22.5.2023
Taitotalon tarjoama uusi englanninkielinen puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto on tullut erityiseen tarpeeseen, sillä henkilöstöstä löytyy monesta eri kielitaustasta tulevia osaajia.
Coor on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Taitotalon kanssa eri koulutusten osalta. Kun Taitotalo käynnisti ensimmäisen englanninkielisen puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintonsa, Coor tarttui heti mahdollisuuteen.
– Työntekijät tulevat monista eri kielitaustoista. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus kehittää ammattiosaamistaan ja joillekin se onnistuu helpoiten englanniksi, henkilöstö- ja viestintäjohtaja Marie Styf-Mannonen sanoo.
Taitotalo on järjestänyt Coorille myös kielituettuja ryhmiä sen kouluttaessaan henkilöstöään, sillä onhan suomen kieli avain kulttuuriin ja kotoutumiseen. Myös Taitotalon englanninkielisessä koulutuksessa suomen kieli kulkee luontevasti osana kokonaisuutta, ja tärkeät ammattitermit tulevat tutuiksi opiskelijoille myös suomeksi.
– Meillä oli aavistus, että tälle englanninkieliselle koulutuksella olisi tarvetta. On ollut hienoa huomata, että moni työnantaja on lähtenyt tarjoamaan tätä henkilöstölleen, toteaa kouluttaja Virve Gabrielsson Taitotalosta.
Motivoinut ja osaava henkilöstö keskiössä
Coorin kaltaisella työvoimaintensiivisellä alalla hyvinvoiva ja osaava henkilöstö on kaiken ytimessä. Styf-Mannonen korostaakin koulutuksen tärkeyttä.
– Kun työntekijä pääsee kehittämään osaamistaan, hän saa lisää motivaatiota ja sitoutuu entistä paremmin. Toisaalta haluamme myös yrityksenä varmistaa, että työntekijämme ovat ammattitaitoisia. Vaikka olisi ollut pitkään alalla, menetelmät kehittyvät, Styf-Mannonen kuvailee.
Coor katsoo henkilöstön osaamisen poluttamista kahdesta näkökulmasta. Toisaalta jokainen saa kertoa toiveistaan esimerkiksi esihenkilörooliin liittyen kehityskeskusteluissa. Toisaalta katsotaan laajemmin strategian näkökulmasta, vastaako henkilöstösuunnitelma painopisteitä ja onko esimerkiksi esihenkilöitä tarpeeksi.
– Kysymme järjestelmällisesti kehityskeskusteluissa, kiinnostaisiko tutkinnon suorittaminen. Lisäksi olemme pitäneet tietoiskuja ja jakaneet flyereita. Moni ei välttämättä tiedä tällaisista mahdollisuuksista, ellei heille kerro niistä. Ja jotta esimies voi kertoa, hänen pitää saada ensin itse tietää, mitä koulutus pitää sisällään, Styf-Mannonen kertoo.
Taitotalon tarjoamien koulutusten lisäksi yhtiöllä on oma Cleaning the Coor way -koulutus, joka kattaa kaiken tehokkaista välineistä, koneista ja menetelmistä ympäristöystävällisiin siivousaineisiin ja toimivaan logistiikkaan.
Hybridimuotoinen opetus toimii valtakunnallisesti
Taitotalo toteutti uuden englanninkielisen tutkintokoulutuksen modernisti hybridimuodossa. Työntekijöitä onkin osallistunut koulutukseen eri puolelta Suomea – osa nettiyhteyden kautta ja osa luokkahuoneessa.
– Tämä opetusmuoto on meille tärkeä. Olemme valtakunnallinen toimija, ja hybridimuotoiseen koulutukseen voi helposti osallistua eri puolelta Suomea, Styf-Mannonen lisää.
Taitotalon tutkinto koostuu viidestä osasta: ylläpitosiivouspalvelut, asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden tuottaminen, oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut, työhön opastus ja ympäristöhuoltopalvelut. Jokaisesta osa-alueesta tehdään näyttö. Englannin kielen lisäksi juuri konkreettisuus on Coorille tärkeää. Kun opetus simuloi arkisessa työssä tulevia tilanteita, opit voi viedä nopeasti käytäntöön.
– Jokaisella on ollut omalla työpaikallaan työpaikkaohjaaja, joka on myös valvonut näyttöjen suorittamista. Lisäksi kirjallinen materiaali on tukenut näyttöjä, Gabrielsson tiivistää.
Boris Dimkar sai työkaluja arkeen
Makedoniasta kotoisin oleva Boris Dimkar on työskennellyt Coorissa jo vuodesta 2014 lähtien siivoten erilaisia toimistotiloja.
– Esihenkilöni kertoi, että ensimmäistä kertaa olisi tarjolla alan koulutusta englanniksi ja kysyi, olisinko kiinnostunut päivittämään tietojani. Lähdin mukaan, Dimkar sanoo.
Dimkar käynnisti opinnot keskellä korona-aikaa. Hybridimuotoinen opetus olisi mahdollistanut etäosallistumisen, mutta Dimkar halusi tulla paikan päälle.
– Koulutus oli todella hyvä ja opin paljon uusia asioita esimerkiksi siivouksessa käytettävistä laitteista. Sain erinomaista tukea niin omalta ohjaajaltani Coorissa kuin opettajilta. Erityisen tärkeää oli, että pääsin opiskelemaan englanniksi.
Halutessaan Dimkar voisi toimia myös esihenkilönä, mutta ainakin toistaiseksi hän haluaa keskittyä itse siivoamiseen.
Digitaidot ja robotit yleistyvät
Miltä näyttää puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tulevaisuus?
– Myös siivoojan työpäivä digitalisoituu. Esimerkiksi raportointia tehdään erilaisiin järjestelmiin, ja digitaitoja pitää kehittää, Styf-Mannonen kiteyttää.
Robotiikka tulee myös alalle, mutta ennen kaikkea täydentävänä elementtinä. Käytössä olevat siivousrobotit ovat yhteistyörobotteja eli cobotteja, jotka työskentelevät rinnakkain ihmisten kanssa.
– Robotti voi puhdistaa laajoja alueita työntekijän apuna, jolloin työntekijä voi keskittyä tarkkuutta vaativiin kohtiin. Robotit helpottavat työtä ja auttavat myös ergonomiahaasteissa, Styf-Mannonen kertoo.
Kiinnostuitko englanninkielisestä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkinnosta? Lue lisää!
This Taitocase-article is also in English here.