5.1.2024
Birgitta oli työskennellyt 30 vuotta in-house digipainossa. Aikaisemmin paikka oli ollut monistamo, mutta kehittynyt sittemmin moderniksi digipainoksi, kuten moni muukin vastaava paikka. Birgitan viimeisimpiin vuosiin digipainajana sisältyi siirtyminen vanhana työntekijänä uuteen paikkaan. Siellä tehtävät vaihtuivat ja työ muuttui yksitoikkoisemmaksi. Lopulta toiminnot lakkautettiin ja Birgitasta tuli työtön.
Vuonna 1987 työssä aloittaneella Birgitalla oli pitkä irtisanomisaika, joka antoi hänelle arvokasta miettimisaikaa. Birgitalla oli ylioppilastutkinnon lisäksi digipainajan ammattitutkinto. Hän ei kuitenkaan halunnut enää hakea oman alansa töitä, koska ajatteli digipainajien tarpeen vähentyvän tulevaisuudessa.
– Levähdin ensin kunnolla ja aloin sitten miettiä, mitä seuraavaksi. Avoimin mielin katselin koulutuksia ja huomasin kiinteistöassistentin työvoimakoulutuksen Taitotalossa. Olihan siellä muitakin vaihtoehtoja, mutta tuo tuntui sellaiselle, jota voisin osata ja haluta tehdä, Birgitta sanoo.
Birgitta opiskeli kiinteistöassistentiksi Taitotalossa
Birgitta haki koulukseen, mutta ei päässyt. Myöhemmin hänelle kuitenkin onneksi ilmoitettiin, että on tullut yksi peruutus, ja hän pääsee sittenkin haluamaansa koulutukseen.
Koulutukseen meno jännitti aluksi Birgittaa, jolla edellisestä opiskelusta oli ehtinyt vierähtää jo aikaa. Myös työttömänä vietetty aika oli saanut Birgitassa sohvaperuna-moodin päälle, mutta siitä oli helppo oppia pois, kun koulu alkoi.
Koulutuksessa oli iso kirjo erilaisilla lähtötaidoilla olevia ihmisiä. Birgitta kertoo, että oli helpotus ymmärtää, että kaikkea ei tarvinnutkaan osata heti, vaan sai rauhassa opetella.
– Alun jälkeen huomasin yllättäen, että minähän opinkin ja minähän osaankin. Ja opiskelu tuntui ihan kivalle, Birgitta kertoo.
Työssäoppimispaikasta tuli työpaikka
Kiinteistöassistentin työvoimakoulutukseen kuuluu olennaisena osana työssäoppiminen isännöinti- tai kiinteistöhuoltoyrityksessä. Paikan opiskelijat hankkivat itse. Birgitta valitsi työssäoppimispaikaksi Nurmijärven kunnan vuokrataloyhtiö Nurmijärven kodit. Valintaan vaikutti paljon paikan sijainti lähellä Birgitan kotia.
Työssäoppimispaikassa Birgitta teki ensin asiakaspalvelutöitä.
Opiskelijat suorittavat työssäoppimisen aikana tutkinnon osan isännöinnin ammattitutkinnosta, joka on isännöintityön kehittämissuunnitelman laatiminen. Koulutuksen aikana Birgitta pohti, mistä voisi tehdä tämän näytön, mutta ei ollut oikein keksinyt sopivaa aihetta.
Ensimmäisenä harjoittelupäivänä aihe sitten yllättäen löytyi: työssäoppimispaikan kohdekansiot sopimuksineen ja muine liitteineen olivat vielä paperisena. Tässä kohtaan digipainajan sydän jätti muutaman lyönnin väliin ja Birgitta päätti korjata tilanteen digitoimalla koko asukasjärjestelmän.
Digitoitavien kohdekansioiden määrä oli melkoinen, sillä jokaisella talolla oli oma kansionsa, jonka alla vielä jokaisen huoneiston oma kansio. Kansioita digitoitui noin 1700 kappaletta ja jokainen niistä sisälsi useampia tiedostoja. Digitoimistyöhön meni kolmisen kuukautta.
– Olihan se iso työ, mutta sillä oli mukava aloittaa, sillä entisen ammattini ansiosta tiesin osaavani asian aivan varmasti, Birgitta kertoo.
Tiedostojen digimuoto mahdollisti niiden käsittelyn etätöissä, joten digitaaliset kohdekansiot olivat iso helpotus monelle.
Työssäoppimisensa aikana Birgitta oli tehnyt työnantajaan vaikutuksen ahkeruudellaan ja innollaan. Työvoimakoulutuksen loputtua hän sai jatkaa Nurmijärven kodeilla vakituisena työntekijänä.
Birgitta on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kiinteistöassistentti, joka Nurmijärven kodeilla työskentelee. Hän on saanut rakentaa työnkuvaansa paljon myös itse omien vahvuuksiensa ja kiinnostuksen kohteidensa mukaan.
