8.2.2024
2024 keväällä 50 vuotta täyttänyt Mikko Makkonen on työskennellyt Taitotalossa 1,5 vuotta. Hän on viihtynyt erinomaisesti. Mikon työura alkoi vuonna 1992. Silloin Mikko aloitti ovimiehen työt ravintolassa. Hydraulinen taival alkoi muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1996.
– Siitä lähtien olen ansainnut leipäni jossain muodossa hydrauliikka-alan työtehtävissä, vieläkin päivätyönsä ohella portsarin töitä tekevä Mikko sanoo.
2005–2012 Mikko toimi hydrauliikka-alan yrittäjänä. Yritys oli korjaamo ja teollisuustarviketukku. Yrittäjyyden jälkeen Mikko siirtyi Würthin myyntiorganisaatioon myymään teollisuushydrauliikkaa.
– Olen ollut aina hydrauliikasta kiinnostunut. Lapsuusmuistoissani toiset pikkupojat leikkivät autoilla, minä rakensin legoja ja mietin, miten tekniikka toimii ja mitä se pitää sisällään.
CETOP-koulutusohjelmien tasot vastaavat alan ammatillisia tarpeita
Mikko kouluttaa Taitotalossa hydrauliikka- ja pneumatiikkakoulutuksia. Lisäksi hän toimii CETOP-koulutusvastaavana. CETOP on eurooppalainen hydrauliikan ja pneumatiikan keskusjärjestö, joka muun muassa valvoo edustajistonsa etuja EU:ssa ja tuottaa koulutussuosituksia hydrauliikan ja pneumatiikan opetukseen. Euroopassa on 30 oppilaitosta, jotka noudattavat CETOPin koulutussuosituksia. Taitotalo on tällä hetkellä Suomen ainoa CETOP-sertifioitu hydrauliikan kouluttaja.
CETOP on luonut koulutusohjelmat, joiden tavoitteena on luoda yhtenäinen ja hyväksytty sisältö pätevyyteen perustuvalle tutkinnolle alan eri ammatillisille tasoille. Oppimisrakenne tukee sekä työssäkäyviä että alalle aikovia. Taitotalossa voi suorittaa CETOP-koulutuksen teollisuushydrauliikassa aina korkeimmalle tasolle 3 asti.
Teoriaan perustuvat tutkinnot eivät aina kerro, kuinka hyvin tutkinnon suorittaja osaa soveltaa tietojaan käytäntöön. Käytännön taitoihin hydrauliikkajärjestelmien hallinnassa ja huollossa sisältyvät muun muassa suunnittelu ja valmistus, asennus, käyttöönotto, testaus, huolto, vianetsintä ja korjaus, osien vaihto sekä purkaminen ja uudelleen kokoaminen. Tehokkuuden ja rutiinien saavuttaminen vaatii ammatillista pätevyyttä. Pätevyyteen perustuva tutkinto yhdistää teoreettiset tiedot ja niiden soveltamisen käytäntöön. CETOP-koulutusohjelmien tasot vastaavat alan ammatillisia tarpeita.
– CETOP-koulutuspolku on kansainvälinen. Pätevää, hyvin koulutettua ja hydrauliikkaa hallitsevaa työvoimaa tarivitaan yhä enemmän ympäri maailmaa, Mikko sanoo.
Työnantaja voi luottaa, että CETOP-koulutuksen käynyt osaa sekä käytännön että teorian.
– Kaikkiin CETOP-koulutuksiin kuuluu näyttö- ja teoriakoe.
Jos persoona ja työtehtävä kohtaavat, silloin työyhteisöön pääsee hyvin sisälle
Mikosta on tullut lyhyessä ajassa asiakkaiden keskuudessa tunnettu ja pidetty hydrauliikan ja pneumatiikan kouluttaja. Hänen koulutuspalautteensa ovat huippuluokkaa.
– Hydrauliikka-alalla käytännön osaaminen ratkaisee. Minulla on alasta vuosikymmenten kokemus, ja puhun asiakkaiden kanssa samaa kieltä.
Vapaa-ajallaan Mikko harrastaa kehonrakennusta. Hän ajattelee, että työelämään kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin treenaamiseen: pitää pyrkiä koko ajan kehittymään ja kehittää omaa toimintaansa aktiivisesti. 1,5 vuodessa Mikko on kehittynyt kouluttajana valtavasti. Hän on oppinut puhumaan yleisön edessä aiempaa itsevarmemmin. Kun kokemusta karttuu, kuulostaa paremmalta. Puhetahti on hiljentynyt ja ulosanti parantunut. Mikosta olisi kiinnostavaa nähdä 20 vuoden päästä, mitä hän on saanut kouluttajana aikaiseksi.
Mikko on pohtinut, miten hän on päässyt lyhyessä ajassa koulutusalalle ja Taitotalon työyhteisöön sisälle. Taitotalo tuntuu Mikosta omalta työpaikalta, ja hän on tutustunut eri aloilla työskenteleviin kollegoihin. Päiväkahviaikaan Mikosta tuntuu, että hän kuuluu kalustoon.
– Jos persoona ja työtehtävä kohtaavat, silloin työyhteisöön pääsee hyvin sisälle, Mikko sanoo.
Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Anu Jauhiainen, Taitotalo