16.12.2022
Yhteistyö sai alkunsa vuonna 2019, kun Pölkky ja Barona etsivät koulutuskumppania projektiin, jonka tavoitteena oli saada osaavia työntekijöitä Pölkyn uudelle tuotantolinjalle. Silloin kuvioihin tuli mukaan Taitotalo, silloinen AEL.
Valtakunnallisesti toimiva aikuisten ammatillinen kouluttaja Taitotalo on viime vuosina vahvistanut Oulun seudun toimintaansa tuntuvasti, joten siksi se oli hyvä valinta kumppaniksi.
– Pölkyn ja Baronan kanssa toteutettu koulutusyhteistyö puualan ammattitutkinnon tiimoilta on ollut meille hieno mahdollisuus kouluttaa väkeä myös Koillismaalla. Taitotalo vie koulutuksen sinne, missä sitä tarvitaan, sanoo Taitotalon Oulun toimipisteen koulutuspäällikkö Pekka Pirnes.
Henkilöstöpalvelukumppani Baronan osaaminen mahdollisti oikeanlaisten opiskelijoiden löytymisen
Yksi Baronan palveluratkaisuista on löytää yrityksille työvoimaa yhdistämällä rekrytointiin erilaisia koulutusratkaisuja. Pölkyn höyläämötyöntekijöille toteutettu oppisopimuskoulutus on yksi esimerkki siitä, miten osaajapulaa taitetaan tällaisella kokonaisratkaisulla.
Yhteisprojekti Baronan, Pölkyn ja Taitotalon kanssa kerrytti kaikille osapuolille arvokasta ymmärrystä siitä, miten yhteistyö toimii parhaimmillaan. Jokainen mukana ollut taho toi pöytään omat vahvuutensa ja tällä tavoin on saatu luotua hyvä kokonaisuus ja ratkaistua monta haastetta.
– Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, eikä yksin, sanoo Baronan Pohjois-Suomen aluejohtaja Kimmo Gauriloff.
Yhteistyö onkin ollut tässä projektissa erityisen toimivaa. Pölkky toi esiin työllistävän yrityksen tarpeet osaajille ja osaamiselle, koulutuskumppani Taitotalo varmisti, että juuri tarvittava osaaminen koulutettiin ja huolehti oppisopimuskoulutuksen yhteydessä viralliseen tutkintoon liittyvistä asioista, Barona hoiti projektikokonaisuutta ja sekä tavoitti että etsi sopivia hakijoita koulutukseen.
Asiat onnistuvat, kun on keinoja käytettävänä ja halua onnistua
Erilaiset koulutusratkaisut ovat yksi tapa hankkia osaavaa työvoimaa, kun toimitaan pitkien välimatkojen ja pienen väestömäärän seudulla. Kun koulutusta käytetään joustavasti, voi esimerkiksi kynnys kouluttautua aivan toiselle alalle madaltua ja aikaisempi työkokemus tulla huomioiduksi opinnoissa.
– Yksi avain onnistuneeseen lopputulokseen on ollut viestiä aktiivisesti tarjolla olevista työpaikoista ja niiden sisältämistä tehtävistä, sanoo Baronan koulutusohjelmien ja uramuutospalveluiden johtaja Ari Lähteenmäki.
– Koulutus herätti kovasti kiinnostusta ja saimme siihen viisinkertaisen määrän hakijoita normaaliin verrattuna. Yhdessä valitsimme heistä sopivimmat opiskelijat, sanoo Kimmo Gauriloff.
Gauriloffin mukaan on ollut positiivista huomata, että Koillismaan seutukunnan työttömyys on ollut laskusuunnassa jo useamman vuoden. Koulutuksen avulla työllistävät yhteistyöprojektit auttavat alueita kehittymään.
Yhteistyön aikana palkittiin vuoden 2022 työpaikkaohjaaja Petri Oivakumpu
Gauriloff sanoo, että työpaikkaohjaaja Petri Oivakummun valinta vuoden työpaikkaohjaajaksi on yksi hyvä merkki yhteistyön onnistumisesta. Myös Barona ja Pölkky iloitsevat valinnasta.
– Asioissa on käytetty maalaisjärkeä ja edetty opiskelijoiden ja työnjohtajan näkemykset huomioiden. Iso kiitos siis tästä kuuluu kumppaneillemme, sanoo Gauriloff.
– Taitotalon koulutus sekä palvelut ovat olleet ammattimaisia, ja Pölkyllä on ollut korkeatasoiset puitteet työskentelylle ja oppimiselle, säestää projektin onnistumista Baronan aluepäällikkö Lasse Limma.
