Putkiasentaja, joka tietää, mistä kana pissii Opiskelijatarina

Enni Ruuskanen (29) valmistui Taitotalosta putkiasentajaksi. Putkiasentajaksi valmistutaan suorittamalla talotekniikan perustutkinto ja suuntautumalla opinnoissa putkiasentajan osaamisalalle.

27.5.2021

enniruuskanen_5210_1361x419.jpg - Enni pääkuva

Ruuskanen kertoo rakastuneensa monipuoliseen LVI-alaan jo opintojensa aikana. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on takanaan mittava ura ravintola-alalla.

– Toimin ravintola-alalla 12 vuotta, joista viimeiset vuodet keittiössä esimiestehtävissä. Välillä alan vaihto kävi mielessä, mutta äitiyslomalla ollessani sain idean lähteä opiskelemaan putkiasentajaksi. Ammatti kiinnosti entuudestaan, ja mietin sen soveltuvan minulle, koska olen käytännöllinen, ja pidän käsillä tekemisestä, kertoo Ruuskanen.

Talotekniikan perustutkinto valmistaa putkiasentajaksi

Talotekniikan perustutkinnon putkiasentajan osaamisalan suorittaminen tähtää työllistymiseen uudis- ja korjausrakennustyömaille erilaisiin LVI-alan asennustehtäviin. Työ voi olla esimerkiksi vesijohtojen, varaajien, pesualtaiden, wc-istuimien, vesihanojen, viemäriputkistojen sekä lämpöjohtojen, lämmityskattiloiden, öljypolttimoiden ja ilmastointilaitteiden asennusta. Putkiasentajille on tarjolla töitä myös kiinteistöjen huollossa ja rakennusteollisuudessa sekä toisaalta kuntien vesi-, viemäri- ja energialaitosten palveluksessa.

Ruuskanen kertoo työllistyneensä alalle jo opintojensa aikana.

– Menin työharjoitteluun Arelle. Sain positiivista palautetta asenteestani ja siitä, että olen reipas. Heti harjoitteluni päätyttyä minulle tarjottiin töitä, kertoo Ruuskanen.

Aikuisopiskelija yhdistää kätevästi työt ja opinnot

Työn ja opintojen yhdistäminen oli Ruuskasen mukaan helppoa ja joustavaa. Hänen mielestään kouluttajilla oli erittäin työelämälähtöinen ja -myönteinen asenne.

– Käytännössä silloin, kun en ollut töissä, olin koulussa ja toisinpäin. Opettajat kannustivat työelämään, mutta pitivät huolta myös jaksamisestani, kertoo Ruuskanen.

Taitotalon kouluttajia Ruuskanen muistelee lämmöllä. Opettajat olivat kivoja ja ehdottomasti alojensa asiantuntijoita. Ruuskanen kertoo saaneensa vastaukset heiltä kaikkiin esittämiinsä kysymyksiin.

– Vaikka välillä kysyin tahallani tosi vaikeita kysymyksiä.

enniruuskanen_MG_5161_950x665.jpg - rengaskuva
Enni Ruuskasen mielestä töiden ja opintojen yhdistäminen oli helppoa.

Oppilaitos opettaa teorian, työelämä käytännön

Eniten Ruuskanen kertoo kuitenkin oppineensa työharjoittelussa.

– On ihan eri asia harjoitella aidoissa työtehtävissä työmaalla kuin koulussa. Koulussa olo valmistaa työhön, mutta työ antaa ymmärryksen esimerkiksi siitä, että työntekijöillä on erilaisia tapoja hoitaa sama asia. Ja eihän oppilaitos voi millään opettaa työpaikoilla olevaa hiljaista tietoa. Sen voi oppia ainoastaan seuraamalla kollegoita ja heidän työskentelytapojaan ja -menetelmiään.

LVI-ala on tasa-arvoinen

Enni Ruuskanen ei ajattele sukupuolensa olevan 2020-luvulla LVI-alalla mitenkään ihmeellinen asia, vaikka naisia onkin alalla vähemmistö. Samaan aikaan Ruuskasen kanssa koulutuksessa oli kolme naista.

