Tutkinnon suoritettuasi osaat tehdä talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä, ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen suunnitelmien ja asiakirjojen mukaan. Hallitset rakennustyömaan perustyövälineet, oikeat työtavat ja materiaalit. Toimit laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti.
Rakennusalan perustutkinto avaa ovet monipuolisiin työmahdollisuuksiin!
Rakennusalan perustutkinto antaa sinulle hyvät perustiedot ja -taidot rakennustyömailla työskentelyyn. Rakennusalan perustutkintoon kuuluu pakollisten osien lisäksi runsaasti valinnaisia osia, jotka voit valita oman taustasi ja osaamisesi mukaan.
Kenelle tutkinto sopii?
Opiskelijaksi valitulla tulee olla hyvä fyysinen kunto, ei allergioita, ei korkeanpaikan kammoa. Suomen kielen taitojen tulee olla vähintään tasoa B1.1. Opiskelijalla tulee olla työelämävalmiudet ja kyky työskennellä itsenäisesti sekä osana työryhmää. Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Rakennusalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Jokaisen tutkinnon osan koulutuksessa saat opetusta työn suorittamiseen, työsuunnitelman laadintaan, määrälaskentaan, työturvallisuuteen ja ympäristöasioihin sekä työn laatukriteereihin.
Pakolliset tutkinnon osat, yhteensä 70 osaamispistettä (osp)
- Rakennusalalla toimiminen 25 osp
- Perustusvaiheentyöt 15 osp
- Runkovaiheentyöt 30 osp
Valinnaiset osat, 75 osaamispistettä
Taitotalossa tarjotaan opetusta muun muassa seuraavissa valinnaisissa tutkinnon osissa:
- Korjausrakentaminen 30 osp
- Kattotyöt 30 osp
- Muuraus 15 osp
- Laatoitus 15 osp
- Rappaus 15 osp
- Ulkoverhous 15 osp
- Sisävalmistusvaiheen työt 15 os
- Raudoitus ja betonointi 15 osp
- Yrityksessä toimiminen 15 osp
Lisätietoa tutkinnon osista löytyy tästä.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osaamispistettä
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen 11 osp
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 6 osp
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp
- Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset 9 osp
Tietoa tutkinnon perusteista.
Tutkinnon suorittaminen
Aiemmin hankkimasi osaaminen vaikuttaa tutkintokoulutuksen kestoon. Koulutukseen voidaan sisällyttää opintovalmiuksia tukevia opintoja (esim. suomen kieli, matematiikka, tietotekniikka ja oppilaanohjaus). Tutkinnon suorittamispolku ja -aika ovat yksilöllisiä – keskimääräinen kesto on noin 1,5 - 2 vuotta. Taitotalossa sinulla on mahdollisuus myös kansainväliseen vaihtoon opintojen aikana.
Omaehtoinen koulutus toteutetaan päivä- ja monimuotokoulutuksena. Lähiopetusta on maanantaista perjantaihin klo 7.30–14.00.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa omaehtoisena koulutuksena.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Tarvitseeko yrityksesi uusia, innokkaita työntekijöitä?
Saat meiltä aikuisopiskelijoita työharjoitteluun tai töihin. Ilmoita paikasta, olemme sinuun yhteydessä!