15.4.2024
Arash Motamedi hankki aiemmin elantonsa ihmisten vapaa-ajasta. Hänen yrityksensä tarjosi ravintoloille ja tapahtumille järjestyksenvalvontaa sekä kaupunkilaisille ravintoloita, jossa viihtyä ja viettää aikaa.
– Minulla oli neljä ravintolaa. Karaokebaari, monitoimiravintola, kantakuppila ja vielä drinkkibaari Punavuoressa, Arash sanoo.
Hän kertoo yrittäjyydestään menneessä muodossa, sillä vuonna 2022 hänen ravintola-alan yrityksensä meni nurin. Ravintolat selvisivät nipin napin korona-ajasta, mutta eivät enää muutoksesta korona-ajan jälkeen. Aikaisemmin ravintoloilla oli paljon after work -asiakkaita. Koronan myötä etätyö yleistyi ja after work katosi. Siitä eivät Arashin ravintolat selvinneet.
Työvoimakoulutuksen avulla ilmanvaihtoalalle
Konkurssin jälkeen Arash kertoo olleensa melko syvissä vesissä. 20-vuotinen yrittäjyys oli pyyhitty pois ja hän oli tyhjän päällä.
Arash ei kuitenkaan halunnut jäädä kotiin vaan hakeutui saman tien TE-toimiston kautta työvoimakoulukseen. Hän halusi tehdä jotain aivan muuta, kuin aiemmin. Ilmanvaihtoalan hän valitsi, koska ajatteli sen olevan vähän siistimpää työtä, kuin putkiasennuksen. Näin hän päätyi Taitotaloon.
– Olin menettänyt asunnon, autot ja kaikki. Kun aloitin koulutuksen, tunsin itseni täysin mitättömäksi, sillä minulla ei ollut mitään. Minulla oli hermo kireällä ja olin jo valmis luovuttamaan. En jaksanut keskittyä yhtään mihinkään, Arash muistelee.
Arash kuitenkin nousi kuopastaan. Hän kertoo, että se oli pitkälti Taitotalon kouluttajien ansiota. Opiskelun ja oppimisen myötä hänen elämänhalunsa palasi.
Opiskelu ei ollutkaan vaikeaa
Yrittäjyysvuosinaan Arash ei ollut nähnyt tarpeelliseksi kouluttautua lainkaan. Hänellä oli pohjalla nuorena Teheranin yliopistosta hankittu maatalousinsinöörin tutkinto.
– Tulin Iranista Suomeen vuonna 1994. Olin tuolloin 23-vuotias, juuri valmistunut ja käynyt intin, Arash kertoo.
Hän kuvitteli, että Suomessa olisi vaikea päästä opiskelemaan ja opiskelu vaatisi ”vähintään Einsteinin aivot” kuten hän asian ilmaisee.
Taitotalon ilmanvaihtoasentajan opinnot osoittivat hänelle, että oppiminen ei ollutkaan vaikeaa. Erityiskiitoksen hän antaa kouluttaja Jouni Näpille, joka varsinkin alussa selitti kärsivällisesti asioita kerta toisensa jälkeen. Koulutusasiantuntija Pauliina Saarinen puolestaan neuvoi Arashia opiskeluun liittyvissä muissa asioissa. Alkuun päästyään oppiminen suorastaan ryöpsähti käyntiin ja Arash alkoi saada kiitettäviä arvosanoja. Hänen keskiarvonsa oli 4,92.
– Nyt minua vähän harmittaa, miksi kukaan ei aikaisemmin rohkaissut minua opiskelemaan, Arash naurahtaa.
Ilmanvaihtoalan työvoimakoulutus on lyhyt sysäys alalle ja sen aikana suoritetaan vain osa talotekniikan perustutkinnosta. Arash halusi enemmän. Hän suorittikin siksi loput talotekniikan perustutkinnon, ilmanvaihtoasentajan osaamisalan vaatimista opinnoista omaehtoisena opiskeluna.