– Putkarinaiseen suhtaudutaan työmailla normaalisti. Joskus joku kysyy, että millaista on toimia miesvaltaisella alalla. Ehdottomasti suosittelen naisille hakeutumista alalle, jos käsillä tekeminen ja rakennusala kiinnostavat.

Ruuskasen mukaan liika sukupuolipuhe on vanhanaikaista, koska alalla on jo jonkin verran naisia töissä.

– Toki vanhojakin asenteita varmasti löytyy, mutta esimerkiksi sähkötöissä ja maalareina toimii varsin paljon naisia, miettii Ruuskanen.

Ravintola-ala opetti, mistä kana pissii

Toisaalta Ruuskanen tiedostaa tottuneensa miesvaltaisiin työpaikkoihin. Ravintola-alalla oli hänen mukaansa niin härskiä läppää, että tytöttelyyn osaa suhtautua. Tarvittaessa Ruuskanen kertoo olevansa valmis näyttämään, mistä kana pissii.

– A la carte -puolella ravintola-alallakin oli enemmän miehiä kuin naisia. Putkiasentajana olen kohdannut naisena pelkästään hyvää kohtelua. Aluksi minulle oltiin jopa liian herrasmiesmäisiä. Kollegat tarjosivat apua työkalujen kantamisessa, availivat ovia ja niin eteenpäin, kertoo Ruuskanen.

Putkiasentajaksi voi valmistua nopeasti

Putkiasentajan opintoja Ruuskanen kiittää vuolaasti. Hän suoritti tutkinnon 1,5 vuodessa. Tulevaisuudessa Ruuskanen haaveilee alan ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittamisesta.

– Tällä hetkellä tuntuu siltä, että jään alalle loppuelämäksi. Pidän työstäni valtavasti, ja perheeni takia on kiva, että on päivätyö. Tienaan suunnilleen saman verran kuin esimiehenä ravintola-alalla, vaikka olen vasta työurani alussa.

Vertailu ei kannata

Ravintola- ja LVI-aloja ei Ruuskasen mukaan kannata verrata toisiinsa. Hän pitää itseään onnekkaana työllistyttyään Arelle putkiasentajaksi huolto- ja ylläpitotehtäviin.

– Asioilla on aina kaksi puolta. Nopean työllistymiseni takia minulla on kokemusta vain yhdestä työnantajasta.

Keittiötyössä jatkuvaan kiireeseen tottunut Ruuskanen kertoo nauttivansa nykytyönsä työtahdista ja siitä, että asioita tehdään harkitusti ja huolellisesti. Ravintolamaailma opetti Ruuskasen olemaan valittamatta pienestä ja tulemaan kaikkien kanssa toimeen.

Asiakaspalvelu on alasta riippumatta tärkeää

Ravintolatyöstä opittu asiakaspalvelutaito on osoittautunut kultaakin kalliimmaksi.

– Väitän, että kokemukseni ansiosta osaan käsitellä kaikenlaisia ihmisiä. Lisäksi osaan suhtautua siihen, että ihmiset tarvitsevat putkiasentajaa silloin, kun heillä on jokin ongelma ja että ihmisten kodit ovat henkilökohtaisia paikkoja.

Kiinnostus ruokaan pysyy

Ravintola-alaa Ruuskanen ei ole täysin hylkäämässä.

– Vapaa-ajallani olen tehnyt keikkoja ravintoloihin. Ja tietenkin tykkään käydä syömässä erilaisissa ravintoloissa. Eri kulttuurit kiinnostavat myös, ulkomaanmatkoilla tutustun aina paikalliseen ruokakulttuuriin ja clubeihin.

Suosikkiravintoloikseen Ruuskanen nimeää esimerkiksi Fat Lizardin ja Lappi Ravintolan.

– Niissä on laadukasta ja monipuolista ruokaa.

Lattiasta kattoon mukava työyhteisö

Työssä viihtymisen avaintekijäksi Ruuskanen nimeää mahtavan työyhteisönsä.

