10.12.2024
Oppisopimuskoulutus valikoitui opiskelumuodoksi, koska Norma halusi kehittyä työssään ja samalla tuoda myös työpaikalleen uutta tietotaitoa.
Norma Espinosa työskentelee Arterilla teknisen tuen tiiminvetäjänä. Arter tarjoaa ratkaisuja liiketoiminnan dokumentointiin, kehittämiseen ja selkeyttämiseen. Vuonna 1998 perustetun yhtiön ydinosaamista ovat laadun- ja jatkuvuudenhallinta, kokonaisarkkitehtuuri ja prosessien kehittäminen. Arterin ARC- ja IMS-ohjelmistot auttavat organisaatioita dokumentoimaan toimintansa siten, että johtaminen ja operatiivinen tekeminen helpottuvat. Kesäkuusta 2019 alkaen yritys on ollut osa hollantilaista Total Specific Solutionsia, johon kuuluu lähes 85 itsenäisesti johdettua ohjelmistoalan yritystä.
– Olen ollut Arterilla töissä hieman alle neljä vuotta, joista kaksi vuotta olen ollut tiiminvetäjänä. Minulla ei ollut hajuakaan, miten esihenkilötyötä tehdään hyvin, mutta halusin oppia, Norma sanoo.
Koulutus on kehityksen kulmakivi
Norma kertoo, että Arter on hyvin koulutusmyönteinen työnantaja. Työnantaja kannustaa henkilöstöä opiskelemaan, ja tarjolla on runsaasti sisäisiä koulutuksia. Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto-opintojen alussa Norman työpaikkaohjaajaksi nimettiin myynti- ja markkinointipäällikkö Greete Kriik.
– Työnantajan näkökulmasta se, että opinnot liittyvät opiskelijan työhön ja että omaa työtä voi opinnollistaa mahdollistaa yrityksen toiminnan kehittämisen. Lisäksi se tukee elinikäisen oppimisen eetosta, Greete sanoo.
Kun Norma ja Greete saivat tietää, että Taitotalon lähiesihenkilötyön ammattitutkinto-opintoihin voi sisällyttää Erasmus+ -vaihdon ulkomailla, he ryhtyivät välittömästi suunnittelemaan Normalle vaihtokohdetta, jossa Norma saisi kansainvälistä työkokemusta. Erasmus+ on EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma, jonka painopistealueita ovat sosiaalinen osallisuus, vihreä ja digitaalinen siirtymä sekä nuorten osallistuminen demokraattiseen toimintaan.
Norman vastuukouluttajana Taitotalossa toimi Tapio Palmunen. Hän kehuu sekä Norman että Arterin asennetta ja aktiivista osallistumista koulutukseen ja Erasmus-vaihdon järjestelyihin.
– Tämä on malliesimerkki win-win-tilanteesta, jossa kaikki osapuolet hyötyvät, oppilaitos, työnantajayritys ja tietysti opiskelija, Tapio toteaa.
Kaksi viikkoa Hollannissa: uusia näkökulmia johtamiseen ja työelämään
Yritys, johon Norma lähti Erasmus+ -vaihtoon, löytyi suhteellisen helposti. Arter kuuluu isoon kansainväliseen konserniin, joten työpaikkaohjaaja Greete järjesti Norman vaihtoon kahdeksi viikoksi samaan konserniin kuuluvaan hollantilaiseen Nostradamus-ohjelmistoyritykseen.
Norma kertoo, että kaksi intensiivistä viikkoa Hollannissa avasivat hänen maailmankuvaansa.
– Johtamisosaamiseni kehittyi todella paljon. Sain paljon uusia ideoita ja lähestymistapoja esihenkilötyöhön, joita ei olisi tullut Suomessa mieleenikään.
Norman mukaan työkulttuuri Hollannissa on avoin. Hän pääsi seuraamaan aitoja yritysjohtamistilanteita. Työskentely Hollannissa opetti Normalle ihmisten käsittelyä ja tiimin johtamista.
– Aivoni kävivät koko ajan tuhatta ja sataa. Suunnittelin jatkuvasti, miten saamme hyvät käytänteet Arterilla käyttöön. Lisäksi englannin kieleni kehittyi valtavasti, ja sain siitä paljon positiivista palautetta, Norma sanoo.
Kansainvälistä osaamista ja käytännön oppeja – Opiskelumatka tuotti tulosta
Kun Norma palasi vaihdosta, hän teki perusteellisen presentaation kohdeorganisaatiosta.
– Norma oli tunnistanut kahdessa viikossa yrityksestä paljon vahvuuksia ja sellaisia asioita, joita voisimme Arterilla hyödyntää. Esimerkiksi ohjelmiston testausprosessia olemme konkreettisesti jo parantaneet, Greete sanoo.
Greete kertoo, että työnantajan näkökulmasta opinnot Taitotalossa antoivat Normalle eväitä esihenkilötyöhön. Opiskeltavat osa-alueet kytkeytyivät aitoihin työtehtäviin. Norma kertoo, että lähiesihenkilötyön ammattitutkinto-opinnot olivat hyvin järjestetty. Hänestä ei kertaakaan tuntunut siltä, että opiskeltava sisältä olisi hyödytöntä.
– Opiskeluryhmässämme oli opiskelijoita eri toimialoilta. Välillä ihmettelimme yhdessä, miten kaikista voi tuntua siltä, että kaikki sisällöt ovat hyödyllisiä.
Opiskelukavereiden kanssa käydyt ryhmäkeskustelut olivat Norman mukaan antoisia. Opiskelupäivien selkeä rakenne ja kattavat suunnitelmat etäopiskelupäivien sisällöistä tekivät opiskelusta selkeää.
– Taitotalon kouluttajat tekivät minuun vaikutuksen. He suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, Norma sanoo.
”Pelkällä taidolla ei välttämättä pärjää”
Norma on pohjakoulutukseltaan tietojenkäsittelyn tradenomi. Hän on opiskellut lähes koko ikänsä jotakin. Norma on muun muassa käynyt kokkikoulua ja yrittäjäkoulutusta. Norma ja Greete ajattelevat, että itsensä kehittämistä ei saa ikinä lopettaa.
– Nykytyöelämässä roolit ja työnkuvat vaihtelevat koko ajan. Työ muuttuu jatkuvasti. On voitava opiskella sitä, miten voisi toimia paremmin ja mitä kaikkea tulisi tietää, pelkällä taidolla ei välttämättä pärjää, Norma sanoo.
Lue lisää
Kansainvälistymispalvelut opiskelijoille
Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto (LAT)
Teksti: Johanna Rautio
Kuvat: Arter