Yritykset tarvitsevat toivon kulttuuria ja psykologista turvallisuutta Uutinen

Ajatusten aamiaisella käsiteltiin psykologista turvallisuutta ja toivon kulttuuria organisaatioissa. Ne ovat keskeisiä tekijöitä, kun yritys navigoi muutostilanteissa ja haluaa tukea henkilöstönsä hyvinvointia.

4.4.2025

Ajatusten aamiainen 3.4.25

Elämme ajassa, jossa muutos ei ole enää poikkeus – vaan pysyvä osa arkea. Yritysten on ollut pakko oppia elämään epävarmuuden, keskeneräisyyden ja jatkuvan kehityksen maailmassa. 
Samalla yhä tärkeämmäksi on noussut kysymys, miten ihmiset voivat tässä muutoksessa? 

Tilaisuuden avannut Taitotalon henkilöstö- ja viestintäjohtaja Minna Pohjola korosti, että on taito johtaa tunnetta, eikä pelkkää strategiaa. On tärkeää rakentaa turvaa, kun maailma ympärillä ei sitä aina tarjoa. 

Minna Pohjola.

 

Yritysten on tärkeää valmistautua mahdollisiin muutoksiin jo etukäteen, sillä asiaan perehtynyt yritys menestyy muutostilanteissa paremmin kuin täysin valmistautumaton. Aiheesta paikalla olijoille luennoi tutkimuspäällikkö, tutkijatohtori Jenni Spännäri, jonka erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat viisaus, myötätunto ja henkinen kasvu. 

Psykologisen turvallisuuden merkitys

Spännärin mukaan psykologinen turvallisuus on keskeinen tekijä organisaatioiden menestyksessä, erityisesti muutostilanteissa. Se tarkoittaa, että tiimin jäsenet kokevat olonsa turvalliseksi ottaa sosiaalisia riskejä, kuten tuoda esiin huolia ja epävarmuuksia. Tämä mahdollistaa avoimen keskustelun ja auttaa käsittelemään muutoksiin liittyviä tunteita. Psykologinen turvallisuus luo luottamusta ja yhteisöllisyyttä, mikä on tärkeää organisaation toimivuuden kannalta. 
 

Jenni Spännäri. Kuva: Heidi Strengell.

Toivon kulttuurin rakentaminen

Toivon kulttuuri koostuu oletuksista, uskomuksista, normeista ja käytännöistä, jotka levittävät toiveikkaita ajatuksia ja käyttäytymistä. Tämä auttaa organisaatiota saavuttamaan tavoitteensa ja käsittelemään vaikeita tunteita. Toivon kulttuurin kehittäminen vaatii konkreettisia tekoja, kuten palautekanavia ja johtamisjärjestelmiä. 

Keskeiset työkalut ja toimintamallit

Spännärin esityksessä mainittiin useita työkaluja ja toimintamalleja, jotka tukevat psykologisen turvallisuuden ja toivon kulttuurin rakentamista. Näitä ovat muun muassa tehtyjen töiden lista, arvostavan kuuntelun harjoite, psykologisen turvallisuuden johtamisen työkalupakki ja psykologisen turvallisuuden muutosopas. Lisäksi kollaboraatioalustat, joissa työntekijät voivat anonyymisti jakaa ajatuksiaan ja huoliaan, ovat tärkeitä. 

Ajatusten aamiainen tukee HR-henkilöiden työtä 

Ajatusten aamiainen on Taitotalon HR-henkilöille tarjoama tapahtumasarja, jossa pureudutaan henkilöstötyön eri osa-alueisiin. Tilaisuus tarjoaa yritysten HR-ammattilaisille paikan avoimeen keskusteluun ja verkostoitumiseen. Ajatusten aamiainen järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa.