
Hae koulutukseen, suorita välinehuoltoalan perustutkinto ja työllisty erilaisiin välinehuoltoalan tehtäviin. Välinehuoltajan työpaikkoja ovat esimerkiksi sairaaloiden, hammashoitoloiden, terveyskeskusten ja laboratorioiden välinehuollot.
Nämä koulutukset toteutetaan yhteistyössä Kymenlaakson sekä Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden kanssa.
Tervetuloa etäinfoon kuulemaan lisää tutkinnosta ja sen suorittamisesta:
- 20.5.2025 klo 13-14.30 Liity kokoukseen tai
- 12.8.2025 klo 13-14.30 Liity kokoukseen
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus on avoin kaikille perusopetuksen oppimäärän suorittaneille henkilöille, jotka haluavat suorittaa välinehuoltoalan perustutkinnon. Kohderyhmänä ovat työttömät ja työttömyysuhan alaiset henkilöt, jotka soveltuvat välinehuollon tehtäviin.
Koulutukseen valittavalla on oltava riittävän hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä hyvät oppimisvalmiudet. Hakijan tulee hallita perustaidot niin tietotekniikassa kuin matematiikassa. Opiskelu edellyttää mahdollisuutta osallistua verkkoluennoille. Koulutukseen sisältyvien työelämäjaksojen aikana työskennellään arkisin kahdessa vuorossa. Hakijalla tulee olla koulutuksen jälkeen työllistyessään valmius kolmivuoro- ja viikonlopputyöhön.
Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä toimintakykyä, henkistä tasapainoa ja hyviä yhteistyötaitoja. Hakijan tulee olla terveydeltään alalle soveltuva. Opiskelijoilta ja harjoittelijoilta vaaditaan tartuntatautilain 55§ mukainen selvitys hengityselinten tuberkuloosista työelämää varten sekä muu rokotesuoja.
Tutustu SORA - lainsäädäntöön tästä.
Tutustuthan myös THL:n ohjeistukseen rokotuksista sekä tartuntataudeista täältä.
Välinehuoltajan työ on tartuntojen leviämistä ehkäisevää infektioiden torjuntatyötä ja potilaan hyväksi tapahtuvaa välillistä hoitotyötä, jota ohjaavat eettiset, hygieeniset ja aseptiset periaatteet. Välinehuoltajalta vaadittavia ominaisuuksia ovat mm. huolellisuus, tarkkuus, luotettavuus, keskittymiskyky, täsmällisyys, kyky toimia muuttuvissa tilanteissa ja olosuhteissa, vastuunottokyky ja hyvät työyhteisötaidot.
Tutkintokoulutuksen sisältö
Pakolliset tutkinnon osat, 115 osp
- Välineiden puhdistaminen ja desinfiointi infektioiden torjuntatyössä (45 osp)
- Välineiden pakkaamisprosessissa toimiminen (30 osp)
- Sterilointi osana infektioiden torjuntaa (40 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan kaksi, 30 osp
- Alakohtainen välinehuolto (15 osp)
- Laboratoriovälinehuolto tutkimuslaitoksissa, kliinisissä palveluyksiköissä ja teollisuudessa (15 osp)
- Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön infektioiden torjuntatyössä toimiminen (15 osp)
- Terveydenhuollon logistisissa palveluissa toimiminen (15 osp)
- Toiminnanohjaustehtävissä toimiminen ja prosessin laadunvalvonta terveydenhuollon tukiprosesseissa (15 osp)
Valinnaisena tutkinnon osana voidaan tunnustaa myös aikaisemmin hankittua osaamista tutkinnonperusteiden muodostumissäännön mukaisesti.
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin täältä.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutuksen kesto on 1,5–2 vuotta opintojen henkilökohtaistaminen ja aikaisempi osaaminen huomioiden.
Koulutukseen sisältyy Online webinaareja ja lähiopiskelua, ohjattua verkko-opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Kymenlaakson hyvinvointialue - lähiopiskelu tapahtuu Kymenlaakson keskussairaalan tiloissa Kotkantie 41, 48210 Kotka. Kymenlaakson hyvinvointialueen työelämäjaksot sijaitsevat Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa, Ratamokeskuksen välinehuollossa Kouvolassa ja Haminan terveysasemalla. Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus liikkua Kymenlaakson hyvinvointialueen työssäoloalueella.
Etelä-Karjalan hyvinvointialue - lähiopiskelu tapahtuu Etelä-Karjalan hyvinvointialueella, Etelä-Karjalan keskussairaalan tiloissa, Valto Käkelän katu 1, 53130 Lappeenranta. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen työelämäjaksot sijaitsevat Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa ja Honkaharjun sairaalassa Imatralla. Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus liikkua Etelä-Karjalan hyvinvointialueen työssäoloalueella.