Puunjalostaja Pölkky on pitkän linjan työllistäjä Koillismaalla
Myös Pölkyn näkökulmasta Taitotalo ja Barona ovat luonnollisia, pitkäaikaisia ja hyväksi todettuja kumppaneita. Kaikilla osapuolilla on laaja kokemus toimialalta.
– Yhteistyö on ollut saumatonta ja sujuvaa. Kaikki osapuolet puhuvat ’samaa kieltä’. Yhteistyö on toiminut toisiamme auttaen ja samalla kehittäen, toteaa Pölkky Oy:n HR-asiantuntija Aleksi Laaksonen.
Pölkky on merkittävä työllistäjä Koillismaalla. Taivalkoskella Pölkyllä on jo pitkä historia ja tiivistä yhteistyötä paikallisten organisaatioiden kanssa. Investointi Taivalkosken tuotantolaitoksen uuteen moderniin höyläämöön ja siihen liittyvä koulutusohjelma oli yhtiölle valinta, joka tukee sekä heidän arvojaan että toimintansa perusperiaatteita.
– Tuotantolaitosten on oltava lähellä metsiä, ja höylien lähellä sahoja. Uskon, että moderni ja mielenkiintoinen työpaikka houkuttelee monia. Mekaaninen metsäteollisuus digitalisoituu kovaa vauhtia, mikä houkuttelee myös toimialan vaihtajia ja nuorempia hakijoita, Laaksonen pohtii.
Oppisopimus on kätevä tapa oppia ammatti työtä tekemällä
Kaksi vuotta koulutusyhteistyön alkamisen jälkeen Taivalkoskelle valmistui 7 uunituoretta puuteollisuuden ammattitutkinnon, sahateollisuuden osaamisalan suorittanutta höyläämötyöntekijää. Valmistumisen myötä heidän työsuhteensa Baronaan päättyi, ja he siirtyivät Pölkky Oy:n palvelukseen.
Yksi valmistuneista operaattoreista on Joni Kemppainen.
– Oppisopimusopiskelu oli oikea valinta minulle. Koulun penkki ei ole minua koskaan kiinnostanut, ja siksi oli hyvä, että pääsi oppimaan työn ohessa, sanoo Kemppainen.
Kemppainen päätyi koulutukseen etsittyään työpaikkaa armeijan jälkeen. Hän huomasi, että Taivalkoskelle etsitään väkeä rekrytointiin yhdistetyn oppisopimuskoulutuksen kautta. Kemppaista houkutteli erityisesti se, että lopputuloksena oli sekä työpaikka että tutkinto.
– Opiskelijalle siitä ei ole ollut haittaa, että tässä on ollut työantajan ja kouluttajan lisäksi myös henkilöstöpalveluyritys mukana. Kaikki osapuolet ovat hoitaneet hommansa hyvin. Asiat ovat pysyneet selkeinä. Minulla oli koko ajan tiedossa, mitä pitää tehdä ja missä milloinkin olla, sanoo Kemppainen.
Jokainen uusi kokemus kartuttaa ammattilaisenkin ammattitaitoa
Taitotalolla on ollut kunnia olla projektissa mukana ja kartuttaa samalla myös omaa osaamistaan modernin tuotantolinjan pystyttämisessä. Vastaavia ei ole Suomessa muita.
– On tosi kiehtovaa, kun investoidaan paikkakunnalle uusi tuotantolinja ja koulutetaan sinne väkeä, sanoo Taitotalon koulutusasiantuntija Hanna Ollila.
Ollila iloitsee siitä, että yhteistyö on ollut kaikin puolin notkeaa ja kumppanit ovat voineet keskustella tasavertaisesti. Juuri se on ollut avain onnistumiseen. Hän on koulutusalan ammattilaisenakin hieman ällistynyt siitä, mitä kaikkea Taivalkoskella onkaan saatu aikaan.
– Käsittämätön määrä osaamista siellä on, ja sitä on saatu valtava määrä siirrettyä eteenpäin, sanoo Ollila.
Yläkuvassa Baronan Pohjois-Suomen aluejohtaja Kimmo Gauriloff (seisaalla) ja hänen oikealla puolellaan istuu Taitotalon Oulun toimispisteen koulutuspäällikkö Pekka Pirnes.
Teksti: Minna Moshnikoff
Kuvat: Paavo Heikkinen ja Hanna Ollila