Koulutusyhteistyö Taitotalon kanssa on vaikuttanut positiivisesti Cervin kasvuun Taitocase

Osaamisen kehittäminen on Cervi Groupin toiminnan kulmakivi. Johtaja Petri Valve kertoo, että osaamisen johtaminen on tärkeä osa yhtiön strategiaa.

12.4.2024

Petri Valve seisoo kauluspaidassa ulkona ja hymyilee.

Käytännössä se tarkoittaa henkilöstön osaamisen kartoittamista, jatkuvaa kouluttamista ja tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja, joka tunnetaan laadukkaista talotekniikka-alan koulutuksista.

–  Taitotalo on tärkeä yhteistyökumppanimme, Valve sanoo.

Cervi Group on energiatehokkaaseen ilmanvaihtoon sekä jäähdytykseen ja lämmitykseen liittyvien huolto- ja modernisointitöiden erikoisasiantuntijaorganisaatio. Cervin missiona on olla asiakkaille paras kiinteistöjen olosuhdetekniikan kumppani. Yhtiö haluaa ymmärtää aidosti asiakkaidensa tarpeet ja tuoda heille ratkaisuja ja palveluja, jotta tilojen käyttäjät voivat nauttia mukavista ja terveellisistä sisäolosuhteista. Taloudellisen säästön lisäksi Cervin palvelut säästävät energiaa ja luonnonvaroja ja pienentävät hiilijalanjälkeä.

Koulutusmyönteinen Cervi kouluttaa henkilöstöään aktiivisesti Cervin Mestariopistossa, joka on yhtiön oma alusta koulutukselle, ohjeistukselle ja työpaikkaohjaajien ja perehdyttämisen tueksi.

– Mestariopistossa koulutetaan uusimpien tekniikoiden ja työkalujen taitamisen lisäksi muun muassa työturvallisuutta, ensiapua ja asiakaspalvelua. Digitaalinen oppimisalusta ja aktiivinen yhteistyö oppilaitosten kanssa ovat tärkeä osa toimintaamme, Valve sanoo.

Yhteistyö Taitotalon kanssa ratkaisee työvoiman kohtaanto-ongelmaa

Cervi on kasvanut yritysostojen myötä kovaa vauhtia. Kun Valve vuonna 2016 tuli Cerviin töihin, Cervissä oli 8 ihmistä töissä. Valveen tavoite oli kasvattaa henkilöstömäärä sataan.

– Vuosina 2016–2022 kasvoimme orgaanisesti 200 ihmisen työnantajaksi.

Jo vuonna 2016 ilmanvaihto- ja talotekniikka-alalle oli vaikea saada osaajia, joten Cervi alkoi satsaamaan saman tien koulutukseen. Valve on itse tutkintokoulutukseltaan mestari. Hän uskoo vahvasti mestari-oppipoika -malliin.

– Cervissä jokaisen ammattilaisen työparina työskentelee usein oppipoika, jota mestari työn ohessa kouluttaa. Tekemällä oppiminen on tutkitusti tehokkaimpia menetelmiä opittavien asioiden sisäistämiseen. Oppipoika saa harjoitella työtä mestarin tukemana.

Valve kertoo, että oppilaitosyhteistyö Taitotalon kanssa tuottaa loistavia tuloksia niin työvoiman saatavuuden kuin opiskelijoiden työllistämisenkin suhteen. Taitotalon talotekniikankouluttajat ovat olleet mukana myös kehittämässä Cervin Mestariopistoa.

– Kouluttajat antoivat hyviä vinkkejä sisältöihin opiskelijoiden, oppilaitoksen ja työpaikkaohjaajan näkökulmasta. Mestariopistosta löytyy myös talotekniikan perustutkinnon perusteet.

Cervi Group on energiatehokkaaseen ilmanvaihtoon sekä jäähdytykseen ja lämmitykseen liittyvien huolto- ja modernisointitöiden erikoisasiantuntijaorganisaatio.

Koulutuksella osaavaa työvoimaa

Valveen mukaan koulutusyhteistyö Taitotalon kanssa on vaikuttanut positiivisesti Cervin kasvuun. Esimerkiksi Taitotalon ja TE-palvelujen kanssa yhteistyönä toteutettu Cervi-luokka-työvoimakoulutus, josta Cerville työllistyi ilmanvaihtoalan ammattilaisia, oli onnistunut.

– Saimme rekrytoitua koulutuksella osaavaa työvoimaa.

