Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto antaa hyvät valmiudet työllistyä alan työtehtäviin kiinteistösähköurakoinnin tai teollisuuden sähkö- ja automaatiohuollon ja -korjaustehtävien parissa. Perustutkinnon suorittanut osaa tehdä turvallisesti kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, korjaus- ja käyttöönottotöitä.
Tämän koulutuksen tavoitteena on suorittaa sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon sisältyvät kaksi pakollista ammatillista tutkinnon osaa sekä yksi tai kaksi valinnaista tutkinnon osaa.
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto on mahdollista suorittaa kokonaisuudessaan tämän koulutuksen jälkeen oppisopimuksella työllistävässä yrityksessä. Oppisopimuskoulutuksessa osatutkintoa täydennetään perustutkinnosta vielä puuttuvilla ammatillisilla tutkinnon osilla (suoritettavien osien määrä riippuu aiemmin suoritetuista tutkinnon osista) sekä yhteisillä tutkinnon osilla (35 osp). Koko tutkinnon laajuus on 180 osp.
Kenelle tutkinto sopii?
Valintakriteerit
Koulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille, joiden työnhaku on voimassa.
Valittavalta edellytetään lisäksi:
1) Sopivaa taustakoulutusta: vähintään peruskoulu tai vastaava oppimäärä
2) Riittävää suomen kielen (opetuskieli) osaamisen tasoa: B2.2
3) Kiinnostusta ja motivaatiota alalle kouluttautumiseen
4) Soveltuvuutta alalle, mm. tekninen ja matemaattinen osaaminen, kädentaidot, tarkkuus ja ongelmanratkaisukyky ovat eduksi alalla
5) Työssä tarvittavaa hyvää terveyttä/fyysistä kuntoa - työtä tehdään mm. vaihtelevissa asennoissa
6) Valmiuksia sitoutua koulutukseen. Lähiopetuksessa on läsnäolovelvoite.
Tekniikan alan koulutus tai työkokemus katsotaan valinnassa eduksi.
Ks. Koulutukseen hakeutuminen kohdasta "Muuta tärkeää tietoa".
Koulutus muodostuu seuraavista tutkinnon osista:
- Pakolliset tutkinnon osat (yhteensä 75 osp)
- Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp
- Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset 45 osp
- Valinnaiset: yksi tutkinnon osa (sähkökäyttöjen asennukset 25 osp) tai kaksi tutkinnon osaa (sähkökäyttöjen asennukset 25 osp + ilmastovastuullinen toiminta 15 osp)
Koulutukseen sisältyy opintoja mm. seuraavista aiheista: tasa- ja vaihtosähkötekniikka, sähköpiirustukset, sähköasennusmateriaalit, sähköasennustekniikka, sähkömoottoreiden ohjaus- ja päävirtakytkennät, pienjänniteverkoston asennustyöt, sähkölämmitys, valaistustekniikka sekä kunnossapito ja huolto.
Opetuksessa painotetaan käytännönläheisyyttä ja kokonaisuuksien hallintaa. Koulutuksessa korostuu myös omasta ja muiden työturvallisuudesta huolehtiminen. Koulutuksen aikana suoritatkin jokapäiväisen turvallisen työskentelyn harjoittelun ohella SFS6002-, työturvallisuuskortti- sekä ensiapukoulutukset.
Tutkinnon suorittaminen
Osatutkinnon suorittamiseen tähtäävä koulutus toteutetaan ajalla 17.3.2025–27.3.2026 (kesto noin 12 kk).
Suurin osa opiskelusta on lähiopetusta (koulutuspaikan osoite: Valimotie 8, 00380 Helsinki). Lähiopetus toteutetaan arkisin klo 08.00-14.30. Lähiopetuksen lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäistä opiskelua sekä työelämässä tapahtuvaa oppimista. Työssäoppimisjaksolla noudatetaan työssäoppimispaikan aikatauluja ja työaikajärjestelyjä.
Koulutukseen sisältyy seuraavat lomajaksot: 30.6. - 27.7.2025 ja 23.12.2025 - 2.1.2026.
Hakeminen ja valintaprosessi
Hae koulutukseen viimeistään 27.2.2025. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista (esim. verkkopankkitunnukset), sinun tulee vahvistaa hakemuksesi henkilökohtaisesti työvoimaviranomaisen toimipisteessä ennen hakuajan päättymistä. Vaihtoehtoisesti voit jättää paperihakemuksen työvoimaviranomaisen toimipisteeseen (paperihakemuslomake: www.suomi.fi, hakusana TEM601, koulutusnumero 724857).
Huomioithan, että järjestelmämuutoksen takia koulutus- ja työhistoriatietosi eivät heijastu automaattisesti koulutushakemukseen. Esivalinta koulutukseen tehdään hakemusten perusteella, joten täydennäthän hakemukseen ne koulutus- ja työhistoriatiedot, jotka haluat otettavan huomioon valintaa tehtäessä. Kerrothan hakemuksessa myös muusta soveltuvasta osaamisestasi (hakemuksen kohta "tarkemmat perustelut").
Esivalinnasta edenneet hakijat kutsutaan haastatteluun sekä tekemään osaamistesti. Haastattelulla ja osaamistestillä kartoitetaan hakijan soveltuvuus ja motivaatio koulutuksen tavoitteena oleviin työtehtäviin. Haastattelut järjestetään Taitotalossa (Valimotie 8, Helsinki) 5.-7.3.2025. Helsingin työllisyyspalvelut tekee lopullisen opiskelijavalinnan haastattelujen/osaamistestien tulosten perusteella.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintaprosessiin ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, työvoimaviranomainen selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Koulutusmuoto
Koulutus toteutetaan päivä- ja monimuotokoulutuksena.
Lähiopetus tapahtuu osoitteessa Taitotalo, Valimotie 8, 00380 Helsinki (Pitäjänmäki).