan arvannut, että se tulisi joskus olemaan hänen työpaikkansa.
Vahtimestarin monipuolinen työnkuva tekee työstä kiinnostavan
Paanasen pääasiallisena tehtävänä on asukkaiden kuljettaminen pyörätuolilla erilaisiin talon sisäisiin tapahtumiin ja esimerkiksi jalkahoitoon. Kustaankartanon alue käsittää useita 1950-luvulla rakennettuja punatiilirakennuksia vehreässä puutarhamaisessa miljöössä. Ne ovat kaikki palvelukeskusasumiseen tarkoitettuja. Kesäisin kuljetukset hoidetaan aina sään salliessa ulkokautta, jotta asukkaat saavat samalla raitista ilmaa ja voivat nauttia puutarhamaisesta ympäristöstä. Huonoja kelejä varten alueella on olemassa myös huoltokäytäviä.
Muita Paanaselle kuuluvia tehtäviä ovat pienimuotoiset muutot, kuten henkilökunnan toimistojen pöytien vaihto, asukasmuutot ja muut tilajärjestelyt. Aamuisin vahtimestari hoitaa myös jäte- ja pyykkihuoltoa eli vaihtaa täyden jäteasian tilalle tyhjän ja sama tehdään likapyykkirullakolle. Aika ajoin hän tuuraa myös postikierroissa ja neuvonnassa tai hoitaa av-asioita.
Kollegan esimerkki johdatti opiskelemaan
– Yksi kaveri meidän yksikössä suoritti tätä tutkintoa ja siitä minullekin tuli ajatus, että tuohan kuulostaa kiinnostavalle, Paananen kertoo. – Osaan kyllä työni, mutta ajattelin, että ammattitutkinto on hyvä lisä, hän toteaa.
Paanasen opinnot ovat kestäneet nyt 8 kuukautta ja ovat loppusuoralla. Hänen mukaansa koulutus on hyvä perusta aulapalveluihin ja vahtimestarityötön, ja se sopii yhtä hyvin kokeneille tai vaikka vasta alalle tuleville.
Opiskella voi myös etänä
Kaikki liiketoiminnan ammattitutkinnon, aulapalveluiden osaamisalan suorittamiseen liittyvät oppitunnit on pidetty Microsoft Teamsin välityksellä. Lähiopintoja ole ollut lainkaan. Opiskelun alussa Paananen epäili, viekö digitaalisuus oppimiselta ilon ja huonontaako se vuorovaikutusta muiden kanssa. – Yllättäen Teams on kuitenkin toiminut tosi hyvin ja olen ollut opiskelun järjestämiseen hyvin tyytyväinen, Paananen kertoo.
Rutiinien rikkominen tuo työhön uutta potkua
– Koulutuksessa oli paljon sellaisia asioita, jotka pystyin tuomaan oppitunnilta suoraan käytäntöön. Opin näkemään työtehtäviini liittyviä asioita laajemmin, Paananen kertoo.
Usein rutiinitöitä tulee katsoneeksi putkinäön kautta. Tekemisestä tulee suorittavaa ja töissään etenee saman kaavan mukaan. Koulutus kuitenkin opetti Paanasta näkemään oman työnsä toisesta, esimerkiksi asukkaan näkökulmasta. – Kun astuu toiseen rooliin ja vaihtaa vähän näkökulmaa, avaa se oman työtehtävän maailmaa ihan eri tavalla, hän iloitsee.
Uusia taitoja ja soveltamista
Konkari on osannut iloita myös täysin uudesta aluevaltauksesta. Paananen ei ole aikaisemmin työssään joutunut tekemisiin AV-laitteiden kanssa, mutta koulutuksen aikana hän opiskeli oman talon uusien av-laitteiden käytön. – Nyt meidän vahtimestaripalvelut pystyvät vastaamaan myös av-tilauksiin, koska minulla on siihen tarvittava osaaminen, Paananen kertoo uudesta osaamisestaan.
Aulapalveluiden koulutus on suunniteltu siten, että se sopii toimialasta tai työpaikasta riippumatta kaikille osallistujille. Koska aulapalvelu-käsitteeseen sisältyy monenlaisia eri tehtäviä, kaikki koulutuksessa käsitellyt eivät välttämättä ole aivan suoraan kopioitavissa ohjeesta päivittäiseen työhön. Paanasen mukaan koulutuksen suola onkin ollut siinä, että asioita on joutunut ajattelemaan, soveltamaan, ja hyöty omaan työhön onkin tullut siitä, että kaikkea ei ole tarjottu valmiiksi pureskeltuna, vaan asiat on pitänyt itse pohtia.
Koulutuksen suola on ollut siinä, että asioita on joutunut ajattelemaan.
Ihmisen kohtaaminen
Paanasen työssä sekä mielenkiintoisinta että haastavinta on erilaisten ihmisten kohtaaminen. Asukkaissa on muistisairaita henkilöitä, joiden kanssa toimiminen voi joskus olla haastavaa. Hän kiitteleekin Taitotalon koulutusta myös tässä, sillä hyvää vuorovaikutusta ei voi korostaa liikaa.
– Ihmisten kohtaaminen vaatii pelisilmää, joka syntyy perustietojen ja harjoittelemisen yhdistelmänä. Minulla on tapana aina puhua henkilölle, jota kuljetan, vaikka tämä olisikin poissaoleva. Keskustelen, vaikka näyttäisikin, ettei hän reagoi. Se on tärkeää, koska ihminen ei näe minua, kun olen pyörätuolin takana, Paananen kertoo työstään.
Ihmisten kohtaaminen vaatii pelisilmää, joka syntyy perustietojen ja harjoittelemisen yhdistelmänä.
Osaamista, henkistä pääomaa ja virallinen todistus
– Olen suositellut tätä koulutusta kollegoilleni täällä, koska mielestäni koulutukseen osallistuminen on ollut niin hyödyllinen ja silmiä avaava prosessi. Olen ollut koulutukseen todella tyytyväinen. Työnantaja kannustaa kehittämään itseään ja lisäksi tämä koulutus sujahtaa hyvin yhteen työn ja muun elämän kanssa. Kaikki on loksahtanut tässä opiskelussa kohdalleen, Paananen sanoo.
– Opiskelu on merkinnyt minulle ihmisenä todella paljon. Nyt minulla on ensimmäistä kertaa elämässäni virallisesti tutkinto ja paperi osaamisestani, hän iloitsee.
Lue lisää
Liiketoiminnan ammattitutkinto, Liiketoiminnan palveluiden osaamisala
Kouluttaudu aulapalvelun/vartijan tehtäviin työvoimakoulutuksella