Cervissä ajatellaan, että yhteistyö on voimaa. Valve korostaa, että nopeasti kasvava yhtiö tarvitsee hyvän yhteistyöverkoston ja hyvät yhteistyökumppanit. Valve on modernisoinnut vanhan sanonnan: ’jokaisen menestyvän miehen takana on nainen’ siten, että työelämäkontekstissa sanonta menee Valveen mukaan niin, että jokaisen menestyvän yhtiön takana on hyvä yhteistyö- ja -kumppaniverkosto.

– Kasvuyritykset eivät pärjää ilman koulutusyhteistyökumppaneita.

Vuonna 2023 Cervin liikevaihto oli 39 miljoonaa, vuonna 2024 tavoite on 80 miljoonaa. 2027 yhtiö tavoittelee 200 miljoonan liikevaihtoa ja henkilömääräksi tuhatta ihmistä. Tällä hetkellä Cervissä työskentelee noin 350 henkilöä.

Opiskelijat oppivat työelämän ammattilaisilta

Hyvä ja toimiva koulutusyhteistyö on Valveen mielestä jatkuvaa. Cervi tarjoaa koko ajan Taitotalon opiskelijoille harjoittelupaikkoja, ja Cervin henkilöstö opiskelee Taitotalossa työnsä ohella esimerkiksi talotekniikka-alan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Koulutusyhteistyöhön kuuluu myös erilaisia hankkeita. Lisäksi Cervin talotekniikka-alan ammattilaiset käyvät kouluttamassa Taitotalossa.

– On tärkeää, että opiskelijat voivat oppia työelämässä olevilta ammattilaisilta.

Cervin ja Taitotalon yhteistyö on vuosien varrella syventynyt ja löytänyt uusia tasoja. Organisaatiot eivät vain osta palveluita toisiltaan, vaan kehittävät ja kehittyvät yhdessä. Valveen mukaan kaksi ketterää organisaatiota, Cervi ja Taitotalo, pystyvät vastaamaan rakennus- ja talotekniikka-alan haasteisiin yhdessä. Vaikka rakennusalan suhdanteet ovat tällä hetkellä hieman heikot, Cervissä on hyvät kasvunäkymät ja muutosneuvotteluja ei ole suunnitteilla.

Vastuullinen talotekniikka parantaa maailmaa

Talotekniikka- ja ilmanvaihtoalan rooli on Valveen mukaan tulevaisuudessa merkittävä. Cervissä ei puhuta talotekniikasta, vaan olosuhdetekniikasta, jonka keskiössä on ihminen. Yhtiössä ajatellaan, että asennettujen laitteiden pitää toimia oikein ja ekologisesti.

– Suomessa on maailman paras ulkoilma, mutta silti onnistumme pilaamaan sisäilman.

Sisäilman laadusta on huolehdittava ennakoivasti. Valveen mukaan hyvällä ilmavaihdolla olisi voitu ehkäistä koronatartuntoja. Alalla merkittävässä roolissa ovat myös energiatehokkuus ja energianhukka.  Valve korostaa, että lämmön talteenotto ratkaisisi energiapulaa. Kun Ukrainassa alkoi sota, piti miettiä, mistä saadaan lisää kaasua, öljyä ja kivihiiltä. Valveen mielestä olisi pitänyt miettiä sitä, miten saisimme kulutettua vähemmän energiaa. Tuontitavarana kivihiili on ensin louhittu, sitten lastattu junaan, tuotu Suomeen, purettu ja varastoitu. Lopulta se poltetaan kaukolämpölaitoksissa. Muutaman minuutin kuluttua polttamisesta lämpö menee taivaantuuliin. Jos lämmöntalteenottoon satsattaisiin isosti, neljä viidestä kivihiilikuljetuksesta voisi olla lähtemättä.

– Talotekniikkaa ja ilmanvaihtoalaa opiskelevat opiskelijat työllistyvät alalle, joka tekee oikeasti maailmasta paremman.
 

Johtaja Petri Valve, Cervi

Koulutus auttaa ymmärtämään kädentaitoammattien merkityksen

Se, että tutkitusti z-sukupolvi haluaa tehdä merkityksellistä työtä, on Valveen mukaan talotekniikka-alalle lottovoitto. Tulevaisuudessa taloyhtiöissä tehdään kestäviä ratkaisuja, jotka nykyteknologia mahdollistaa. Valveen mukaan koulutus auttaa ymmärtämään kädentaitoammattien merkityssuhteita.

Kun Amerikan presidentti kysyi NASAssa työskentelevältä siivoojalta, mitä hän tekee. Siivooja vastasi, että on lähettämässä rakettia kuuhun. Samasta ilmiöstä on Valveen mukaan kyse Cervillä työskentelyssä.

–  Parannan maailmaa edistämällä vastuullisen talotekniikan asemaa, enkä tekisi mitään muuta työtä yhtä mielelläni, Valve sanoo.
 

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Cervi Group