Hakeutuminen
Hae koulutukseen Työmarkkinatorin Asiointi -verkkopalvelussa täytettävällä sähköisellä lomakkeella 31.8.2025 mennessä. Huolehdi siitä, että koulutuksen alkaessa työnhakusi on voimassa. Koulutukseen valitaan ensisijaisesti työttömiä tai työttömyysuhan alaisia työnhakijoita, joilla on työllistymissuunnitelmassa todettu koulutustarve ja jotka soveltuvat välinehuollon tehtäviin. Ota tarvittaessa yhteyttä alueesi työvoimaviranomaiseen Työmarkkinatorin (tyomarkkinatori.fi) Asiointi -palvelun kautta tai puhelimitse soittamalla numeroon 05 23 400 (henkilöasiakkaiden puhelinpalvelu).
Kymenlaakson hyvinvointialue - Haastattelupäivä ja soveltuvuustestit järjestetään esivalituille hakijoille 16. tai 17.9.2025 Kymenlaakson keskussairaalalla. Haastattelupäivä ja testit ovat pakolliset, niihin tulee erillinen kutsu ja siihen on hyvä varata koko päivä. Lähetämme sähköpostitse haastatteluun valituille kyselylomakkeen viikolla 36 ja siihen tulee vastata ennen haastattelupäivää. Esivalituille hakijoille järjestetään vapaaehtoinen tutustuminen Kymenlaakson keskussairaalan välinehuoltoon 5.9.2025.
Etelä-Karjalan hyvinvointialue - Haastattelupäivä ja soveltuvuustestit järjestetään esivalituille hakijoille 18. tai 19.9.2025 Etelä-Karjalan keskussairaalalla. Haastattelupäivä ja testit ovat pakolliset, niihin tulee erillinen kutsu ja siihen on hyvä varata koko päivä. Lähetämme sähköpostitse haastatteluun valituille kyselylomakkeen viikolla 36 ja siihen tulee vastata ennen haastattelupäivää.
Hakijat valitaan koulutukseen hakemusten ja haastattelun perusteella, joten täytä hakemus huolellisesti. Kirjaa Omat perustelut -kohtaan, miksi haet koulutukseen ja miten koulutus auttaa sinua eteenpäin työuralla. Huomioithan myös, että järjestelmämuutoksen takia koulutus- ja työhistoriasi eivät heijastu automaattisesti koulutushakemukseen, joten täydennäthän hakemukseen ne koulutus- ja työhistoriatiedot, jotka haluat, että otetaan huomioon valintaa tehdessä. Huomioimme vain suomenkieliset hakemukset. Huomioithan vielä, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Koulutushakemuksesi tilannetta voit seurata myös verkkosivuilla Asiointi palvelussamme kohdassa koulutushakemusten tilanne. Valintapäätöksestä ilmoitetaan koulutukseen hakeneille kirjeellä.
Taitotalossa sinua kannustetaan ja ohjataan myös kohti korkeakouluopintoja
Ammatillisen tutkinnon suorittaminen antaa yleisen hakukelpoisuuden korkeakouluihin. Samalla saat hyvän ammatillisen osaamisen pohjan, jonka kehittämistä voit jatkaa korkeakouluissa.
Sinua tuetaan valmistautumisessa korkeakoulujen yhteishaun todistusvalintaan ja valintakokeisiin. Tapaat opinto-ohjaajan säännöllisesti ohjauksen merkeissä ja saat lisää korkeakouluvalmiuksia erillisten YTO-valinnaisten kurssien avulla.
Jos olet motivoitunut aloittamaan korkeakouluopintoja jo ammatillisten opintojesi aikana, Taitotalolla on useita yhteistyösopimuksia ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa ympäri Suomea. Tämä mahdollistaa korkeakouluopintojen aloittamisen jo ammatillisten tutkintojen aikana ns. väyläopintojen avulla.
Taitotalolla on useita yhteistyösopimuksia ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa ympäri Suomea. Tämä mahdollistaa korkeakouluopintojen aloittamisen jo ammatillisten tutkintojen aikana ns. väyläopintojen avulla.
Kerro kiinnostuksestasi korkeakouluopintoihin jo heti hakeutumisvaiheessa. Opintojesi alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) myös mahdollisista korkeakouluopintoista.
Katso lisää inspiraatiota Taitotalosta korkeakouluun -sivustolta.
Koulutusmuoto
Koulutus on työvoimakoulutus ja se on opiskelijalle maksutonta.