Tekninen isännöitsijä Ojansivu oivalsi yrityskohtaisen koulutuksen edut Opiskelijatarina

Tekninen isännöitsijä Erkki Ojansivu kollegoineen hoitaa työkseen Suomen suurlähetystöjä, konsulaatteja ja niiden virka-asuntoja maailmalla.

13.5.2020

kerrostaloja

Ojansivu ja viisi hänen kollegaansa ulkoministeriön kiinteistönhoitoyksiköstä kävivät Taitotalon järjestämän 5-päiväisen LVI-alan ABC -koulutuksen.

Koulutukseen lähdettiin hakemaan täydentävää osaamista

Tekniset isännöijät lähtivät koulutukseen, koska heille on maailman turuilla tullut paljon ilmanvaihtoon, ilmastointitekniikkaan ja niiden puutteisiin liittyviä kysymyksiä, joihin he eivät ole osanneet suoralta kädeltä vastata. Lisäksi heillä on ollut tarve lisätä ymmärrystä viemäröinneistä ja niiden rakenteista. Koulutuksen muut osa-alueet, lämmitysjärjestelmät, uusiutuvat energiamuodot sekä LVI-suunnittelu, tulivat bonuksena.
– Koulutus oli juuri sopivan laajuinen paketti. Eihän muutamassa päivässä kenestäkään LVI-alan ammattilaista tehdä, mutta me haimme yleistietopakettia ja sen kyllä saimme, kertoo Erkki Ojansivu.

Opiskelijoita ja kouluttajia
Keskellä raitapaidassa Erkki Ojansivu ja vasemmalla kouluttaja Jaakko Fallström. Muut henkilöt vasemmalta Juha Topo, Jarkko Saarinen, Harri Sällilä, Ari Uuttu ja Martti Salmismäki.

Käytännön kautta kokeilemalla

Koulutukseen tyytyväinen Ojansivu myhäilee mielissään, sillä hän pystyi siirtämään uusia oppeja suoraan koulun penkiltä käytännön työelämään.
– Sain itse eniten irti vesi- ja viemärijärjestelmäpäivän rakennuspiirustusten läpikäynnistä ja merkkien selvityksistä. Lisäksi kävimme hyvin tarkkaan läpi, miten talon vesi- ja viemärirakenteet suunnitellaan. Saimme hyvän kokonaiskuvan, miten viemärit kiinteistössä sijaitsevat ja miksi ne ovat juuri niin, Ojansivu tarkentaa. Minulle oli paljon hyötyä myös siitä, kun kävimme läpi ilmanvaihtopuolen säätöjä ja pääsimme ropaamaan kaukolämpölaitteita, Ojansivu lisää. Taitotalon työsalit ja muut tekniset puitteet koulutukselle olivat todella hyvät. Jos maailmalla pannuhuoneessa tekee jotain väärää, saa pahimmassa tapauksessa isoa tuhoa aikaan. Koulutuksessa sen sijaan voi ihan vapaasti avata, purkaa ja tutkia – ja kaikkeen saa koskea, Ojansivu iloitsee.

Koulutuksen räätälöinti omalle yritykselle on mahdollista

Sattumalta koulutukseen osallistui ainoastaan Ojansivu ja hänen viisi kollegaansa.
– Meillä kävi tuuri, ettei muita tullut, Ojansivu toteaa. Omassa tutussa porukassa kukaan ei arastellut avata suutaan ja ”kysellä tyhmiä”. Tykitimme kouluttajalle kysymyksiä ihan täysillä. Kyselimme paljon meidän omista caseista ja saimme paljon arvokkaita ratkaisuja meidän omiin työasioihimme, hän kertoo.

Koulutuksesta Ojansivu kollegoineen sai idean, että he voisivat jatkossa tilata Taitotalosta heidän omiin tarpeisiinsa räätälöityjä koulutuksia.
– Koulutuksen räätälöinti on hyvä tapa tehdä siitä oman työryhmän tai tiimin tarpeita vastaava, kertoo Taitotalon kouluttaja Jaakko Fallström. Fallström on Ojansivulle ja hänen Ulkoministeriön kollegoille tuttu mies jo heidän aiemmin käymistään koulutuksista.

Koulutus maksaa itsensä takaisin ymmärryksenä

Teknisen isännöitsijän työ on paljon asioiden perään katsomista sekä työnjohdollisia ja valvovia tehtäviä. Työhön voi kuulua myös käytännön korjaustöitä henkilön oman osaamisen mukaan.
– Vaikka emme ropaakaan laitteita aina itse, meidän on tärkeää tietää, miten niitä huolletaan ja korjataan. On tärkeää ymmärtää, milloin korjaaminen on järkevää ja milloin ei. Ymmärtäminen on avainasemassa, jotta meitä ei viilata linssiin. Herkästi maailmalla nimittäin tietämätöntä sumutetaan ja korjauskelpoinen laite halutaan vaihtaa uuteen, jos se on urakoitsijalle edullisempaa, Ojansivu selvittää työnsä haasteita.

Uuden oppiminen on elämänasenne

Ojansivu ei ole esimiesasemassa, mutta hänelle on luontaisen innokkuutensa ja uteliaisuutensa takia muodostunut ryhmässä rooli, jossa hän etsii aktiivisesti koulutuksia koko porukalle. Yrityskohtaisesti räätälöityjen koulutusten lisäksi Ojansivu suunnittelee, että kannustaa maailmalta palaavia kollegoitaan koulutuksiin, jotka hän itse on kokenut hyödyllisinä.
– Nykyisin työelämä on jatkuvaa oppimista ja koko ajan täytyy kehittyä, kehittää ja pysyä liikkeessä, hän toteaa.

Liikettä Ulkoministeriön kiinteistönhoitoyksikön työhön kyllä kuuluukin.
– Martti on muuttamassa pian Afrikkaan. Olemme luomassa uutta tapaa hoitaa kohteidemme teknistä isännöintiä ja siihen kuuluu, että mennään maailmalle lähemmäs kohteita. Martti ottaa Afrikassa neljä maata siipiensä suojaan, Ojansivu kertoo. Itse puolestani siirryn syksyllä Lontooseen muutamaksi vuodeksi hoitamaan kiinteistönhoitajan ja vahtimestarin tehtäviä. Ojansivun hoidettavana Lontoossa tulee olemaan kaksi isoa valtion omistamaa kiinteistöä ja yksi kerrostaloasunto. Lontoossa voisin viettää jonkun vuoden ja tulla sitten taas takaisin Suomeen. Kaikki koulutukset ja ulkomaan komennukset lisäävät hyvin sekä minun, että meidän koko tiiviin porukan ammattiosaamista, hän tuumaa.

Julkaistu 17.4.2020