31.1.2025
Taitotalon ja sitä edeltäneiden organisaatioiden juuret ovat ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Taitotalo kouluttaa osaajia suoraan työelämän tarpeisiin, ja sillä on yli sata kumppaniyritystä.
– Työelämäsuhteista on hyötyä nuorten ammatillisessa koulutuksessa. Keskustelemme jatkuvasti osaamisen kehittämisestä yhteistyökumppaneidemme kanssa, joten tiedämme elinkeinoelämän osaamistarpeet, Paananen sanoo.
Taitotalon vahvuus on työelämälähtöisyys
Paljon julkisuudessa olleet ammatillisen koulutuksen rahoitus- ja resurssimuutokset Paananen näkee mahdollisuutena. Työelämä muuttuu nopeammin kuin koskaan, joten koulutuksenkin on muututtava.
– Ammatillisen koulutuksen merkitys on nyt ja tulevaisuudessa suuri. Ammattiosaajat pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Elinkeinoelämä tarvitsee nuoria.
Nuorten ammatillinen koulutus ei vastaa pelkästään työelämän tarpeisiin, vaan sillä on suuri merkitys myös syrjäytymisen ehkäisemisessä ja alueellisen hyvinvoinnin lisäämisessä. Paananen korostaa, että Taitotalossa on kehitetty ammatillista koulutusta vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Hänen mukaansa työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen tarjoaminen nuorille on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisesti osaajapulaan.
– Teemme ammattiylpeydellä töitä sen eteen, että olemme tulevaisuudessa oppilaitos, jonne nuoret löytävät ja haluavat ja josta he valmistuvat suoraan työelämään.
Lähiopetus motivoi ja tukee nuoria
Paananen kertoo, että Taitotalossa nuorten ammatillisessa koulutuksessa painotetaan lähiopetusta ja ohjattua ryhmätyöskentelyä.
– Emme halua, että nuoria opiskelijoita jätetään yksin etäopetukseen. Yksin opiskeleminen on haastavaa. Yhdessä tekeminen innostaa ja motivoi.
Paananen kertoo, että Taitotalossa työskentelee niin paljon koulutus-, opetus- ja ohjausalan ammattilaisia, että se pystyy varmistamaan, että jokaisella opiskelijalla on valmistuttuaan riittävä yleissivistys ja valmiudet sekä jatko-opintoihin että työmarkkinoille. Tulevaisuudessa Taitotalo järjestää yhteistyössä työelämän kanssa nuorille ammatillista koulutusta, jonka tavoitteena on, että nuoret työllistyvät ja pääsevät rakentamaan ammatillisia urapolkuaan ja asiantuntijuuttaan jo varhain. Taitotalo tekee yhteistyötä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa. Opiskelijoille on tarjolla erilaisia väylä- ja polkuopintoja korkeakouluihin.
– Ammatilliset opinnot Taitotalossa ovat polku korkeakouluun.
”Tulevaisuuden osaajat koulutetaan tänään”
Paananen korostaa, että Taitotalo haluaa olla mukana rakentamassa tulevaisuutta, jossa jokaisella nuorella on mahdollisuus löytää oma paikkansa työelämässä ja yhteiskunnassa.
– Panostamalla vastuulliseen, laadukkaaseen ja työelämälähtöiseen koulutukseen varmistamme, että opiskelijat ovat valmiita kohtaamaan muuttuvan maailman ja työelämän haasteet. Tulevaisuuden osaajat koulutetaan tänään, Paananen sanoo.
Lue lisää yhteishausta Taitotalossa täältä.
Ammattiosaamisen päivää vietetään ensimmäistä kertaa perjantaina 31.1.2025. Ammattiosaajat tekevät tulevaisuuden.