Tavoitteena jatkaa opiskelua insinööriksi
Tällä hetkellä Arash odottaa vastausta Metropolia ammattikorkeakoulusta. Hän on hakenut sinne opiskelemaan sähkö- ja automaatioinsinööriksi.
– Minulle oli todellinen yllätys, että ammattikorkeakouluun voi hakea myös perustutkintopohjalta, Arash toteaa.
Työharjoittelun tarkoitus on auttaa työelämään
Työvoimakoulutuksen tavoitteena on työllistää ja siksi siihen kuuluu osana harjoittelu työpaikalla. Harjoittelu on työnantajalle maksutonta. Arash pääsi koulutuksesta harjoitteluun isolle talotekniikan toimijalle. Siellä hänellä ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista suorittaa kuin kaksi näyttöä, joten hän vaihtoi harjoittelupaikkaa. Silloin hän löysi Ivonin, nykyisen työnantajansa.
– Ivonilla oli riittävän monipuolisia työtehtäviä, joten sain annettua loput neljä näyttöä. Ivon vaikutti hyvälle työpaikalle ja pidin siitä, että ivonilaisilla oli muusta rakennusalasta poiketen siisti kielenkäyttö. Minulla on kokemusta rakennusalalta jonkin verran ja tiedän, että ihmisten puheet saattavat olla rajuja ja rasistisia. Ivonilla sen sijaan porukka oli mukavaa ja suvaitsevaista, Arash kertoo.
Perheyritys Ivon on Arashin uusi koti
Harjoittelun päätyttyä Arash työllistyi Ivonille. Hän pystyi osoittamaan osaamisensa näytöillä, jotka olivat vahvoja sekä käytännön tasolla että kirjallisesti.
Espoolainen ilmanvaihtoalan perheyritys Ivon Oy työllistää parikymmentä ilmanvaihtoalan ammattilaista. Työnjohtaja Paavo Repo palkkasi Arashin hyvien näyttöjen perusteella. Hän on ollut Arashin työpanokseen erittäin tyytyväinen.
– Arashin vahva puoli on, että hän ottaa asioista itsenäisesti selvää. Hän yrittää ratkaista asioita itse, ennen kuin kysyy apua. Arash on oma-aloitteinen, itseohjautuva ja ahkera, Paavo Repo sanoo.
Arash kertoo, että hänen yrittäjätaustastaan on apua nykyisessä työssä. Hän osaa esimerkiksi minimoida hävikkiä ja käyttää aikaansa tehokkaasti. Lisäksi työnantaja on hyötynyt siitä, että Arash on tuonut koulutuksesta alan oppeja muidenkin asentajien käyttöön.
Katse tulevaisuudessa
Tällä hetkellä Arashin elämän täyttää työ. Arkisin hän on ilmanvaihtoasentaja ja viikonloppuisin hän tekee järjestyksenvalvojan töitä. Hänen tavoitteensa on saada konkurssin mukanaan tuomat velat maksettua ja elämä takaisin taloudellisesti vakaalle pohjalle.
– Pelkäsin, että kukaan ei ota töihin minun väristä ja ikäistä ihmistä. Mutta silti minut otettiin, Arash melkein kuiskaa.
Arash sanoo olevansa onnellisessa asemassa löydettyään ihmisten yhdenmukaisuutta kunnioittavan työnantajan.
– Kun Paavo työhaastattelussa kysyi palkkatoivettani, sanoin, että rahaakin tärkeämpää on suvaitsevainen ja tasa-arvoinen työyhteisö. Sen olen Ivonilta löytänyt, Arash lopettaa.
Lisätietoa ilmanvaihtoasentajan tutkinnosta: Ilmanvaihtoasentaja, talotekniikan perustutkinto
Tutustu myös: LVI- ja kylmäalan koulutus Taitotalossa
Teksti ja kuvat: Minna Moshnikoff