Nurmijärven kodit työpaikkana
Birgitta kertoo, että Nurmijärven kodit on huikea työpaikka. Hän on joka päivä onnellinen, että sattui pääsemään töihin juuri sinne.
Nurmijärven kodeilla henkilöstöä kannustetaan oppimaan uutta, eikä työnantaja lokeroi. Birgitta kertoo, että on alkanut suhtautua työn tekemiseen eri tavalla kuin ennen, kun hänellä on vapaus ajatella myös itse.
Myös alalla on huomattu, että Birgitan työnantajalla henkilöstö viihtyy, sillä Nurmijärven kodit palkittiin isännöintialan vuoden 2023 työpaikkana.
Sattumuksien sattumus
Birgitalle selvisi työssä ollessaan seikka, joka oli vaikuttanut hänen koulutukseen pääsyynsä. Samassa tiimissä työskentelevä kiinteistömanageri Vuokko Haavisto oli hakenut samaan kiinteistöassistentin työvoimakoulutukseen Birgitan kanssa, mutta päätynytkin sitten lopulta teknisen isännöitsijän koulutukseen. Birgitalle selvisi, että hän oli päässyt Vuokon sijasta kiinteistöassistentin koulutukseen.
– Asioilla on joskus aivan ihmeellinen yhteys toisiinsa. Selvästi tämä koulutus ja tämä työpaikka oli tarkoitettu juuri minulle. Tulimme Vuokon kanssa tänne töihin ihan peräkanaa, ja asioiden yhteys selvisi, kun tutustuimme toisiimme täällä, Birgitta naurahtaa.
Työtehtäviin kuuluu enimmäkseen mukavia asioita, mutta myös muutamia ikäviä
Kiinteistöassistenttina Birgitta kuuluu Nurmijärven kotien kunnossapito- ja rakennustiimiin, jota kutsutaan kura-tiimiksi. Hänen työtehtävänsä ovat monipuolisia. Esimerkiksi toimistossa hän seuraa asiakasviestejä sähköpostilla ja Tampuuri-järjestelmässä, hoitaa jätehuoltoon liittyviä asioita, hoitaa irtisanomisilmoitukset, huolehtii sisäänmuuttotarkastuksien vastaanottamisesta ja niihin liittyvistä palvelupyynnöistä.
Birgitan työnkuvaan kuuluu myös kohteissa käyminen. Hänen vastuullaan on yleisten tilojen kunnossapito eli esimerkiksi kyltitykset, tavaroiden poistatukset käytäviltä ja muut pikku huomiot kohteissa. Hän hoitaa irtaimistovarastoja, valokuvaa kohteita ja huolehtii romuautojen siirrosta pois parkkipaikoilta yhteistyössä Nurmijärven kunnan kanssa. Hän tekee tiivistä yhteistyötä huollon ja muiden kumppaneiden, kuten esimerkiksi Kiertokapulan ja Parkkipaten kanssa.
Yksi rooli on myös toimia linkkinä asiakaspalvelun, taloustiimin ja kura-tiimin välillä.
– Minua sanotaan täällä lennonjohtajaksi, Birgitta naurahtaa.
Työhönsä intohimoisesti suhtautuvan ja monessa mukana olevan Birgitan mielestä suurin osa työtehtävistä on mukavia. Silloin tällöin hänen täytyy lähteä mukaan viemään asukkaalle häiriöilmoitusta. Birgitta on kokenut nämä työtehtävät haastavina. Asukkaan kohtaaminen ikävänä viestin tuojana saattaa olla vähän pelottavaa, mutta onneksi ilmoitukset viedään aina kahdestaan.
Kaiken kaikkiaan Birgitta on pidetty työntekijä. Kaksi Birgitan työkaveria ilmoitti hänet ehdolle Isännöintiliiton Vuoden isännöintiammattilainen 2023 -kilpailuun ja Birgitta toi kisassa voiton kotiin.
Työvoimakoulutuksen kautta uusille urille
Birgitta rohkaisee irtisanottuja suuntaamaan katseensa rohkeasti tulevaisuuteen. Irtisanotuksi tuleminen tuntuu aina pahalta ja järisyttää perusturvallisuutta. Birgitta korostaa, että muutos on myös mahdollisuus.
Birgitta itse löysi vastaavassa tilanteessa uuden unelma-ammatin, jossa hän viihtyy ja haluaa kehittyä. Hän oli valmistautunut jäämään digipainajan työstä eläkkeelle, mutta elämä heittikin työt aivan uudelle uralle. Nyt hänellä menee töissä lujempaa kuin koskaan.
Tutustu kiinteistöassistentin työvoimakoulutukseen
Kiinteistöassistentin koulutus (nro 716404)
Teksti ja kuvat: Minna Moshnikoff