1.2.2022
Aikaisemmin keittiömestarina työskennellyt Jenny harjoittelee nyt kiinteistöassistentin ammattia isännöintitoimistossa. Hänelle on lupailtu sieltä työpaikkaa, kunhan opiskelut on ensin saatu päätökseen.
Alanvaihto tapahtui harkitusti, mutta sattumalta
Viime keväänä Jennyn ollessa vielä hoitovapaalla, hänen aikaisempi työnantajansa meni konkurssiin. Jenny oli jo hetken aikaa pohdiskellut alanvaihtoa, ja työnantajan valitettava tilanne oli lähtölaukaus uuteen alkuun. – Tiesin, että ravintola-alalla ei ole nyt töitä, summaa Jenny.
Jenny löysi googlettamalla Taitotalon, joka tarjoaa sekä uraohjausta että ammatillista aikuiskoulutusta monelle alalle. Uraohjaajan avulla Jenny kartoitti mahdollisuutensa ja rajasi sitten alat kahteen: hän lähtisi joko HR- tai isännöintialalle.
Isännöintiala vei voiton, sillä Jennyllä oli aikaisempaa kokemusta taloyhtiöistä. Hän on muun muassa toiminut taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Jenny aloitti kiinteistöassistentin koulutuksen.
Työssäoppiminen kuuluu tutkinto-opintoihin
Jenny valitsi työssäoppimispaikan huolella.
– Kriteereitä paikan valintaan olivat yrityksen keskikoko, jotta pääsen tekemään monipuolisia töitä, suunnilleen oman ikäinen työyhteisö ja nykyaikaisuus, Jenny kertoo.
Jenny selasi noin 70 pääkaupunkiseudulla sijaitsevan yrityksen nettisivut. – Etsin moderneja kotisivuja löytääkseni yrityksen, jossa asiat tehdään 2020-luvun tapaan, Jenny selventää taktiikkaansa.
Valintaansa Jenny on ollut tyytyväinen. Hän arvelee, että myös häneen on oltu tyytyväisiä – siitä kertoo lupaus tulevasta työpaikasta. Yhteinen synergia näkyy esimerkiksi siinä, että Jennyn Edi-koira on päivisin mukana työpaikalla. Leppoisa toimistokoira ei häiritse avokonttorin työntekoa.
Jennyn työtehtäviin kuuluvat erilaiset asukkaiden ja osakkeenomistajien yhteydenotot sekä muut taloyhtiössä vireillä olevat asiat laidasta laitaan. Kahta samanlaista työpäivää ei tule vastaan. Työtä tehdään yhdessä eri talojen vastuuisännöitsijöiden kanssa.
– Kun avasin harjoittelussa ensimmäisen sähköpostin, minulla ei ollut mitään hajua, mitä tekisin. Sama juttu ensimmäisen puhelun kanssa. Siitä se kuitenkin lähti, ja olen pärjännyt ihan hyvin, sanoo Jenny. Hän on saanut kaikilta työkavereita paljon opastusta, tukea ja hyviä vinkkejä työntekoon.
Elinikäinen oppiminen on hyvä tavoite
Tulevaisuuttaan Jenny ei osaa vielä tarkemmin määritellä. Hän haluaa kehittyä ja oppia vielä lisää.
– Ei ole olemassa ammattinimikelistaa, josta voisi lähteä tähtäämään johonkin tiettyyn titteliin. Yrityksissä on paljon tehtäviä, joita ulkopuoliset eivät tiedä olevan olemassakaan. Ajattelin, että haluan löytää tältä alalta sellaisen työn, Jenny sanoo.
Lopuksi Jenny siteeraa harjoittelupaikkansa 10+ isännöinti Oy:n omistajaa Sami Asujamaata. Asujamaa tavoittelee sitä, että hänen työntekijänsä halutaan myös muualle töihin, mutta he haluavat silti tehdä töitä juuri täällä. Tähän Jennykin tähtää.
Tarve ammattitaidon hankkimiselle tai täydentämiselle voi lähteä monenlaisesta tilanteesta. Saatat olla työtön tai osa-aikatöitä tekevä, ilman ammatillista tutkintoa työtä tekevä, hoitovapaalta työelämään palaava ja vaikka ahertaa vakityössä, mutta haaveilet jostain muusta. Ehkä suomen kielen taitosi ei vielä riitä työhön tai opiskeluun. On luonnollista olla epävarma siitä, mitä pitäisi tehdä. Tai mikä olisi se järkevä siirto. Tee itsellesi palvelus, tule Taitotalon uraohjaukseen. Meiltä saat apua.