Oletko kiinnostunut lukkosepän ja turvasuojaajan ammatista? Jos olet uusi alalla, sinulla pitää olla lukitusalan työpaikka valmiina. Haluatko kehittyä ja osoittaa oman osaamisesi näyttötutkinnolla? Tutkinnon suoritettuasi sinulla on vahva tietämys turvasuojausalan monipuolisista työtehtävistä ja alan tietopuolinen tietämys.
Haluatko kehittyä ja osoittaa oman osaamisesi näyttötutkinnolla?
Tutkinnon suoritettuasi sinulla on vahva tietämys turvasuojausalan monipuolisista työtehtävistä ja alan tietopuolinen tietämys.
Kenelle tutkinto sopii?
Tutkintoon hakeutumisen edellytyksenä on turvasuojausalan työpaikka. Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa ja ylioppilaat.
Lue lisää tutkinnon suorittamisesta opiskelijatarinasta.
Tutkinnon rakenne
Lukitus- ja turvajärjestelmäasentaja, sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto (150 osp), toteutetaan Taitotalossa seuraavilla tutkinnon osilla:
Pakollinen tutkinnon osa (30 osp)
Sähkötyöt pien- ja pienoisjännitteellä ryhmäjohtotasolla, 30 osp
Pakollinen tutkinnon osa (70 osp)
Turvasuunnittelu, 25 osp
Rakenteellinen turvasuojaus, 45 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (50 osp)
Myynti- ja toimipistepalvelut, 25 osp
Tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset, 25 osp
Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.
Tutkinnossa on kolme vaihtoehtoista tutkintonimikettä, joista yksi on lukitus- ja turvajärjestelmäasentaja.
Lukitus- ja turvajärjestelmien tekemiseen Suomessa tarvitaan vähintään turvasuojaajakortti, jonka myöntää poliisi.
Tutkinnon suorittaminen
Tutkinnon suorittaminen kestää yleensä noin 1,5 vuotta.
Koulutukseen sisältyy lähi- ja etäopiskelua
Lukkosepän ammattitutkinto on muuttunut 1.1.2019 sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnoksi.
”Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon rakenne ja sisältö on suunniteltu niin, että lukitus- ja turvajärjestelmäasentajalla on rajoitettuun sähköpätevyyteen 3 määritelty soveltuva koulutus.
Sähköturvallisuustutkinto 3:n vaatimustaso on paljon laajempi kokonaisuus, lisäksi tarvitaan työkokemusta ja erillisen S3-tentin suorittaminen, sekä SETIn hyväksyntä.”
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.