Opiskele ilmanvaihtoasentajaksi ja työllisty alalle, jolla on hyvät työnäkymät. Koulutus sisältää muun muassa IV-kanavistojen asentamista ja puhdistamista, ilmamäärien mittausta ja tasapainotusta sekä IV-koneiden huoltamista. Opinnot voi suorittaa päiväopintoina tai oppisopimuksella.
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutukseen voi hakea, jos sinulla on suoritettuna peruskoulu tai vastaava oppimäärä.
Suomen kielen taitojen tulee olla vähintään tasoa B1.1. Sinulla on vähintään B-luokan ajokortti, kiinnostus ja soveltuvuus alalle sekä hyvä motivaatio oppimiseen. Kyky työskennellä itsenäisesti sekä osana työryhmää ovat hyvän IV-asentajan ominaisuuksia.
Oppisopimusopiskelijoiden tulee olla töissä IV-alalla.
Tutkinnon rakenne
Talotekniikan perustutkinnon, ilmanvaihtoasennuksen osaamisalan laajuus on 180 osaamispistettä.
Pakolliset tutkinnon osat
- IV-kanavistojen asentaminen (45 osp)
- Ilmamäärien mittaus ja tasapainotus (25 osp)
- IV-koneiden huoltaminen (15 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 4 kpl) voivat olla esimerkiksi joitakin näistä
- LVI-korjausrakentaminen (15 osp)
- IV-järjestelmien puhdistaminen (15 osp)
- LVI-huoltopalvelujen tuottaminen (15 osp)
- Ilmastovastuullinen toiminta (15 osp)
- Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat (ytot 35 osp)
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tarkemmin tutkinnon perusteisiin tästä.
Päiväopinnoissa opintoihin kuuluu myös ensiapukoulutus sekä työturvallisuuskoulutus. Oppisopimuksessa nämä koulutukset kuuluvat työnantajan velvollisuuksiin.
Tutkinnon suorittaminen
Päiväopinnoissa noin 1,5 vuotta.
Oppisopimuksella noin 1,5-2 vuotta.
Päiväopinnoissa opetusta on klo 7.30-14.00 ja lähiopetusta on pääsääntöisesti kahtena päivänä viikossa (ti ja ke). Opetukseen kuuluu myös itsenäisesti suoritettavia opintoja.
Oppisopimuskoulutuksessa lähiopetusta on klo 7.30-14.00 ja lähipäiviä koulutuksessa on keskimäärin 1 pv/viikko.
Opiskelijalle laaditaan aina henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (hoks), jossa katsotaan opiskelijan aiempi osaaminen ja suunnitellaan tarvittavan koulutuksen määrä.
Koulutuksen lähipäivänä opit muun muassa IV-kanavistojen asentamista ja puhdistamista, ilmamäärien mittausta ja tasapainotusta, IV-koneiden huoltoa sekä LVI-korjausrakentamista.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.