Energia-alan ammattitutkinnon suorittaneella on energia-alan työtehtävissä vaadittava ammattitaito. Tutkinnon suoritettuasi osaat toimia turvallisesti, itsenäisesti ja yhteistyössä energia-alan vaihtelevissa työympäristöissä. Osaat noudattaa määräyksiä, standardeja ja annettuja ohjeita, työelämän toimintatapoja ja työturvallisuusvaatimuksia.
Koulutusta myös yrityskohtaisena
Taitotalo järjestää ammattitutkintoja yrityskohtaisina koulutuksina. Järjestämme myös syventävää ja täydentävää energia-alan koulutusta. Lisätietoja saat kouluttajiltamme.
Kenelle tutkinto sopii?
Voit hakeutua opiskelijaksi, kun sinulla on energia-alan työkokemusta sekä koulutukseen soveltuva energia-alan työpaikka tai energia-alan yrittäjyys.
Oppisopimus
Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä on alan työpaikka, jossa voi tehdä tutkinnon mukaisia työtehtäviä. Työnantajan on oltava valmis organisoimaan työpaikalla järjestettävää koulutusta ja tukemaan oppimista.
Energia-alan ammattitutkinto (150 osaamispistettä) muodostuu osaamisalakohtaisista pakollisista tutkinnon osista (voimalaitostekniikan osaamisalalla 110 osp) ja osaamisalakohtaisista valinnaisista tutkinnon osista (voimalaitostekniikan osaamisalalla 40 osp).
Energia-alan ammattitutkinnon perusteista löydät tarkemman kuvauksen tutkinnosta.
- Jos tarvitset alikonemestarin pätevyyskirjan, suoritat koko energia-alan ammattitutkinto voimalaitostekniikan osaamisalalta.
- A-koneenhoitajan pätevyyskirjaa varten suoritetaan tutkinnon osat toiminta lämmöntuotannossa, voimalaitoksen automaatio- ja sähköjärjestelmien käyttö ja voimalaitosten vesien käsittely.
- B-koneenhoitajan pätevyyskirjaa tarvitsevat suorittavat tutkinnon osan toiminta lämmöntuotannossa.
Hakeudu tutkintoon ja mainitse hakulomakkeella, mitä pätevyyskirjaa teidän laitoksellanne tarvitset. Tukesin sivuilta löydät lisätietoa kattilalaitoksen käytönvalvojan pätevyyskirjoista, niiden hakemisesta ja painelaitelainsäädännöstä.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma
Laadimme kanssasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman, jossa kartoitamme nykyisen osaamisesi (tutkinnot, koulutus ja energia-alan osaaminen) ja sovimme lähi- ja etäopiskelusta, työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta sekä tutkinnon suorittamisesta. Osallistut koulutuspäiviin, joiden aiheista sinulla on osaamisen hankkimisen tarvetta.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutus kestää noin 1-1,5 vuotta. Opinnot henkilökohtaistetaan. Koulutus sisältää 12 koulutuspäivää.
Koulutus sisältää 12 etä/lähiopetuspäivää sekä itsenäistä ja ohjattua opiskelua verkko-oppimisympäristössä.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.