– Meillä Arella on huipputiimi. Esimieheni on helposti lähestyttävä ja mukava. Esimieheni esimiehetkin ovat tulleet tutuiksi, ja osoittautuneet mainioiksi tyypeiksi.

Ruuskanen ei lakkaa hämmästelemästä hyvää tuuriaan alan vaihdon ajoituksen ja työllistymisensä suhteen. Hän ajattelee, että työllistyminen ei ole ikinä itsestäänselvyys, siksi sitä on arvostettava.

– Ravintola-alalla olisin ollut korona-ajan työttömänä.

enniruuskanen_5169_950x556.jpg  enni varastossa
Ruuskanen ajattelee olevansa onnekas työllistyttyään jo koulutuksen aikana.

Kosto sopii draaman kaareen, mutta ei työyhteisöön

Sanonta asenne ratkaisee, on klisee, jonka paikkansa pitävyydestä Ruuskanen on elävä todiste.

– Ihmiset ovat erilaisia ja kaikkien kanssa on tultava toimeen. Kannattaa muistaa, että kaikilla on hyviä ja huonoja päiviä. Jonkun huonosta päivästä lähtee helposti negatiivisuuden ketju, joka kannattaa katkaista heti. Kostonkierre huonontaa työhyvinvointia.

Dialoginen palaute

Palautteen saamisen ja antamisen merkityksellisyyttä ei voi korostaa liikaa. Ruuskanen on pohtinut, että yksi tärkeimmistä nykytyöelämän vaatimista ominaisuuksista on jatkuvan palautteen anto- ja ottokyky. Palaute on aina kaksisuuntaista.

– Sekä positiivisen että negatiivisen palautteen saaminen on tärkeää, sen kautta kehittyy ja saa varmuutta työhön.

Putkiasentajaopinnot tekivät henkisesti miljonääriksi

Putkiasentajaksi opiskelua Ruuskanen pitää lähes lottovoittajan valintana.

– Opiskelukavereista jäi kavereita vapaa-ajalle. Alan työtilanne on hyvä. Käsitykseni mukaan työtä on enemmän, kuin alan ammattilaisia on tarjolla. Työ on kiinnostavaa ja monipuolista. Lisäksi olen saanut sosiaalisen elämäni takaisin, kun en ole enää iltoja ja viikonloppuja töissä, luettelee Ruuskanen.

Utelias suhtautuminen kulttuurien moninaisuuteen on voimavara

Työssä vastaan tullut kulttuurien moninaisuus on viehättänyt Ruuskasta. LVI-alalla on paljon eri kansalaisuuksia.

– Tunnen suomalaisten putkiasentajien lisäksi venäläisiä, virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia ammattilaisia. Työkielemme on suomi, mutta välillä Google Translate on auttanut. Kansainvälisyys ja alan sanasto englanniksi kiinnostavat.

Uteliaisuus ja tiedonjano ovat keskeisiä tekijöitä työmotivaatiossa. LVI-alalta unelmatyötään Ruuskanen ei osaa vielä sanoa, vaan kertoo olevansa niin onnellisessa tilanteessa, että haluaa tietää ja oppia kaikista työtehtävistä lisää.

– Ajatus, että en ole ikinä valmis, ja että aina on uutta opittavaa, vie eteenpäin, sanoo Ruuskanen.

Putkiasentaja on sekä laumasielujen että yksinäisten susien ammatti

Putkiasentajan työt sopivat Ruuskasen mukaan niin introverteille kuin ekstroverteillekin. Työ pitää sisällään yksin tehtäviä asennustöitä ja toisaalta työparin kanssa tehtäviä huoltotöitä asiakkaiden kodeissa. Työturvallisuutta lisää se, että asiakkaiden luokse ei mennä ikinä yksin. Ruuskasta inspiroi sekä yhteistyö että itsenäisesti suoritettavat tehtävät.

– Molemmat työmuodot ovat minulle mieluisia. Parin kanssa työskentelyssä on tietysti se kivointa, ettei tarvitse jutella yksinään seinille.

Lue listätietoja talotekniikan perustutkinto-opinnoista!